Į pandemiją buvo priversti reaguoti visi. Prie namų sąlygų prisitaikė ne tik žmonės, bet ir prekių ir paslaugų tiekėjai. Laikotarpiu, kai žmonės buvo įpareigoti likti namuose, išpopuliarėjo renginiai internete, kurie būdavo transliuojami gyvai. Į tai sureagavo ir „Facebook“, sukurdami naują, jiems skirtą gyvų (live) renginių kategoriją. Ir į šią naują, ir į įprastas renginių kategorijas nusitaikė sukčiai.

„Organizavome šeštąjį „Vilnius Burger Fest“ ir sukūrėme jam skirtą „Facebook“ renginį. Po kurio laiko sulaukėme kvietimo tapti kito, mūsų paties renginio, rengėjais (angl. co-host). Iš pradžių labai pasimetėme, juk vienam įvykiui kurti kelių atskirų renginių nėra jokios prasmės, ir kas kitas galėtų to imtis, nes tai nebuvo organizatorių darbas“, – sako vienas iš „Vilnius Burger Fest“ organizatorius Justas Vaitkevičius

J. Vaitkevičius pasakoja, kad tokius kvietimus gavo net kelis, visus juos atmetė. Vienam iš netikro renginio organizatorių, profiliu „Lithuania Today“, parašė, ir sulaukė netaisyklinga kalba parašyto atsakymo:

„Facebook“ paplito renginių kopijos. Kas už jų slypi?

Pažvelgus į šią „Facebook“ paskyrą akivaizdu, kad tokio tipo netikri renginiai tiesiog nukopijuoja informaciją iš originalaus renginio: panaudoja jų viršelio nuotrauką, renginio aprašymą, vietos, laiko ir datos informaciją. Tai klaidina žmones, nes besidomintys renginiu suranda ne oficialų, o netikrą renginio puslapį.

Iki renginio pradžios, šios kopijos nesidalina jokia papildoma informacija, bet atėjus renginio dienai, apsimetėliai rengėjai pradeda dalintis įrašais, kuriame yra skelbiama nuoroda į neva vykstančią tiesioginę renginio transliaciją internetu.

Beje, toks pat pavojus tyko ir oficialiame renginyje. „Vilnius Burger Fest“ organizatorius sako, kad, parašius netikrą renginį organizuojančiam profiliui, jis buvo ištrintas. Vis dėlto, nuo sukčių bandymų pasipelnyti tai neapsaugojo: „Atėjus renginio dienai, originaliame „Facebook“ renginyje atsirado keliolika komentarų, kurie visi siūlė įsijungti tiesioginę „Vilnius Burger Fest“ transliaciją“, – pasakoja J. Vaitkevičius.

Tokios nuorodos dažniausiai būna sutrumpintos, tad iš pirmo žvilgsnio nesimato tikslaus adreso, kur jos veda. Imdamiesi visų saugumo priemonių, pabandėme išsiaiškinti, kas slypi už šių nuorodų – ar jos tikrai transliuoja renginius, ar vis dėlto veda į sukčių rankas.

Pirmasis paspaudimas atvedė į platformą pastelink.net. Ji leidžia sukurti nuorodą, kurią atsidarius yra parodomas jūsų parengtas tekstas. Sukčiams tai naudinga, nes jei norėtų dalintis tiesiogine savo svetainių nuoroda, „Facebook“ platforma, Taip pat jas galėtų atpažinti antivirusinės programos ir įspėti vartotoja, kad šio puslapio geriau neatidaryti. Bet tokiu būdu sukuriamas papildomas sluoksnis, nes nuoroda į tekstinę informaciją, saugumo sistemoms nesukelia įtarimų.

„Facebook“ paplito renginių kopijos. Kas už jų slypi?

Tačiau šioje tekstinėje informacijoje yra kita nuoroda. Ten taip pat pakartota visa renginio informacija, siekianti įtikinti žmogų: dar vienas paspaudimas, ir jau bus galima stebėti renginio transliaciją.

Paspaudus šiame aprašyme esančią nuorodą, atsidaro kitas langas, kuriame vaizduojamas besikraunantis vaizdo grotuvas, ant jo pasirodo skaičiai, mažėjantis nuo 10 iki 0, kuriantys iliuziją, kad transliacija prasidės jau netrukus.

Bet laikui pasibaigus transliacijos vis dar nėra. Pasirodo informacija, kad norint pasiekti šią nemokamą transliaciją, būtina registracija, ir pateikiamas mygtukas, kviečiantis tai padaryti.

„Facebook“ paplito renginių kopijos. Kas už jų slypi?

Paspaudus registracijos mygtuką, atsidaro naujas, tiesa, šį sykį jau puslapis rusų kalba. Jame aprašoma muzikos transliavimo platforma, siūlanti itin didelį turinio pasirinkimą. Vis dėlto, norint pasiekti šį turinį, reikalinga greita, vos porą minučių truksianti registracija.

„Facebook“ paplito renginių kopijos. Kas už jų slypi?

Registracijos startui puslapis prašo el. pašto adreso ir slaptažodžio. Suvedus duomenis, į pašto dėžutę joks laiškas neatėjo, bet naršyklėje atsivėrė naujas langas, būtinas registracijos patvirtinimui, kuriame reikia suvesti banko kortelės duomenis. Šiame lange kelis kartus pakartojama, kad šiuo metu nuo jūsų kortelės nebus nuskaitomi pinigai, nes registracija nemokama, bet kortelės duomenys vis tiek būtina registracijos dalis.

Toliau šio bandymo nebetęsėme, tad sunku prognozuoti, kokios sumos ir kada gali būti nuskaitytos iš kortelės, atidavus jos duomenis sukčiams. Vis dėlto, tapo akivaizdu, kad sukurtos lietuviškų renginių kopijos, vedančios į anglišką transliacijų puslapį, kuris nukreipia į rusišką turinio platformą, iš tiesų netransliuoja renginio tiesiogiai.

„Facebook“ paplito renginių kopijos. Kas už jų slypi?

Jeigu einate į renginį - būkite atidūs ir internete

Nuo šiol stebėdami renginių aprašus „Facebook“, būkite atsargesni. Susidomėję netikru renginio, o jo kopija, negausite oficialios informacijos ar organizatorių pranešimų, nes jie bus skelbiami tik tikrąjame renginyje. Taip pat, renginio dieną sulauksite srauto melagingų įrašų, siūlančių įsijungti renginio transliaciją. Nespauskite įrašuose rašomų nuorodų, ir jokiu būdu neveskite ten savo kortelės duomenų.

Atsidarę renginį, visų pirma patikrinkite skiltį „rengėjas“ (angl. host), atsidarykite jo puslapį. Vieni sukčiai nesivargina, ir skelbia renginius savo vardu, vis dėlto kiti įdeda daugiau darbo, ir susikuria įtikinamus profilius, kaip „Lithuania Today“.

Atvėrę profilį, įsitikinkite, ar jis aktyvus, ar skelbia kitus, su renginiais nesusijusius įrašus. Atverkite profilio renginių skiltį, ir pažiūrėkite, kiek ten yra renginių. Įprastai tokie profiliai kuria daugybės renginių kopijas, ir visi jie būna skirti tiesioginėms transliacijoms. Jei pastebite, kad jie organizuoja daug, bet tarpusavy menkai susijusių renginių, tai turėtų kelti įtarimą.

Dar vienas būdas pasitikrinti – į paiešką įvesti renginio pavadinimą. Kadangi sukčiai nesivargina nieko keisti, tikėtina, kad paieškose atrasite dar vieną ar kelis tokius pat renginius, iš kurių vienas ir turėtų būti tikrasis.

Pora patarimų renginių organizatoriams

Pasitaikė ir tokių situacijų, kuomet sukčiai, norėdami žmonės įtikinti renginio tikrumu, tikruosius renginio organizatorius prideda kaip papildomus rengėjus.. Jei sulaukėte tokio kvietimo, neskubėkite jo atmesti, pasinaudokite proga: sutikite tapti rengėjais, ir tuomet ištrinkite netikrą renginį.

Jei prieigos prie netikro renginio neturite, perspėkite žmonės, kad jie nesusimaišytų. Pasidalinkite tikrojo renginio nuoroda savo „Facebook“ puslapyje, akcentuodami, kad kiti renginio puslapiai nėra oficialūs.

Taip pat galite pasinaudoti ir „Pranešimo“ (Report) funkcija, įspėdami „Facebook“ platformą dėl sukurto netikro renginio. Deja renginių organizatoriai skundžiasi, kad į jų pranešimus nėra reaguojama operatyviai.

Ką daryti, jeigu patikėjote sukčių vilionėmis?

Jei vis dėlto patikėjote tokiu skelbimu, panorote pažiūrėti gyvą transliaciją, ir užsiregistravote tokioje platformoje, nedelsiant informuokite apie tai savo banką, ir užblokuokite kortelę, kurios duomenis suvedėte registracijos puslapyje. Net jei nuo jūsų kortelės pinigai nuskaityti nebuvo, sukčiai mėgsta palaukti, taip sumažinti žmonių pastabumą, ir tik po kurio laiko pradėti naudotis kortelėje esančiomis lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_85286045