„Norfos“ duomenimis, lyginant 2017 metų 3 ketvirtį su 2016 metų tuo pačiu laikotarpiu, nesunkiai rastume visą sarašą maisto produktų ir kitų prekių, kurios per nurodytą laikotarpį ženkliai pabrango. Vis dėlto, yra ir tų prekių, kurių kainos nekito ar net mažėjo.

Kas šiemet brango labiausiai?

Lyginant kainas nurodytu laikotarpiu, tarp labiausiai brangusių maisto prekių „Norfa“ mažmeninės prekybos tinkle – virtos kiaulienos „Giminių“ dešrelės (80 euro centų). Nurodoma, jog dešrelių kaina kilo dėl pirkimo kainos didėjimo, o tam įtakos galėjo turėti kiaulienos brangimas visoje Europos Sąjungoje. Antroje vietoje – malta kava „Paulig Classic“ (58 euro centais). Statistikos departamento duomenimis, kava Lietuvoje brangsta jau kelis metus iš eilės.

Nuo šių metų kovo 1 dienos pradėjus taikyti didesnius akcizus brango visi alkoholiniai gėrimai. Tarp labiausiai pabrangusių – 41 euro centu daugiau kainuojanti degtinė „Sobieski superior“. Alkoholiniai gėrimai užbaigia ir labiausiai šiemet brangusių prekių sąrašą: vidutiniškai 26 euro centais pakilo „Volf Engelman“ bei „Tauras tradicinis“ alaus kaina.

Išskirtinai brango pieno produktai bei agurkai

Taip pat dėl pabrangusios žaliavos bei didesnių kainų tarptautinėse rinkose pastebimai išaugo kai kurių pieno produktų kainos. Permainingi lietuviški orai „iššaukė“ ir kai kurių daržovių kainų augimą, kurios kasmet, priklausomai nuo derliaus, svyruoja. Dėl pakilusių supirkimo kainų iš ūkininkų labiausiai brango trumpavaisiai agurkai (21 euro centu).

A. Braginos teigimu, dėl pakilusios agurkų kainos galime kaltinti vėsius orus:

„Šiais metais vasara buvo itin šalta ir agurkų Lietuvoje, lyginant su praėjusiais metais, derlius yra sumažėjęs. Daržovių kaina priklauso nuo derliaus. Jeigu daug užaugo, tai visi skuba parduoti ir kainos krenta. Kai mažai užauga, tai parduodama brangiai, nes egzistuoja prekės trūkumas ir paklausa diktuoja kainą.“

Jos nuomone, šiemet prekės taip pat galėjo brangti dėl pakitusių logistikos kaštų – žaliavos bei darbo jėgos brangimo.

Labiausiai pigo aliejus ir bananai

Nors neseniai buvo skelbiama, kad aliejaus kaina pakilo apie 30 procentų, visgi saulėgrąžų aliejus – tarp labiausiai atpigusių prekių (29 euro centais). Dar vienas paradoksas – bananai. Kurį laiką buvo kalbama apie per aukštas bananų kainas, tačiau šiemet jų dėl žemesnių pirkimo kainų visoje Europoje galima nusipirkti 28 euro centais pigiau. Taip pat tarp „Norfa“ parduotuvėse labiausiai atpigusių prekių – „Daktariška“ dešra (16 euro centų) bei „Palangos“ duona (15 euro centų). Labiausiai atpigusių prekių penketuką užbaigia 10 euro centų mažiau kainuojantis alus „Meister“.

Paklausta, kodėl vienų gamintojų alus pigo, o kitų brango, A. Bragina paaiškina, jog dėl akcizų brango visas alus, tiesiog kelių gamintojų alus yra parduodamas praktiškai už savikainą tam, kad išlaikytų ir pritrauktų pirkėjus, kurių pirkinių krepšeliai itin jautrūs kainų pokyčiams.

Kai kurių produktų kaina nekito

Ta pačia kaina kaip ir pernai galima nusipirkti viščiukų ketvirčių, valgomosios sodos, tam tikrų gamintojų duonos, batono ir varškės.

Pasak A. Braginos, kai kurių gamintojų varškė, kaip ir alus, parduodama praktiškai už savikainą, todėl kainos nepakeitė arba net šiek tiek pigo.

Taip pat nebrango ir tradicinės lietuviškos daržovės – bulvės ir morkos, kurioms šios vasaros orai buvo palankūs, nors jų kaina jau kelis metus iš eilės taip pat pastebimai svyruoja.

Užsakymo nr.: PT_76588307