Renovacijos administratoriai ir Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) atstovai teigia, kad yra bent keletas būdų įsigyti renovacijų darbų paslaugas, tačiau visi jie yra orientuoti į kokybiškų darbų įsigijimą už mažiausią kainą.

Šis straipsnis – iš specialaus ciklo „Kokybiškos renovacijos gidas“, kuriame išsamiai aptariamas visas daugiabučio renovacijos procesas: nuo pirmųjų žingsnių iki tinkamo renovuoto namo eksploatavimo. Ciklą pristato Būsto energijos taupymo agentūra.

Bendrijoms galioja kitos taisyklės

Perkant rangos darbus dažniausiai pasitelkiamas CPO LT elektroninis katalogas arba „Atnaujinkbusta.lt“ pirkimų sistema, – savo patirtimi dalijasi vienos didžiausių įmonių, administruojančių daugiabučių renovaciją visoje šalyje, renovacijos projektų vadovas Kauno regionui Mindaugas Ramelis. Jis atkreipia dėmesį, kad ir administratoriui, ir gyventojams vienas svarbiausių kriterijų renkantis, kaip pirkti rangos darbus, yra procedūrų terminai.

„Per CPO LT elektroninį katalogą pirkimo procedūra vyksta savaitę, per „Atnaujinkbusta.lt“ – pusantro mėnesio. Kai kuriems gyventojams tai gali pasirodyti ilgas terminas, tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad ši sistema – ne mažiau patogi ir pritaikyta renovacijos poreikiams. Per kurią sistemą geriausia pirkti rangos darbus reikėtų nuspręsti drauge su administratoriumi, kuris turi patirties ir yra išbandęs įvairius rangos darbų pirkimo kelius“, – akcentuoja pašnekovas.

Šiemet atsirado naujas katalogas, kuriame galima įsigyti rangos bei kitus renovacijos darbus. Nuo vasario mėnesio CPO LT pradėjo administruoti elektroninį įrankį „Elektroninių pirkimų centras“ (EPC.lt). „Šis katalogas skirtas daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) pirkimus vykdantiems subjektams, kuriems Viešųjų pirkimų įstatymas netaikomas. Beje, EPC įgyvendintas naujas rangovų darbo kokybės filtras – vieši skelbimai apie rangovus, ne iki galo atlikusius savo darbus. Į šiuos skelbimus gali patekti bet kuris rangovas, neįvykdęs bent vieno reikalavimo. Kai rangovas savo klaidą ištaiso, jo pavadinimas iš skelbimo panaikinamas. Manome, kad tai efektyvi kokybę kontroliuojanti sistema“, – pasakoja CPO pirkimų vadovė Simona Leonavičienė.

Kuo didesnis pasirinkimas – tuo sąžiningiau

Rangos konkursai įvyksta greičiau, skaidriau ir sklandžiau tuomet, kai rinkoje yra didesnė rangovų pasiūla, pastebi ekspertai. M. Ramelis pasakoja, kad didesnė konkurencija tarp rangovų teigiamai atsiliepia ne tik renovacijos kokybei, bet ir kainai.

„Prieš kelerius metus, kai renovacijos apsukos buvo tikrai didelės, darbo rankų kartais pritrūkdavo ir konkurencija tarp rangovų nebuvo didelė – visi turėjo darbo. Šiandien situacija kiek kitokia – dauguma rangovų susidomėję renovacijos projektais ir laukia, kada bus pateikti kvietimai dalyvauti rangos konkursuose. Tokia padėtis labai palanki gyventojams, nes ta reiškia ne tik mažesnę rangos darbų kainą, bet ir tai, kad už tą patį biudžetą rangovai gali padaryti daugiau. Tai reiškia, kad galiausiai daugiabutis, kuris po renovacijos planavo pasiekti C klasę, investuodamas tiek pat gali pasiekti didesnę – B klasę. Kaip sekasi išnaudoti gyventojams palankią rinkos padėtį, be abejo, pirmiausia priklauso nuo administratoriaus darbo“,– pasakoja pašnekovas.

Svarbi – ir pagrįsta renovacijos kaina

Kalbant apie tai, kokie namai – turintys daugiau ar mažiau butų – patraukliausi rangovams, reikia pažymėti, kad butų skaičius didesnės įtakos neturi, o rangovai mieliausiai dalyvauja tuose konkursuose, kuriuose rangos darbų kainos paskaičiuotos realistiškai.

Todėl nuolat akcentuojama investicijų plano ir techninės specifikacijos reikšmė. Šie dokumentai parengti kokybiškai tik tuomet, jeigu skaičiuojant galutinę sumą nebandoma gudrauti ir nurodyti per mažo biudžeto. Kaip pastebi S.Leonavičienė, rangovai mieliausiai dalyvauja tuose konkursuose, kuriuose rangos darbų kainos paskaičiuotos realistiškai. „Dažnai daugiabučiai, nusprendę atlikti renovaciją už ypač mažą, rinkos neatitinkančią kainą, lieka prie sudužusios geldos – į jų kvietimus niekas neatsiliepia, investicijų planą tenka taisyti, kitus renovacijos etapus – atidėti“, – pabrėžia pašnekovė.

„Gyventojų noras sutaupyti – visiškai suprantamas, tačiau viską reikėtų daryti saikingai ir vadovaujantis renovacijos ekspertų patarimais, rinkoje vyraujančiomis kainomis. Gyventojai neturi pamiršti, kad renovacijos kokybė yra lemiamas veiksnys, užtikrinantis kokybiškesnes gyvenimo sąlygas bei mažesnius šildymo kaštus“, – sako CPO LT pirkimų vadovė.

Užsakymo nr.: PT_74261898