„Šis namas yra pirmasis, kurį pamato žmonės, ateinantys nuo senamiesčio pusės. Ypač šiltuoju metų sezonu sulaukiame daug turistų, kurie mėgsta leisti laiką Masčio ežero pakrantėje, todėl natūralu, kad tokia gyvenamojo namo lokacija buvo viena iš pagrindinių priežasčių, paskatinusių gyventojus atnaujinti būstą“, – sako vyresnysis renovacijos specialistas Raimundas Budnikas.

Pašnekovo teigimu, kita paskata namo renovacijai buvo tradicinė – noras mokėti mažesnes sąskaitas už šildymą. Jis pasakoja, kad prieš Vilniaus g. 2 daugiabučio renovaciją Telšių rajono savivaldybė skyrė dėmesio šio gyvenamojo namo aplinkai ir sutvarkė automobilių stovėjimo aikšteles. Gražesnė aplinka taip pat paskatino žmones imtis savo namo, stovinčio reprezentacinėje miesto vietoje, modernizacijos.

Neišvengta iššūkių

Šiandien daugiabučio gyventojai džiaugiasi dvejus metus trukusios namo modernizacijos rezultatais, tačiau dar rengiant renovacijos investicijų planą, iššūkių nebuvo išvengta.

„Šiame name yra 45 butai, tad namo bendruomenė gana didelė. Kilo iššūkių rengiant investicijų planą, tačiau drauge ieškojome bendrų sprendimų, daug bendravome su kiekvienu gyventoju, kalbėjomės apie renovacijos privalumus. Kai kurie gyventojai baiminosi dėl didelių investicijų ir jų atsiperkamumo. Galiausiai, daugiau nei pusė gyventojų pritarė parengtam renovacijos investicijų planui ir pradėjome darbus“, – pasakoja vyresnysis renovacijos specialistas.

Renovuotas daugiabutis Vilniaus g. 2, Telšiai

Jis džiaugiasi atsakingu rangovų darbu ir priduria, kad renovacijos darbai šiek tiek užsitęsė dėl gyventojų inicijuotų pokyčių techniniame darbų projekte.

„Darbų eigoje reikėjo koreguoti techninį namo projektą, kadangi gyventojai ilgai neapsisprendė dėl balkonų įstiklinimo. Telšiuose renovuojami daugiabučiai yra stiklinami pagal vieningus projektus (visi stiklinami balkonai yra vieno stiliaus), todėl iš anksčiau įstiklintus balkonus turintys gyventojai ilgai dvejojo. Taip pat buvo diskusijų dėl namo išvaizdos, bet čia miesto architekto žodis buvo lemiamas“, – teigia R. Budnikas.

Vis dėlto, šiandien namo gyventojai džiaugiasi namo išvaizda – sienų fasado apšiltinimui buvo naudojamos akmens masės plytelės, taip pat pagal naujai įstiklinti balkonai bei pakeisti seni langai.

Energijos sąnaudos sumažėjo beveik 2 kartus

Daugiabučio renovacijos metu modernizuota dvivamzdė šildymo sistema, apšiltintas sienų fasadas, stogas ir cokolis bei įstiklinti balkonai lėmė 42 proc. siekiantį skaičiuojamosios energijos sąnaudų sumažėjimą.

Prieš renovaciją daugiabučio sunaudojamos energijos sąnaudos siekė 145,83 kWh/kv.m, o dabar gyvenamasis namas priklauso C energinio efektyvumo klasei ir energijos sunaudoja beveik dukart mažiau – 84,75 kWh/kv.m.

Anot pašnekovo, gyventojai teikė pirmenybę būtiniausiems sprendimams: „Kartu su gyventojais ieškojome ekonomiškų sprendimų, todėl buvo nuspręsta 1986 m. statytą daugiabutį sutvarkyti „ūkiškai“, pradedant nuo svarbiausių žingsnių – namo pamatų, stogo, sienų bei vidinių sistemų atnaujinimo.“

Renovuotas daugiabutis Vilniaus g. 2, Telšiai

Atnaujintos inžinerinės sistemos

Renovacijos metu buvo išvedžioti nauji šildymo sistemos vamzdynai, pertvarkytos šalto ir karšto vandens, buitinių ir lietaus nuotekų sistemos.

„Daugiabučio renovacijos metu keitėme praktiškai visus vamzdynus, taip pat kiekviename bute buvo atnaujinti gyvatukai. Reikia pripažinti, kad gyvatukų keitimas šiek tiek užtruko, kadangi ne visada pavykdavo iškart susiderinti su gyventojais dėl patogaus laiko, taip pat kai kurie gyventojai buvo neseniai pasidarę remontus ir pasiūlymą keisti visus gyvatukus iš pradžių vertino kritiškai“, – inžineriniais sprendimais dalijasi R. Budnikas.

Taip pat modernizacijos metu buvo atliktas ventiliacijos angų išvalymas bei kaminėlių pakėlimas. R. Budnikas apgailestauja, kad nepavyko įtikinti namo bendruomenės įtraukti papildomas ventiliacijos priemones, kurios padėtų užtikrinti dar labiau komfortiškas sąlygas visiems namo gyventojams.

Daugiabutis prieš renovaciją, Vilniaus g. 2, Telšiai

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale Delfi.lt, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_83858529