Nebrangi ir įspūdinga namų puošmena

„Kalėdos – pati tradiciškiausia iš švenčių, tačiau matome, kad jų laukiant atsiranda ir naujų tendencijų. Pavyzdžiui, šiais metais stipriai išaugo advento kalendorių paklausa. Taip pat išaugo pirkėjų noras namus puošti ne tik eglėmis, bet ir kitais šventiškais augalais. Vien lapkričio mėnesį puansetijų ir mažesnių kalėdinių medelių pardavimai yra dvigubai didesni, lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu“, – sako V. Budrienė.

Ryškiaspalviai augalai taps ne tik savų namų ar biuro akcentu, bet ir puikia dovana prieš šventes lankant draugus. Kad kiekvienas savo namams galėtų suteikti daugiau šventiškos nuotaikos, „Iki“ siūlo net trijų rūšių puansetijas už specialias riboto laiko akcines kainas, galiojančias su „Iki“ lojalumo kortele:

  • Mažesnio dydžio, iki 30 cm aukščio puansetijos – tik 2,99 Eur
  • Augintos Lietuvoje – 3,49 Eur
  • Didesnės, iki 45 cm aukščio, ypač puošnios ir vešlios „Christmas Universe“ veislės gėlės –, vos 5,99 Eur

Augalo „žiedas“ iš tiesų nėra žiedas

Šalia Kalėdų eglutės ar advento vainiko puansetija pasaulyje jau kelis dešimtmečius įsitvirtina kaip dar vienas žiemos švenčių simbolis. Įdomu tai, kad šis augalas yra gana naujas – puansetija kaip vazoninė gėlė buvo išvesta tik XX a. šeštajame dešimtmetyje. Tuo tarpu Centrinėje Amerikoje ji natūraliai auga kaip krūmas, galintis pasiekti ir penkių metrų aukštį bei žydintis didžiąją metų dalį.

Dar viena įdomybė, susijusi su augalu – tai, ką dažnas vadina jos žiedu, iš tiesų yra tik kitos spalvos augalo lapai. Jie supa tikruosius žiedus – mažus ir bekvapius „rutuliukus“. Ryškūs lapai yra savotiška „apgaulė“ – intensyvi spalva privilioja vabzdžius, kurie kitaip mažais žiedeliais tikriausiai nesusidomėtų.

Dėl išskirtinės savo išvaizdos augalas vadinamas dar ir Betliejaus žvaigžde. Jos gražių formų lapai suformuoja vainiką, kuris primena svarbiausią ir seniausią Kalėdų simbolį – žvaigždę, rodžiusią kelią Trims karaliams.

Kad įspūdingos išvaizdos puansetija kaip žvaigždė namuose šviestų iki pat švenčių, „Iki“ šviežių gėlių ir augalų kategorijos vadybininkė Vesta Paukštelo įvardija tris svarbiausius dalykus, kuriuos reikėtų įsidėmėti – jie gerokai prailgins augalo ilgaamžiškumą. Laikantis kelių taisyklių, gėlė išlaikys savo ryškius lapus net ir kelis mėnesius.

Gabenant namo – neleiskite sušalti

„Puansetija – augalas, nemėgstantis šalčio, o juo labiau – ryškių temperatūros svyravimų. Net ir trumpas laikas gryname ore paspaudus šaltukui jai gali būti pražūtingas. Dėl to transportuokite ją neišvyniotą, o grįžus namo dar kelioms valandoms padėkite į nelabai šiltą vietą, kad ji adaptuotųsi“, – pataria V. Paukštelo.

Namuose nepadėkite netinkančioje vietoje

Ieškodami tinkamos vietos puansetijai, pasirinkite tokią, kur ji galėtų laisvai mėgautis šviesa. Tai pagrindinis veiksnys, dėl kurio dekoratyviniai lapai išlaiko intensyvią spalvą. Pavėsyje jie ne tik praras patrauklią spalvą, bet ir laikui bėgant pradės kristi.

Gera vieta – ant saulėtos palangės. Tačiau laikykite puansetiją atokiau nuo skersvėjo ar šalčio šaltinių, pavyzdžiui, varstomų langų ar durų. Taip pat jai nepatiks pernelyg šilta vieta, verčiau jos nedėti prie radiatoriaus.

V. Paukštelo atkreipia dėmesį, kad augalą reikėtų statyti ten, kur jo nepasiektų smalsūs gyvūnai ar vaikai. Puansetijos lapuose ir stiebuose esantis skystis yra nuodingas, jis gali sukelti dirginimą, o dideliais kiekiais – ir apsinuodijimą.

Neklyskite laistant

Tinkamas laistymas yra raktas į bet kurio augalo gražią ir ilgalaikę išvaizdą. Puansetijai patinka drėgnas dirvožemis, tačiau čia svarbus balansas. Dėl netinkamo laistymo ji gali pagelsti, o lapai nuvysti.

„Puansetija mėgsta drėgną dirvožemį. Verčiau ją kambario temperatūros vandeniu laistyti dažniau, tačiau nedidelėmis dozėmis. Per didelis vandens kiekis jai netinka, nuolat gausiai laistoma ji gali imti vysti, nes permirkusios šaknys supus. Naudinga gudrybė – patikrinti po vazonu esančią lėkštę. Jei joje lieka vandens, vadinasi, augalas jo gavo per daug“, – pataria augalų žinovė.

Kita vertus, per didelis sausumas taip pat žalingas, ši gėlė nemėgsta sausros. Laistant per retai, lapai pradės džiūti. Paprasčiausia – tiesiog patikrinkite dirvožemio būklę įkišdami pirštą maždaug 2 cm gylyje. Jei dirvožemis vazone sausas, vadinasi, gėlę reikia palaistyti.

Svarbu ir tai, kiek drėgmės yra jūsų namuose. Žiemą įjungtas šildymas dažnai orą kiek išsausina, todėl puansetijai patiks, jeigu netoliese stovės oro drėkintuvas arba ją kas kelias dienas negausiai apipurkškite vandeniu. Beje, tą verta padaryti ir su gyva eglute ar kėniu – spygliai tuomet išsilaikys ilgiau, primena V. Paukštelo.