Gausiai susirinkusią architektų bendruomenę sveikino aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas, LAS pirmininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Gintaras Balčytis, taip pat specialiai į konkursą iš Šveicarijos, Prancūzijos bei Švedijos atskridę vertinimo komisijos nariai, architektai Susanne Schmid, Davidas Bessonas ir Mia Erlandsson, kurie aplankė jiems labiausiai patikusius interjerus ir po ilgų diskusijų paskelbė nugalėtojus.

Aplinkos ministras pirmajam apdovanojimui į sceną kvietė jaunąją kartą, tie, kurie kurs ateities Lietuvą. Geriausiu studento darbu pernykščiai „Mano erdvės“ nugalėtojai išrinko Vilniaus dailės akademijos auklėtinės Agotos Maziliauskaitės (darbo vadovė Karolina Jašinskaitė) darbą „Forma per forma: kūno patirčių laboratorija“.

„Mano erdvė 2023“ nugalėtojams įteikti menininkės Indrės Stulgaitės-Kriukienės įspūdinti stiklo kūriniai – nameliai.

Sukurti kitokią erdvę, kuri ugdytų kūrybingumą ir skatintų kūno išlaisvėjimą, – tokios neįprastos užduoties ėmėsi Agota. Kūno patirčių laboratorija jos darbe tampa keliu, vedančiu lankytoją per emocijas ir alternatyvias patirtis. Agota kviečia į architektūrinę provokaciją, kuriai pasirinko Kauno V forto kareivines.

Geriausio 2023 metų biuro interjero autoriams apdovanojimą įteikė studijos „Bürgi Schärer Architects“ Berne partnerė, Liucernos taikomųjų mokslų ir architektūros universiteto dėstytoja S. Schmid . Juo tapo „Artsy Office“, autoriai: „IMPLMNT architects“ ( Aurimas Syrusas, Greta Brimė, Kotryna Bajorinaitė, Jonė Virbickaitė, Aurelija Kniukštaitė).

„Istorinis pastatas su neįtikėtinai gražiomis patalpomis ir aštuntojo dešimtmečio priestatas su šviesą skleidžiančiu atriumu – architektai sumaniai šiuos du pastatus pavertė visapusiškai sėkmingu meno kūriniu. Šviesos ir šešėlių sąveika, vaizdai pro langus, vaizdai į išorę ir vidų, patalpų ir nišų sekos sukuria aukštos kokybės darbo ir parodų erdves. Balta spalva kontrastuoja su atidengtais smulkios tapybos istoriniais sluoksniais. Abu jie sukuria erdvinę drobę meno kūriniams. Interjero dizainas čia – itin preciziškas ir kruopštus“, – „Artsy Office“ kūrėjams gražių žodžių negailėjo S. Schmid.

Gausiai susirinkusią architektų bendruomenę sveikino aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.

Geriausio viešojo interjero – Klaipėdos krematoriumo autorius – architektų studiją AEXN ( Tomas Grunskis, Jūratė Kindurytė) sveikino Prancūzijos interjero architektų tarybos (CFAI) narys D. Bessonas. „Kraštovaizdis, vidinių ir išorinių erdvių geometrija, šviesa, emocijos, tyla, džiaugsmas, liūdesys, nusiraminimas. Viskas tvarkoma labai detaliai ir labai paprastai. Mes vertiname materialumo minimalizmą, medinį rudą raštą ir betoną, skirtą netektį išgyvenančioms šeimoms“, – krematoriumo interjerą trumpai atkartojo „Pépin de Banane“ architektūros studijos įkūrėjas D. Bessonas.

Švedijos architektų sąjungos interjero architektūros akademijos pirmininkė ir vieno didžiausių daugiadisciplinės architektūros biurų Europoje „White arkitekter“ architektė M. Erlandsson džiaugėsi galėdama įteikti apdovanojimą geriausio buto – „Retrici“ autoriams „YCL studio“ ( Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis).

Geriausio namo interjero autoriai Jurgita Liubartaitė ir Arūnas Skrolis ( „Devyni architektai“), kurie sukūrė vyro namo „Man Cave“ interjerą.

„Tai projektas, kuris savo interjero dizaino požiūriu meta iššūkį tam, kokia galėtų ir turėtų būti buto erdvė. Sudėtingas stačiakampio, apskritimo ir trikampio geometrinių elementų karkasas, interjeras prieš žiūrovų akis atsiskleidžia kaip iliuzija, besikeičianti su kiekvienu judesiu. Apskrita laiptų tuštuma turi meninę tapybos kokybę ir skulptūrinę dalį, architektams siekiant scenografinio tikslo – sukurti daugybę įdomių vaizdų interjere. Antispalvinė aplinka turi tuščios drobės laisvę, minimalistinę, tačiau atvirą kūrybai. Kartais viskas yra tik juoda ir balta, ir tuo geriau“, – apie šį „YCL studio“ darbą sakė viešnia iš Švedijos.

LAS pirmininkas nuo scenos ne tik sveikino savo gausiai susirinkusius kolegas, bet ir kvietė ant jos geriausio namo interjero autorius Jurgitą Liubartaitę ir Arūną Skrolį ( „Devyni architektai“), kurie sukūrė vyro namo „Man Cave“ interjerą. Beje, viena jo kūrėjų J.Liubartaitė prisipažino, kad tokį užsakymą pildė pirmą kartą. „Vyro hobio būstas – tokio pageidavimo per savo karjerą dar nesamę gavę, o noras, kad automobilis įvažiuotų į namą privertė gerokai pasukti galvas“, – prisipažino Jurgita. Beveik mėnesį už labiausiai patikusį interjerą balsavo ir portalo lrytas.lt skaitytojai – sulaukta per 25 tūkst. balsų. Daugiausia jų simpatijų – 1849 širdeles – surinko interjero dizainerės Dovilės Švilpienės sukurtas buto Vilniuje interjeras „Lašai“.

Geriausio viešojo interjero – Klaipėdos krematoriumo autorius – architektų studija AEXN (Tomas Grunskis, Jūratė Kindurytė).

Visus geriausius interjerus vakaro svečiai stebėjo išskirtiniame 20 kv m. dydžio kino ekrane. Toks sprendimas, anot vakaro prodiuserės Nijolės Ruzgienės pasirinktas neatsitiktinai.

„Ekrano dydis ir jame rodomi gamtos vaizdai skūrė stiprų įspūdį – žmogus visada nori daug, o iš tikrųjų jam užtenka tiek mažai. Tvarus gyvenimo būdas tampa vis svarbesnis, nes tikime, jog galime ir privalome pasirūpinti savo vaikų ir vaikų vaikų ateitimi. Tai ir kvietėme prisiminti šiame vakare, juolab, kad visus šiuos metus tvarumo vėliavnešiais buvo portalas lrytas.lt“, – sakė N.Ruzgienė. Vakaro vedėjos Eglės Kernagytės diriguojamą iškilmingą sveikinimų paradą papildė tenoro Pauliaus Bagdanavičiaus atliekami populiarūs kūriniai.

Lrytas.lt skaitytojų favoritas – interjero dizainerės Dovilės Švilpienės sukurtas buto Vilniuje interjeras „Lašai“.

„Mano erdvė 2023“ nugalėtojams įteikti menininkės Indrės Stulgaitės-Kriukienės įspūdinti stiklo kūriniai – nameliai.

Svarbiausio metų interjero architektūros renginio draugai: „Darnu group“, „Nostra“, „Gintaro baldai“, taip pat „Ecovacs“, TECE, „Jung”.

Nuotraukos – T.Bauro, aprašymai:

  1. Geriausio namo interjero autoriai Jurgita Liubartaitė ir Arūnas Skrolis ( „Devyni architektai“), kurie sukūrė vyro namo „Man Cave“ interjerą.
  2. „Mano erdvė 2023“ nugalėtojams įteikti menininkės Indrės Stulgaitės-Kriukienės įspūdinti stiklo kūriniai – nameliai.
  3. Gausiai susirinkusią architektų bendruomenę sveikino aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.
  4. Geriausio namo interjero autoriai Jurgita Liubartaitė ir Arūnas Skrolis ( „Devyni architektai“), kurie sukūrė vyro namo „Man Cave“ interjerą.
  5. Geriausio viešojo interjero – Klaipėdos krematoriumo autorius – architektų studija AEXN (Tomas Grunskis, Jūratė Kindurytė).
  6. Lrytas.lt skaitytojų favoritas – interjero dizainerės Dovilės Švilpienės sukurtas buto Vilniuje interjeras „Lašai“.