Kita vertus, kaip ir bet kuris kitas sudarytas sandoris, taip ir sudarytas testamentas gali būti nuginčytas įstatymų nustatyta tvarka, pareiškiant teisme ieškinį. Šiuo konkrečiu atveju svarbu suprasti tai, kad testamento nuginčijimo bylos yra vienos sudėtingiausių bylų paveldėjimo teisiniuose santykiuose. Visų pirma, testamento nuginčijimo bylos sudėtingos dėl to, jog testamentinis arba įstatyminis įpėdinis siekia įrodyti, jog velionio sudaryto testamento turinys neatspindi jo tikrosios valios. Todėl tokios bylos yra sudėtingos emocine prasme, kai civilinis ginčas dažniausiai prasideda tarp artimiausių giminaičių. Antra, tokios testamento nuginčijimo bylos yra sudėtingos ir dėl to, kad visuomet egzistuoja moralinė nuostata gerbti velionio paskutinę valią, todėl būtent ieškiniu dėl testamento nuginčijimo įpėdinis tokią paskutinę velionio valią ir kvestionuoja.

Taigi tam, kad įpėdinis kreiptųsi į advokatą tikslu parengti ieškinį dėl testamento nuginčijimo, viena svarbiausių ir esminių sąlygų yra pagrįstas įpėdinio įsitikinimas ir tvirtas manymas, kad velionio sudarytas testamentas galimai galėjo būti sudarytas testatoriui nesuprantant savo veiksmų esmės ir gebėjimo juos valdyti, dažniausiai veiksmus įtakojant kokiai nors ligai. Arba testamentas galėjo būti sudarytas neveiksnaus arba ribotai veiksnaus būtent šioje srityje asmens; arba toks testamentas buvo sudarytas veikiant kažkieno kito įtakai, pvz. įkalbėjimas, apgaulė, smurtas ir pan. Taip pat, testamentas, kurio turinys neteisėtas ar nesuprantamas. Galimi ir kiti sandorių negaliojimo pagrindai.

Žinoma, kaip ir kiekvienam ieškiniui, taip ir ieškiniui dėl testamento nuginčijimo, civilinėje byloje reikalingi svarūs ir pagrįsti įrodymai. Jeigu įpėdinis reiškia ieškinį dėl testamento nuginčijimo, kadangi testatoriaus paskutinė valia buvo įtakota kitų asmenų ar įpėdinių, tokiam ieškiniui bus reikalinga pateikti tokių teiginių įrodymus. Dažniausiai šiuo pagrindu reiškiant ieškinį kliaujamasi nešališkų liudytojų parodymais, elektroniniais susirašinėjimais, garso ar vaizdo medžiaga, jeigu buvo fiksuota įrodymų dėl testatoriaus įkalbinėjimo, apgaudinėjimo ir pan.

Jeigu velionio testamentas ginčijamas tokiu pagrindu, jog testamentas buvo sudarytas asmens, kuris jo sudarymo metu nesuvokė savo veiksmų ir negalėjo jų valdyti, tuomet tokia byla greičiausiai neapsieis be teismo pomirtinės psichologinės psichiatrinės ekspertizės. Pažymėtina, kad tai bene vienas svarbiausių medicininių dokumentų, kuriuo remiantis teismas tenkina arba ne ieškinį dėl testamento nuginčijimo. Teismui pavedus atlikti velionio pomirtinę psichologinę psichiatrinę ekspertizę, ekspertas surinkęs visus iki mirties egzistavusius velionio ligos dokumentus, gavęs visus kitus reikiamus dokumentus iš jo gydymo įstaigų, atsako į vieną iš esminių klausimų, - ar velionis sudarydamas testamentą, jo sudarymo metu suvokė savo veiksmų esmę ir galėjo juos valdyti. Jeigu ekspertas nustato, kad velionis savo veiksmų testamento sudarymo metu nesuvokė, byla greičiausiai bus laimėta ir ieškinys patenkintas, kadangi esant tokiai eksperto išvadai negali egzistuoti sandoris, kurį sudarė neveiksnus ar ribotai veiksnus asmuo, nors toks teismo sprendimu ir nebuvo pripažintas, tačiau tokią jo būklę sandorio sudarymo metu nustatė ekspertas pagal medicininius dokumentus. Tačiau jeigu eksperto išvadoje bus nustatyta, kad testatorius savo veiksmus testamento sudarymo dieną suvokė, tai ieškovo (įpėdinio) ieškinys greičiausiai bus atmestas, nebent sandoris buvo ginčijamas ir kitais sandorio negaliojimo pagrindais.

Taip pat svarbu žinoti, jog testamento nuginčijimas turi sutrumpintą senaties terminą ieškiniui pareikšti teisme. Ieškinį dėl testamento nuginčijimo įpėdinis teisme gali pareikšti per vienerius metus nuo palikimo atsiradimo dienos (velionio mirties dienos) arba nuo to momento, kai sužinojo ar turėjo sužinoti apie tai, kad palikimą priėmė kitas asmuo.

Taip pat būtina žinoti, kad tokio pobūdžio ieškiniai reiškiami teismui pagal atsakovo deklaruotą gyvenamą vietą, jeigu testamentas nebuvo susijęs su nekilnojamuoju turtu ir pagal nekilnojamojo turto buvimo vietą, tos vietos bendrosios kompetencijos teismui, jeigu testamentas buvo susijęs su nekilnojamuoju turtu. Vėl gi, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad įstatymas suteikia teisę ginčyti velionio testamentą ne bet kam, o tik testamentiniams arba įstatyminiams įpėdiniams, todėl velionio testamentą dažniausiai ginčija artimiausiu giminaičiai arba testamente nurodyti kiti įpėdiniai.

Pabaigai būtina pabrėžti ir dar vieną esminę aplinkybę, kuri svarbi įpėdiniui, kuris siekia nuginčyti testatoriaus sudarytą testamentą. Pagal teisinę galią testamentas gali būti galiojantis arba negaliojantis (niekinis). Galiojantis testamentas gali būti ginčijamas teismo tvarka pareiškiant ieškinį dėl testamento nuginčijimo. Teismui pripažinus iš dalies arba visiškai negaliojančiu atitinkamos negaliojančios testamento nuostatos neturi būti taikomos. Tuomet remiamasi įstatymo normomis ir paveldima pagal įstatymines eiles, vadovaujantis LR CK 5.11 straipsniu. Vadinasi, jeigu prieš nuginčytą testamentą buvo kitas velionio sudarytas testamentas, senasis testamentas, nuginčijus naujausią testamentą, automatiškai netaps galiojančiu, o įpėdiniai velionio palikimą paveldės pagal įstatymines eiles.

Apibendrinant tai kas išdėstyta, galima daryti išvadą, kad, kaip ir minėta straipsnio pradžioje, testamento nuginčijimo bylos yra išties sudėtingos civilinės bylos. Todėl rengiant tokio pobūdžio ieškinį teismui, reikalinga ne tik profesionali advokato pagalba ir advokato patirtis tokio pobūdžio bylose, tačiau ir pagrįstas įpėdinio įsitikinimas, jog testatoriaus sudarytą testamentą yra pagrindai nuginčyti įstatymų nustatytais pagrindais, esant objektyvioms aplinkybėms.

Konsultacijoje pateikta informacija yra bendro pobūdžio ir nelaikytina individualiai pritaikoma kiekvienam atvejui. Konkrečios situacijos aplinkybės ar pasikeitęs teisinis reguliavimas gali lemti kitokį teisinį vertinimą bei atsakymą.

Advokatė Agnija Frejerė

Adresas A. Goštauto g. 8-214 kab., Vilnius LT-01108

Tel. +370 609 323 48

Tinklapis https://www.advokatefrejere.lt/