Kiekvienais metais – tūkstančiai maišelių gydymui nepanaudojamos kraujo plazmos

Donorui padovanojus kraują, iš jo atskirti kraujo komponentai yra ne tik perpilami tiesiogiai, gelbstint sveikatą ar gyvybę, bet panaudojami ir vaistų gamybai – tam pasitelkiama kraujo plazma.

NKC vadovas pasakoja, kad įprastai iš donoro gautas kraujas yra išskaidomas į keturis kraujo komponentus – eritrocitus, trombocitus, leukocitus ir kraujo plazmą. Eritrocitai yra panaudojami visi, o plazmos poreikis klinikiniam panaudojimui Lietuvoje – vos 10 proc., tad didžiąją jos dalį yra nuspręsta parduoti atviru konkursu.

„Kraujo plazma – labai vertinga medžiaga vaistų gamyboje, tad mes skelbiame atvirą konkursą ir kviečiame dalyvauti farmacijos kompanijas, esančias Europos ekonominėje erdvėje. Konkurso laimėtojas (frakcionuotojas) turi atitikti Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymo reikalavimus, Europos ekonominės erdvės valstybės teisės aktus, įvykdyti konkurso sąlygas, – pasakoja D. Gutauskas.

Daumantas Gutauskas

Anot jo, kiekvienais metais įvykdomas vienas arba du plazmos pardavimai, o šiais metais apie 10 tonų likutinės gydymui nepanaudotos kraujo plazmos keliaus į Italiją. Tiek kraujo plazmos surinkimas, tiek jos laikymas ir transportavimas – griežtai kontroliuojami procesai, reikalaujantys aukščiausių kokybės standartų.

„Visi kraujo žaliavų gamybos kokybės reikalavimai ir jų užtikrinimas – griežtai kontroliuojami. Be to, kad mes labai saugome kraujo donorų sveikatą, didžiulį dėmesį kreipiame ir į paciento t. y. iš kraujo pagamintų komponentų ar vaistų gavėjo sveikatą. Džiaugiamės, kad NKC turi Geros gamybos praktikos pažymėjimą, tai reiškia, kad atitinkame aukščiausius standartus, keliamus gamintojams. Esame ne tik asmens sveikatos priežiūros įstaiga, bet ir įstaiga, turinti teisę ruošti plazmą, naudojamą kaip pradinė medžiaga kraujo vaistiniams preparatams gaminti“, – teigia D. Gutauskas.

Nacionalinis kraujo centras

Kraujo plazmos realizavimas padeda išsilaikyti ir pačiam kraujo centrui – kadangi šis nėra finansuojamas iš valstybės biudžeto (išskyrus SAM Neatlygintinos kraujo donorystės programą), atsiranda galimybė atnaujinti patalpas, diegti naujas technologijas, didinti atlyginimus darbuotojams. Ir vis dėlto, nors kraujo plazmos pardavimai – pelningi, nėra siekiama specialiai jos surinkti daugiau.

„Kiekvienais metais paruošiame apie 12-15 tonų šviežiai šaldytos plazmos, tai mūsų valstybei yra absoliučiai pakankamai kiekis, dėl to skatinti papildomo plazmos rinkimo nereikėtų” – įsitikinęs NKC direktorius.

Vaistų iš kraujo plazmos poreikis ateityje tik didės – gydys genetines ligas

Už kraujo donorystės veiklą ir plazmos ruošimą atsakingos Renatos Poviliūnienės teigimu, iš kraujo plazmos pagaminami vaistiniai preparatai ypač svarbūs – jie gydo pacientus, sergančius sunkiomis ir retomis ligomis.

„Vaistais iš kraujo plazmos gali būti gydomos tokios ligos kaip hemofilija, įgimtas imunoglobulinų deficitas. Žmogui reikia tokių vaistų, kai bet kokia infekcija (virusinė ar bakterinė) tampa iššūkiu ir organizmas pats negamina reikiamų antikūnių, todėl negali tinkamai kovoti. Kraujo plazma gelbėja ir tada, kai rezus faktorius yra priešingas motinos ir vaiko organizmuose, ar turima sunkių pacientų ligoninėse po operacijų ar po sunkių inkstų ar kepenų pažeidimų“, – pasakoja specialistė.

Renata Poviliūnienė

Pasak jos, kasmet yra pagaminama vis daugiau vaistų iš kraujo plazmos, kurie padeda pacientams įveikti retas, genetines ir kitas sunkias ligas.

„Pastaruoju metu pastebime, kad plazmos poreikis vaistų gamybai vis didėja. O plazmos kiekis klinikiniam naudojimui yra sumažėjęs – nuo 20 % nuo viso NKC paruošto šviežiai šaldytos plazmos kiekio 2015 m. iki 8,5 % 2022 m.“ – pastebi R. Poviliūnienė.

NKC vadovas tikina, kad bendra neatlygintos kraujo donorystės statistika džiugina – donacijų kiekis po Covid-19 atsistatė į įprastus skaičius.

„Džiaugiamės, kad 2022 m. surinkome 68 tūkst. donacijų, o šiemet turėtume perkopti ir 70 tūkst. Statistika rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį turėjome net 2 tūkst. daugiau pirmą kartą kraują nusprendusių dovanoti donorų nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Žinoma, neatsilieka ir esami donorai. Žmonės yra sąmoningi, neatlyginti donorystė pasiteisina”, - įsitikinęs NKC vadovas Daumantas Gutauskas.