Istorikai teigia, kad Klaipėdos tabako fabrikas metus skaičiuoja nuo 1894 m. Nuo 1925 m. tabako ir papirosų fabriką valdžiusi firma „Werblowsky” vieno aukšto fabriko namą perstatė į keturaukštį ir „žymiai pakėlė tabako gamybą”, gamino įvairius tabako gaminius. Pokariu buvusio tabako fabriko kompleksui teko išskirtinė ir liūdna misija – jis tapo karo belaisvių lageriu, vienu metu talpinęs net 7836 belaisvius. 1953 m. senojo fabriko patalpose buvo įsteigtas Klaipėdos tabako fabrikas, kuris pradėjo gaminti šimtus tūkstančių pakelių cigarečių ir papirosų, tarp jų „Pamir“ ir „Prima“. Nuo 1992 m. čia įsikūrė JAV kompanija „Philip Morris”, kuri 1997 m. persikėlus į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną, išreiškė norą miestui perleisti senojo fabriko pastatus. 2002-ųjų lapkričio 28 d. Klaipėdos miesto savivaldybė sutiko šią dovaną priimti už simbolinę vieno lito kainą.

Tabako fabriko virsmo kelias į „Kultūros fabriką“ - nuo naujos idėjos iki jos realizavimo, truko apie dešimt metų iki jo atidarymo dienos 2014 m. lapkričio 14 d. „Kultūros fabrikas“ šiandien yra aktyvus kūrybinių industrijų plėtros centras bei vieta, kurioje projektus brandina jame įsikūrusios kūrybinės komandos.

„Kultūros fabriko“ erdvėse per pirmuosius devynerius veiklos metus įvyko apie 9630 kultūros ir verslumo renginių. Per šiuos metus inkubatoriaus studijose ir bendradarbystės erdvėse kūrė ir rezidavo 430 kūrybinių verslų ir jaunų profesionalų. Klaipėdiečiams ir miesto svečiams „Kultūros fabrikas“ yra mėgstama teatro, šokio pasirodymų, koncertų, kino, parodų, konferencijų ir įvairių festivalių vieta pačioje Klaipėdos miesto širdyje.

Įžengęs į savo dešimtmečio šventinių renginių maratoną, „Kultūros fabrikas“ Klaipėdos miestui kas mėnesį, visus metus, dovanos nemokamą, atvirą renginį. Pirmasis dešimtmečio minėjimo renginys - medijų paroda „Kelionė per karo belaisvių lagerį, tabako cechus iki Kultūros fabriko“ Kultūros fabrike bus atidaryta gruodžio 8 d. 18:30 val.


Paroda siekiama ne tik papasakoti senojo pastato istoriją, bet ir pristatyti „Kultūros fabriko“ gyvenimą šiandien. Parodą sudaro du segmentai: senosios buvusio tabako fabriko ir pastato rekonstrukcijų fotografijos bei netradicinė momentinė medijų paroda. Medijų paroda bus eksponuojama parodos atidarymo dieną, o istorinių fotografijų parodą bus galima lankyti darbo dienomis 8:30-18:00 val. ir renginių metu.

Po parodos atidarymo dalyvių lauks net dvi kino pramogos. Ką tik veiklą pradėjęs „Kultūros fabriko“ rezidentas – virtualios realybės kino erdvė „Hexa Cinema“ visą dieną bilietams į virtualios realybės filmą „Aš Lietuva“ taikys ypatingą šventinę nuolaidą, o nuo 15:00 val. iki 19:00 val. kvies susitikti su šio filmo režisieriumi Donatu Ulvydu. 20:00 val. veiksmas persikels į KUFA kino salę, kurioje parodos lankytojų lauks „Kultūros fabriko“ dovana, „ArleKino“ rodoma premjera, naujausias režisieriaus Ridley Scott filmas „Napoleonas“.