Pagal projektą „Dvišalis bendradarbiavimas diegiant fotovoltinės energijos sprendimus Gruzijos Vaziani brigados mokymo ir treniruočių centre“ Sakartvele įrengta 500 kW saulės elektrinė, kuri užima 3500 kvadratinių metrų plotą.

Planuojama, kad įrengta saulės elektrinė per metus pagamins 659,77 MWh elektros energijos, metinis išmetamų ŠESD (šiltnamio efektą sukeliančių dujų) kiekio sumažinimas t CO2e sudarys 466 t. Planuojama, kad per elektrinės veikimo laikotarpį bus sumažinta net 9329 t CO2e.

2023 m. spalio mėnesį projekto įgyvendinimo vietoje apsilankė LR krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus. Po Gruzijos gynybos ministerijoje vykusio dvišalio susitikimo Lietuvos svečią Vaziani 4-ojoje pėstininkų brigadoje priėmė Gruzijos gynybos viceministras Giorgi Khaindrava. Gruzijos gynybos viceministras padėkojo Lietuvos atstovui už paramą ir pažymėjo, kad įgyvendintas projektas prisidės prie šalies biudžeto lėšų taupymo.

Įrengtą saulės elektrinę taip pat aplankė ir Gruzijos gynybos ministras Juansher Burchuladze. Gynybos ministro teigimu, fotovoltines elektrines planuojama statyti ir kituose gynybos pajėgų padaliniuose.

Projektas, dalinai finansuojamas iš Klimato kaitos programos lėšų, pradėtas 2022 m. sausio 24 d. ir truko dvejus metus – saulės elektrinės Vaziani brigados mokymo ir treniruočių centre jau pilnai veikia. Projekto biudžetas – 673 000 tūkst. Eurų, iš kurių 417 384 eur sudaro Klimato kaitos programos lėšos. Likusią sumą – 255 616 eur padengė UAB „ViaSolis Energia“ ir Sakartvelo gynybos ministerija.

Įgyvendinamas projektas prisideda prie tarptautinio klimato kaitos finansavimo, Sakartvele įgyvendinant klimato kaitos švelninimo priemones, mažinančias ŠESD kiekį, perduodant Lietuvos gerąją patirtį. Projekto įgyvendinimo metu prisidedama tiek prie tarptautinio klimato kaitos švelninimo finansavimo, tiek prie gerosios Lietuvos patirties perdavimo, taip pat ir prie visuomenės informavimo apie klimato kaitą.

Projektas atitinka ES ir Lietuvos Atsinaujinančių energijos išteklių skatinimo strategiją, užsibrėžiant tikslą iki 2030 m. pasiekti visuotinę prieigą prie švarių, patikimų ir prieinamų atsinaujinančios energijos sprendimų, skatinti inovacijas, pramonės ir infrastruktūros plėtrą.

Tai ne pirmos veikiančios lietuviškos saulės elektrinės Sakartvele. Prieš metus UAB „ViaSolis“ baigė įrengti saulės elektrines ant Tbilisio Technologijos Universiteto pastatų stogų. 2021 m. ant 13-kos Batumio mokyklų stogų sumontuotos saulės panelės, kurių galia iš viso siekia 366 000 kWh. Tiek mokyklų, tiek ir universiteto elektrifikacijos projekte galutinis naudos gavėjas yra Sakartvelo švietimo sistema.

Tokie projektai kaip šis leidžia dalintis mūsų specialistų sukaupta patirtimi su besivystančiomis šalimis, padeda skleisti informaciją apie klimato kaitos problemas, skatina siekti energetinės nepriklausomybės. Sakartvele per metus užfiksuojama net 250–280 saulėtų dienų, todėl saulės energetikos diegimo skatinimas yra perspektyvus ir tokių projektų turėtų daugėti.