Klientų ratą gausino atsiliepimai

„Soundest“ veiklos pradžia buvo kukli: įmonė veikė kaip eilinė interneto svetainių kūrėja. Dabar pagrindinė įmonės veikla susijusi su elektroninėms parduotuvėms pritaikyta el. naujienlaiškių siuntimo platforma, kurioje užsiregistravę klientai gali patogiai sukurti naujienlaiškius, pristatančius parduotuvėje vykdomas akcijas, pasirodžiusias naujas prekes ir pan.

Didžiausios sėkmės „Soundest“ įkūrėjai sulaukė investavę į specializuoto produkto – išmanios sistemos – kūrimą. Pasak „Soundest“ bendraįkūrėjo ir vadovo Ryčio Laurinavičiaus-Laurio, tokios paslaugos vertę pajutusių užsakovų atsiliepimai padėjo „Soundest“ suburti platų klientų ratą, kurių 95 proc. – užsienyje veikiančios įmonės. Apie 50 proc. klientų yra JAV, 20 proc. – Didžiojoje Britanijoje, o likusi dalis išsibarsčiusi per visus žemynus.

„Soundest“ sukurta išmani sistema padeda parduotuvei didinti pardavimus, pasiekia potencialų pirkėją su reikiama žinute reikiamu metu. Pavyzdžiui, kai el. parduotuvėje registruotas pirkėjas įsideda į prekių krepšelį pasirinktą daiktą, tačiau jo nenusiperka, sistema identifikuoja tokią situaciją ir automatiškai išsiunčia priminimo laišką su nuolaidos ar nemokamo pristatymo pasiūlymu.

„Šio veiksmo dažnai pakanka, kad dvejojantis pirkėjas apsispręstų grįžti į el. parduotuvę ir įsigyti prekę“, − tikina R. Laurinavičius-Lauris.

Sprendimą atrado su VU mokslininkais

„Soundest“ vadovas pasakoja, kad sukurti tarptautinėje rinkoje išties konkurencingos platformos vieni įmonės darbuotojai nebūtų pajėgę – tam prireikė VU mokslininkų pagalbos. Su jais bendradarbiauti „Soundest“ pradėjo pasinaudojusi Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemone „Inočekiai LT“.

VU Matematikos ir informatikos fakultete dirbantys duomenų mokslininkai (angl. data scientists). įvairiais pjūviais atliko „Soundest“ sukauptų duomenų analizę. Ji leido sukurti interneto vartotojų elgsenos prognozavimo modelius, kurie naujienlaiškių siuntimo platformą pavertė dar efektyvesniu įrankiu.

„Pradėję veiklą tarptautiniu mastu nebuvome pranašesni už konkurentus – neturėjome milijoninių investicijų rinkodarai, buvome beveik niekam nežinomi. Suteikti pranašumo galėjo tik technologiškai pažangesnis pasaulinio lygio sprendimas. Išeitį mums pasiūlė VU mokslininkai, kurie su universitete esančiu „superkompiuteriu“ atliko analizę – to nebūtume pajėgę padaryti patys ir dėl žinių stokos, ir dėl techninių apribojimų“, – teigia R. Laurinavičius-Lauris.

Pašnekovas pridūrė, kad su VU mokslininkais suvedusi priemonė „Inovaciniai čekiai“ maloniai nustebino ir tuo, kad ja buvo labai paprasta pasinaudoti: paraiškos rengimas, ataskaitų ruošimas ir teikimas buvo labai greitas ir sklandus. „Soundest“ šiemet planuoja teikti paraiškas pagal kitas darbuotojų kompetencijų tobulinimui skirtas Ūkio ministerijos administruojamas ES investicijų priemones „Inomokymai“ ir „Kompetencijos LT“. Pagal pastarąją paraišką ketina teikti asociacija, kurios narė yra „Soundest“.

Kviečia kurti inovacijas

Ūkio ministerija ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kviečia įmones bendradarbiauti su mokslo ir studijų institucijomis, išnaudoti jų turimas žinias kuriant inovatyvius produktus bei paslaugas.

Priemonės „Inovaciniai čekiai“ tikslas – skatinti verslo ir mokslo bendradarbiavimą, padėti verslui investuoti į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas (MTEPI), pasitelkiant mokslo ir studijų institucijas, jų turimas žinias bei įrangą. Pareiškėjai gali gauti finansavimą techninių galimybių studijoms atlikti, ankstyvosios stadijos MTEPI projektams.

Pirmasis kvietimas įmonėms teikti paraiškas pagal priemonę „Inovaciniai čekiai“ galioja iki 2017 kovo 16 d. 16 val. Pirmuoju kvietimu į įmonių projektus planuojama investuoti 2,5 mln. eurų.

Iš viso ES investicijos pagal šią priemonę iki 2020 m. Lietuvoje sieks 10,136 mln. Eur. Taip pat planuojama pritraukti iki 11,203 mln. Eur privačių lėšų.

Daugiau informacijos apie investicijų priemonę „Inovaciniai čekiai“ galima rasti Ūkio ministerijos (www.ukmin.lt) arba ES investicijų (www.esinvesticijos.lt) svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_73900794