Euras artėja prie pariteto JAV dolerio atžvilgiu, Britanijos svaras pasiekė daugiametes žemumas kitų valiutų atžvilgiu. Australijos ekonomika, bandanti nusikratyti žaliavinės šalies Kinijai etiketės, irgi atsigauna, nors ir pakankamai sunkiai dėl buksuojančios tos pačios Kinijos ekonomikos.

Kanados doleris negali surasti aiškios savo krypties, o Meksikos, kuri yra 11-toji ekonomika pasaulyje, pesas nusmukdytas JAV dolerio atžvilgiu bet ne dėl ekonominių rodiklių, o dėl investorių baimių, pagaliau pradeda atsigauti. Šveicarijos frankas, kas galėtų paneigti, dėl nuolatinių Šveicarijos banko intervencijų palaikomas Euro atžvilgiu, o Japonijos jena stabiliai prekiaujama pakankamai aukštu kursu, nesugebant Japonijos bankui jos nusmukdyti.

Visa tai kartu sudaro puikias galimybes investavimui valiutų rinkose. Šiuo atveju veikia senas posakis – pirk gandus, parduok faktus, nes politinės baimės praeis ir valiutų vertė vėl bus iš naujo įvertinta pagal fundamentalius ir techninius faktorius.

Iš karto turiu įspėti, kad investavimas ar prekyba valiutomis yra daug pastangų reikalaujantis darbas ir tam, kad tai daryti sėkmingai, reikia įgyti žinių, turėti praktinės patirties arba šalia turėti konsultantą, kuris galėtų aprašyti galimas perspektyvas, parodyti galimas taikyti strategijas, rizikos valdymo sistemas, suteikti žinių apie techninę ir fundamentaliąja analizę.

Tokias paslaugas paprastai suteikia brokerių kompanijos, organizuodamos mokymo kursus, teikdamos individualias konsultacijas, pateikdamos specialistų sudarytas analitines prognozes. Tačiau užtenka įvado ir grįžkime prie galimų perspektyvų bei panagrinėkime tokią ne taip jau dažnai nagrinėjamą valiutų porą kaip CHF/JPY – Šveicarijos frankas prieš Japonijos jeną. Prie atsibodusios ir šiek tiek jau nuvalkiotos Euro analizės dolerio atžvilgiu, pridedu ranka prie širdies, grįšiu kitame straipsnyje.

Pradžiai šiek tiek fundamentaliosios analizės duomenų:

Japonijos duomenys: BVP 4,7 trl. USD, palūkanų norma -0,1, nedarbo lygis 3,1%, Infliacijos rodiklis esamas – 0,3%, Centrinio banko siekiama infliacija – 2%

Daugiau informacijos rasite čia.

Šveicarijos duomenys: BVP 0,5 trl. USD, palūkanų norma -0,75, nedarbo lygis 3,3% , infliacijos rodiklis esamas – 0,3%, Centrinio banko siekiama infliacija – 2%

Daugiau informacijos rasite čia.

Išties rodikliai pakankamai geri ir panašūs, bet ar iš ties jie ką nors lemia šitoje poroje ir ar svarbu, kad esant tiek neigiamai Šveicarijos banko nustatytai palūkanų normai, kaupimas Šveicarijos frankais tampa grynu monkės bizniu. Iš šios perspektyvos Japonijos jena man patrauklesnė.

O ką sako techninė analizė. Pažiūrėkime į tai iš Fibonači lygių perspektyvos apačioje pateikiamame grafike.

Tai baigėsi ta kritimo tendencija ar ne? Jei tikėti Fibonači lygiais, Japonijos jenai ko gero yra atviras kelias pasiekti 2016 metų gegužės mėnesio 100 jenų už franką kursą, jei jena sugebės ,,pramušti‘‘ 23,6% Fibonači „atšokimo“ lygį, kuris irgi yra pakankamai apvalus 110 jenų už Šveicarijos franką kurso skaičius. Šveicarijos franko kritimas galėtų dar labiau sustiprėti jei Prancūzijos rinkimus laimėtų ponia Le Pen patvirtindama šios dienos politinių realijų keitimąsi pasaulyje, ir Šveicarijos frankas grįžtų į kritimo trendą. Jūsų nuolankus tarnas žinoma irgi tuo pasinaudotų ir pasakytu, kad Fibonači lygiai sudirbo išskirtinai puikiai.

Jeigu visgi politiniai procesai Europoje stabilizuosis, tikėtina, kad Šveicarijos frankas stipriai atsigautų tempiamas paskui save Euro, nes pastarasis tokių naujienų pakylėtas tikrai turėtų pralaužti ledus ir iššokti iš maždaug 1,05 JAV dolerio už eurą zonos. Tokiu atveju Japonijos jenai greičiausiai būtų atviras kelias iki sekančio Fibonači 61.8% atšokimo lygio Šveicarijos franko atžvilgiu. Na nebent tai psichologiškai sutrukdytų apvalus 120 Japonijos jenų už Šveicarijos franką kursas.

P.S. pažadame artimiausiuose straipsniuose tikrai grįžti prie euro ir JAV dolerio kurso peripetijų.

Užsakymo nr.: PT_73897054