Neneigiant mirties lengviau priimti adekvačius, artimiesiems naudingus sprendimus

Nors gyvybė yra didžiausias mūsų turtas, visgi tai nėra ta tema, apie kurią kalbėti lengva. Todėl neskubame priimti atsakingų sprendimų, vejame negatyvias mintis, o kartais net „programuojame save“, kad negali nutikti nieko blogo. Kad ir kokie atsargūs būtume, gyvenimas yra nenuspėjamas, todėl labai svarbu atsakingai apgalvoti, kaip pasirūpinti artimaisiais netikėtos nelaimės atveju, kaip jiems padėti, kai, ištikus nelaimei ir netekus pagrindinio šeimos maitintojo, jie jaučia didžiulį nerimą, stresą, o šeima turi paskolą.

„Žmonėms įsisąmoninti savo laikinumą, atvirai ir drąsiai kalbėti apie mirtį, ypač asmeninės žemiškosios egzistencijos pabaigą, yra labai jautru ir dažniausiai nelengva. Mirties tema neretai atsiduria tarsi už širmos, kuriai praskleisti būtini paties žmogaus vidinės stiprybės resursai, leidžiantys prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą. Kai tai pavyksta, žmogui laikinumo tema nebėra tabu, nes jis visa savo esybe akimirka po akimirkos patiria, kad gyvenimo ratas sukasi mirties link. To neneigiant ir nebandant nuo to pabėgti, lengviau priimti adekvačius ir sau geriausius sprendimus. Tai – ilgalaikis procesas. Gyvename visuomenėje, kurioje nuolat įvairiais kanalais peršamos idėjos, kad jaunystės kultas gali gyvuoti kone amžinai, kad galime pasiekti beveik viską, ko tik panorėsime. Sveikai į aplinką ir save reaguojantis žmogus suvokia, kad jis yra visoks, todėl pats renkasi, ko jam dabar reikia, kas jam svarbu, o savyje gali sutalpinti ir laikinumą, ir dabartinę egzistenciją“, sako neuroedukatorė, geštalto terapijos praktikė Žydrė Dargužytė-Černiauskė.

Visgi ne tik mirties, kaip neišvengiamo dalyko, priėmimas, bet ir tam tikri pasirinkimai gyvenime gali sumažinti mirties baimę. Taip gali įvykti tuomet, kai pasirūpiname gyvybės draudimu, o tuo pačiu – ir savo šeima, artimaisiais, užtikrindami, kad nelaimingo atsitikimo atveju jais bus pasirūpinta. Tai itin svarbu šeimoms, kurios turi paskolas, bendrus verslus, turi vaikų, kurių pats svarbiausias poreikis yra saugumas.

 Žydrė Dargužytė

Vienas svarbiausių tikslų šeimos gerovės užtikrinimas

Kartais vis dar sunku suprasti draudimo naudą – juk, pirkdami įprastą prekę ar paslaugą, labai greitai galime pamatuoti jos vertę. Perkant draudimą, naudos tą pačią sekundę nematome, atrodo, tiesiog prarandame pinigus. Gyvybė yra tokia brangi, kad ne tik neplanuojame jos prarasti, bet dažnai net ir neleidžiame sau apie ją susimąstyti. Nors tai turėtų būti ne „prabangos produktas“, kurį galime įsigyti vėliau, o saugumą ir vertę suteikiantis pamatas, gyvybės draudimas daugeliui vis dar dažnai yra vienas iš paskutinių prioritetų. Tačiau sąmoningumas auga.

Pasak draudimo brokerių įmonės „Edrauda“, atstovaujančios „Edrauda Global Life“ gyvybės draudimą, direktorės Rimos Kazlauskaitės-Alkinės, jei anksčiau į gyvybės draudimą žiūrėta atsargiai, dabar žmonės vis dažniau iš anksto įvertina rizikas, nes daug keliauja, gyvena intensyvų gyvenimą, siekia karjeros ir t. t. Jauni žmonės, kurdami šeimas, jau supranta, kad tai yra paslauga, kuri būtina norint užtikrinti šeimos gerovę.

„Paskolos klientus gąsdina labiausiai. Norėdamas šeimai užtikrinti kuo geresnį gyvenimą po netikėtos nelaimės, asmuo apsidraudžia gyvybės draudimu ir taip garantuoja, kad bus padengtos šeimos skolos. Taip pat gyvybės draudimas gali padėti kliento šeimai pragyventi pirmuosius mėnesius, netekus maitintojo. Pavyzdžiui, jei miršta asmuo, kuris buvo šeimos finansinio pagrindo garantas, gyvybės draudimas gali padėti likusiems šeimos nariams „atsistoti ant kojų“, – sakė R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Gyvybės draudimas taip pat svarbus, priimant bet kokius didesnius su finansais susijusius sprendimus: imant paskolą, ruošiantis būsto statybai, šeimos pagausėjimui ir pan. Jei ištinka nelaimė apsidraudus gyvybės draudimu, galime būti garantuoti, kad mūsų artimieji nebus priversti perimti mūsų įsipareigojimų ir prisiimti papildomą finansinę naštą.

O kaip į gyvybės draudimą reaguoja visuomenė? Ketverių metų gyvybės draudimo „Global life“ sutarčių statistika rodo, kad iš visų apsidraudusių bendrovės „Edrauda“ „Global life“ draudimu 41,5 proc. yra vilniečiai. Aktyvesni yra vyrai – 72,6 proc., tuo tarpu apsidraudusių moterų – 27,4 proc. Jauniausio kliento amžius – 20 metų, vyriausiajam – 54-eri.

 Rima Kazlauskaitė-Alkinė

„Matome, kad apie gyvybės draudimą pagalvoja vis daugiau jaunų žmonių, kurie mėgsta aktyvų gyvenimą, keliauja, kuria šeimas. Draudimą reikia naudoti kaip priemonę, siekiant apsisaugoti nuo netikėtumų, planuojant svarbius gyvenimo įvykius: santuoką, tėvystę, nuosavo būsto įsigijimą, išėjimą į pensiją. Suprantame, kokie tai atsakingi etapai. Gyvybės draudimas įsigyjamas kaip prevencinė priemonė, dar prieš patiriant žalą, tačiau labiausiai pasiteisina siekiant apsaugoti artimuosius“, – komentavo R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Įmonės „Edrauda“ „Global Life“ gyvybės draudimas yra nekaupiamasis gyvybės draudimas nuo mirties rizikos, užtikrinantis iki 250 000 eurų išmoką pasirinktiems naudos gavėjams ankstyvos mirties atveju ir numatantis solidžią išmoką sunkių ligų atveju. Šis produktas parduodamas tik bendrovėje „Edrauda“ ir niekur kitur jo įsigyti nėra galimybės, išskirtinė produkto koncepcija suteikia galimybę gauti originalų ir labiausiai poreikius atitinkantį gyvybės draudimą.

Ką svarbu žinoti planuojantiems įsigyti gyvybės draudimą?

Draudimo sumą galima pasirinkti nuo 20 000 iki 250 000 eur.

Draudimo apsaugos, kurias siūlo „Edrauda“:

  • Bazinė (privaloma) – draudimo suma, išmokama naudos gavėjams, apdraustajam mirus draudimo sutarties galiojimo metu.
  • Nepagydomos ligos (privaloma) – apdraustajam susirgus liga, dėl kurios, tikėtina, jo gyvenimo trukmė yra trumpesnė nei 12 mėn, išmokama 50 proc. bazinės draudimo sumos.
  • Atsitiktinės mirties (galima pasirinkti kaip papildomą) – apdraustajam mirus, ne vėliau kaip po 12 mėn. nuo nelaimingo atsitikimo naudos gavėjams išmokama dvigubo dydžio bazinė išmoka.
  • Pink & Blue (galima pasirinkti kaip papildomą) – apdraustajam susirgus reprodukcinės sistemos vėžiu, jam išmokama 20 proc. bazinės draudimo išmokos.


Visi „Edrauda“ produktai yra aprašyti interneto svetainėje, automatinėmis skaičiuoklėmis, esančiomis internete, galima atlikti skaičiavimus. Čia klientai gali rasti visas draudimo sąlygas bei susipažinti su visa reikalinga informacija, dokumentais.

„Vis dar matome daug gyvų susitikimų su draudimų brokeriais. Šiuolaikinis žmogus, rinkdamasis internetu teikiamas paslaugas, taupo savo resursus (laiką, kurą), kartu prisidėdamas prie švaresnio klimato išsaugojimo. Taip supaprastinome savo paslaugas, kad visą reikalingą informaciją galima būtų gauti ir telefonu. Klientai net gali parsisiųsti programėlę ir savo draudimo liudijimus visada turėti vienoje vietoje ir pasiekti vieno mygtuko paspaudimu“, – sakė R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Edrauda“ – inovatoriai, užtikrinantys platų pasirinkimą

14 metų patirtis ir nuolatinis draudimo produktų tobulinimas – „Edraudavienija visas didžiąsias draudimo bendroves, todėl klientams užtikrina plačią įvairovę ir padeda išsirinkti labiausiai lūkesčius atitinkantį variantą.

Daugiau informacijos: https://www.edrauda.lt/