Planuojama, kad didelių gabaritų atliekų aikštelės netrukus ims vilioti ir norinčius sutaupyti, ir ieškančius išskirtinių daiktų. Tuo tarpu centruose, kur atvežami gaminiai bus remontuojami, tvarkomi ir ruošiami atiduoti, žmonės bus mokomi naujo požiūrio į atliekų tvarkymą.

Džiaugsmas daiktų atsikratyti ir juos pasiimti nekainuos

Toks būdas tvarkytis su senais daiktais Lietuvoje yra naujiena, tačiau sena ir įprasta praktika Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse. Taip siekiama spręsti socialines ir aplinkosaugos problemas, skatinti atliekų rūšiavimą bei mažinti vartotojiškumą.

Todėl iki 2021 metų gruodžio pabaigos Vilniaus, Tauragės, Marijampolės, Alytaus ir Šiaulių regionuose planuojamos įrengti naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, kuriose nebereikalingais daiktais bus mainomasi. Dalyje šalies vietovių tokios aikštelės jau veikia, o šalia Alytaus ir Šiaulių bus pastatyti daiktų surinkimo centrai, kuriuose tai, ką gyventojai atveš, bus saugoma, remontuojama ir atiduodama naujiesiems savininkams.

„Planuojama sudaryti sąlygas žmonėms pristatyti nebereikalingus, bet dar tinkamus naudojimui daiktus: buitinę techniką, baldus, drabužius, elektroniką, žaislus, kitką. Siekiame, kad visa tai gyventojai galėtų atvežti bei pasiimti nemokamai. Taip šie daiktai netaps atliekomis, bus mažiau jų deginama ir šalinama, pratęstas daiktų naudojimo laikas. Gerosios praktikos pavyzdžiai su rūbais, žaislais jau vyko ir anksčiau, dabar siekiama išplėsti šias galimybes“, – planais dalinasi Aplinkos ministerijos Taršos mažinimo projektų skyriaus patarėjas Artūras Pužas.

Šis užmojis – viena iš Aplinkos ministerijos įgyvendinamos priemonės „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“ Sanglaudos fondo lėšomis finansuojamų veiklų. Pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą visoms priemonės veikloms įgyvendinti suplanuota 70 milijonų eurų.
Visoje Lietuvoje, panaudojant minėtai priemonei suplanuotas lėšas, numatoma biologinių atliekų surinkimo konteinerių ir kompostavimo priemonių individualioms valdoms plėtra, antžeminių / mažai įgilintų ir požeminių konteinerinių aikštelių įrengimas bei joms skirtų mišrių komunalinių, popieriaus / kartono, stiklo, plastiko, tekstilės, biologinių (maisto ir žaliųjų) atliekų rūšiavimo konteinerių įsigijimas. Įgyvendinant projektus, taip pat planuojamas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimas, atnaujinimas, jų pritaikymas atliekų paruošimui naudoti pakartotinai.

Daiktų paruošimo centre – biblioteka, parodos ir vaikų švietimas

Didžiuliai planai, kuriais siekiama iš esmės pakeisti gyventojų požiūrį į atliekas, nėra tik svajonės, o jau realiai įgyvendinami darbai. Jei kalbėtume apie Alytaus regioną, vadinamą atliekų tvarkymo pavydžiu visai Lietuvai, galima minėti faktą, kad čia šiuo metu jau yra dvidešimt didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių. Jose gyventojai mainosi: noriai atveža senus, tačiau dar tinkamus naudoti daiktus, kurie pradžiugina naujuosius savininkus.

Daugiausiai tokių punktų Lietuvoje turintis regionas kol kas stokojo tik vietos, kurioje būtų galima remontuoti, tvarkyti ir kitaip naujam gyvenimui prikelti tai, kas atvežama. Tačiau šių metų pabaigoje Alytaus rajono Takniškių kaime iškils daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui pastatas. Ir tai bus daugiau nei atliekų perdirbimo vieta: čia ruošiamasi edukuoti gyventojus, kviesti leisti laisvalaikį.
„Centre veiks naudotų knygų biblioteka, ekspozicijų ir vaikų mokymų salės. Pastarojoje mažuosius kviesime stebėti daiktų prikėlimą naujam gyvenimui, dalinsimės žiniomis apie jų apgalvotą pirkimą, mažesnį švaistymą. Atliekų tvarkymas yra visuomenės vertybių bei kultūros dalis, o toks požiūris į daiktus mus keičia: daugėja sąmoningumo, atsakomybės, įsipareigojimų gamtai ir vieniems prieš kitus“, – pasakoja Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Turtas stokojančiam, paslauga artimui, dovana gamtai

Kalbant apie mainų punktus, anot pašnekovo, norėjosi išplėsti jų galimybes. Todėl, baigus gaminių paruošimo pakartotiniam naudojimui pastato statybas ir iki šių metų pabaigos supirkus trūkstamą įrangą bei technologijas, situacija pasikeis.

„Tuomet bus galima daiktus prižiūrėti, skalbti, dezinfekuoti, remontuoti. Mainų punktuose, kurie šiuo metu yra, trūko galimybės pakartotiniam naudojimui paruošti drabužius, baldus, elektroniką, o įkūrus šį centrą, viskas pasikeis. Čia bus galima atvežti ne tik minėtus daiktus, bet ir žaislus, televizorius, šaldytuvus, smulkią techniką. Daiktai šioje vietoje bus prikeliami naujam gyvenimui“, – teigia ARATC vadovas.

Panašūs planai ir Šiauliuose. Šalia miesto esančiame Bertužių kaime, greta uždaryto Kairių sąvartyno planuojama įrengti aplinkosaugos reikalavimus atitinkančią didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę ir pastatą, skirtą pakartotiniam panaudojimui ruošti gyventojų atvežamus daiktus. Šiuo metu projektuojamame centre taip pat numatoma remontuoti ir naujiesiems savininkams sutvarkyti tai, kas neveikia, aplūžę ar reikalauja meistro rankos.

„Šio projekto nauda – įvairiapusė. Juo ne tik sprendžiamos socialinės problemos, kai vieni gali pagelbėti aplinkiniams, o kiti džiaugiasi, kad sutaupo bei randa gerą daiktą. Mainai svarbūs ir aplinkosauginiu bei ekonominiu požiūriais. Taip mažinamas sąvartynuose susidarančių atliekų kiekis, tausojami daiktams sukurti reikalingi ištekliai, mažinami gamybos mastai, ribojamas besaikis vartotojiškumas“, – pastebi Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro viešųjų pirkimų ir projektų įgyvendinimo tarnybos vadovė Ernesta Ručinskienė.

Užsakymo nr.: PT_80715789