Trys projekto veiklos

Pakruojo miesto vietos veiklos grupės bei keturių jų partnerių organizuojamas projektas išsiskiria veiklų įvairove – projekto metu vykdomos net trys skirtingos iniciatyvos.

Pasak Pakruojo miesto vietos veiklos grupės vadovės Vaidos Šeižės, pirmoji projekto veikla – socialinio pavežėjimo paslauga yra visiškai nauja ir orientuota į socialinę atskirtį patiriančius asmenis, kurie dėl koronaviruso (COVID –19) pandemijos pasekmių ir kitų įvairių aplinkybių yra emociškai ir finansiškai paveikti.

„Socialiai atskirti ir remtini gyventojai negali pilnavertiškai pasirūpinti savo poreikiais, toli judėti, todėl jiems yra būtina transporto pagalba ir aptarnavimas. Kartu taip pat suteikiama ir pagalba išeinant iš namų, daiktų nunešimas į automobilį, įsodinimas ir palyda – užtikrinimas kelionių organizavimas į ekonominio ir socialinio užimtumo vietas, tokias kaip įvairios organizacijos, ligoninė, klinika, parduotuvė ar kt. Taip ir gimė pavežėjimo paslaugos poreikis – nes žmonės neturi kaip nuvykti į gydymo įstaigas“, – apie projekto veiklas pasakoja vietos veiklos grupės vadovė.

Kaip teigia pašnekovė, antroji projekto veikla „Gyvenimo mentorystė“ yra skirta skatinti teigiamų socialinių ryšių atsiradimą ir asmeninių socialinių bei gyvenimo įgūdžių suteikimą – iniciatyvos metu penki mentoriai bendrauja su penkiais globotiniais.

„Pastebėjome, kad trūksta gyvenimo mentorystės paslaugų. Jei egzistuoja verslo mentorystės projektai, kodėl negali būti teikiama gyvenimo mentorystės pagalba? Kartu praleidžiant laiką perduodama gyvenimiška patirtis, kuri yra reikalinga. Šios projekto veiklos metu mentorius skiria savo laiką ir susitinka su paaugliu ar atskirtį patiriančiu senjoru bei turiningai leidžia laiką, savo pavyzdžiu formuoja sveikos gyvensenos įgūdžius“, – sakė vietos veiklos grupės vadovė.

Trečioji Pakruojo gyventojams skirta paslauga – trys vaikų ir jaunuolių stovyklos „Prie Kruojos“, kurios padės vaikams ir jaunuoliams iš socialinę atskirtį patiriančių šeimų pagerinti savo psichologinę būseną, stiprinti bendrumo jausmą, socializuoti į bendruomenę, atrasti ryšį su bendraamžiais po koronaviruso (COVID –19) laikotarpio išgyvenimų. Projekto metu bus organizuojamo vaikų ir jaunuolių stovyklos, kurių metu dalyviai mokysis plaukti, pramogaus vandenyje bei dalyvaus turistiniuose žygiuose baidarėmis.

Nuo vaikų iki senjorų

V. Šeižė pastebėjo, kad šis projektas apima visas amžiaus grupes. Viso projekte dalyvauja 70 žmonių. Pavežėjimo paslauga yra numatyta teikti 50 asmenų. Vaikų vasaros stovyklose dalyvaus 50 jaunuolių, o gyvenimo mentorystės programoje dalyvauja penki skirtingo amžiaus asmenys.

„Šis projektas unikalus, nes įtraukia įvairaus amžiaus piliečius ir sprendžia įvairias kasdienes žmonių problemas. Dėl pavežėjimo paslaugos dažniau kreipiasi vyresnio amžiaus žmonės, gyvenimo mentorystės veikloje dalyvauja tiek jaunuoliai, tiek ir senjorai, o vasaros stovyklos yra skirtos patiems jauniausiems projekto dalyviams.

Neseniai, pavyzdžiui, skambino moteris paklausti, ar padėtume nuvykti prieš lapkričio 1–ąją aplankyti kapus. Jei yra toks poreikis, tikrai atliksime šią paslaugą. Jei reikės, galėsime padėti nuvykti ir į parduotuvę“, – dalinasi Pakruojo miesto vietos veiklos grupės vadovės.

Paklausta kaip atrenkami asmenys, kuriems bus suteikta pagalba, pašnekovė teigia, kad visose trijose veiklose pasitelkiama empatija bei jautrumas.

„Susisiekęs su mumis asmuo paprastai iš karto pasisako, kad tikrai parodys visus dokumentus, įrodys, kad tikrai turi vykti pas gydytoją. Tačiau telefonu tikrai neklausinėjame apie socialinę padėtį ar šeimos narius. Tai būtų neetiška. Vėliau įgyjame artimesnį kontaktą, bet tikrai neanalizuojame žmogaus gyvenimo sąlygų, nes tai yra jautri tema ir nenorime atbaidyti ir taip socialiai atsiskyrusių žmonių. Mūsų tikslas – sumažinti socialinę atskirti, o jei pradėtume klausinėti, ją tik padidintume“, – pasakojo pašnekovė.

Tenka ir padrąsinti

Anot Pakruojo miesto vietos veiklos grupės vadovės, neretai susisiekusius kraštiečius tenka ir padrąsinti kreiptis pagalbos bei prakalbinti. Ji svarsto, jog kaltas galėtų būti kuklumas ir savęs nuvertinimas.

„Nors žmonės puikiai žino, kad tokie projektai vyksta, bet neretai tiesiog nedrįsta prašyti pagalbos. Turbūt toks mūsų, lietuvių, bruožas ir jie neretai kuklinasi “, – sakė ji.

Jai pritarė ir viena iš šešių projekto savanorių Janina Virbanauskienė. Psichologinį išsilavinimą turinti senjorė panoro prisijungti prie projekto, nes tiki, kad tik bendruomeniškumas gali padėti įveikti ir sunkiausius išbandymus.

„Mano užduotis šiame projekte yra suburti visą bendruomenę bei padėti žmonėms rasti išeitį slegiančiose situacijose. Pandemija turbūt visus mus privertė prisitaikyti, sukėlė sunkumų, tačiau kartu paaiškėjo, kad bendraudami galime nuveikti daugiau“, – kalbėjo savanorė.

Janina taip pat pasidalijo ir savo patarimu tiems, kurie galbūt savo bendruomenėje mato prislėgtą ar užsidariusį žmogų. Pasak savanorės, pirmiausiai reikėtų nuoširdžiai pabendrauti ir informuoti, kur jis galėtų rasti pagalbą, į ką kreiptis ir kas padėtų.

„Aš paprastai pati pabendrauju, pakviečiu puodeliui arbatos, papasakoju, kokios yra galimybės. Turėtume neatstumti žmogaus ir nukreipti jį teisinga linkme. Žmogus kartais tiesiog nežino, kas jam gali padėti. Būkime dėmesingi vieni kitiems“, – patarė J. Virbanauskienė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88614505