Įdėmiau pažvelgus į ankstesnių įmonės darbų detales, aiškėja, kad R. Reinerio-Latyševo pasitikėjimas savimi anaiptol nėra iš piršto laužtas – pavyzdžiui, 500 kvadratinių metrų ploto parduotuvės nusileidusių grindų horizontalumą jie atkūrė vos per vieną vakarą ir taip, kad užsakovo veikla nebuvo nutrūkusi nė akimirkai!

„Taip, tiesa yra ta, kad atkuriant grindų nuolydį Tartu prekybos centre „Prisma“, darbą labai apsunkino būtinybė atsižvelgti į mūsų užsakovo veiklos specifiką – prekybos plotams galioja empirinė taisyklė: jeigu parduotuvė uždaryta ilgiau kaip 2 savaites, klientų srautui susigrąžinti prireiks maždaug 6 mėnesių. Jeigu būtų nuspręsta grindis koreguoti tradiciniu būdu, prekybos centrą „Prisma“ reikėtų uždaryti maždaug dviem mėnesiams, o tai buvo neįsivaizduojama“, – prisimena R. Reineris-Latyševas. 500 kvadratinių metrų grindų buvo išlygintos ir stabilizuotos, skaičiuojant kartu su parengiamaisiais darbais, vos per keturis vakarus ir naktis, ir tai nesutrikdė prekybos centro kasdienio darbo.

Bendrovė „Uretek“ per keletą valandų sutvarkė Chapsalos durų gamyklos biuro grindis (žr. intarpą – red.).

„Estijoje tiek daug nusėdusių pastatų yra veikiausiai todėl, kad iki šiol nebuvo pakankamai gero būdo likviduoti tas problemas“, – sako R. Reineris-Latyševas. Žinoma, yra įvairių galimybių, bet jos dažnai atima daug laiko ir pastangų, o tai trikdo kasdienį gyvenimą.

Problemiški gyvenamieji namai


Labai daug problemų kelia vadinamieji „bumo laikotarpio pastatai“, pastatyti 2007–2008 m. ant grunto, kuris nebuvo kaip reikiant sutankintas arba ištirtas, ir to rezultatas – smunkantys pamatai, grindys ir infrastruktūra.

„Štai Tartu stabilizavome ir pakėlėme grindis šešiuose butuose ir dviejuose koridoriuose, taip pat įėjimo iš gatvės laiptelius – iš viso 560 kvadratinių metrų, kai kur jau nusėdusių iki 4 centimetrų“, – pasakoja R. Reineris-Latyševas. Šešių pirmojo aukšto butų sienos buvo sutrūkinėjusios – vienas plyšys toks, kad iš miegamojo kiaurai sieną buvo galima pažvelgti į svetainę. Grunto po daugiabučiu namu stabilizavimo darbai užtruko 3 darbo dienas, o gyventojams net nereikėjo išsikelti iš savo butų.

Kai dirbant naudojama URETEK technologija, tai labai patogu užsakovui, nes pagrindo grunto sluoksnis sutankinamas nenuimant grindų ir taip, kad net visos interjero detalės lieka savo vietose. Siekiant geriausio rezultato, net būtina, kad grindys būtų apkrautos.

Pagalba ir dideliems infrastruktūros objektams


Technologija padeda išlyginti net geležinkelio bėgius ir greitkelius. „Kelių asfalto nusėdimas pridaro didelių bėdų – pirma, sulėtina eismą, sudarydamas kamščius. Antra, nusėdusiose vietose kaupiasi lietaus vanduo, kuris mūsų klimato sąlygomis užšąla ir ardo kelią, – pasakoja R. Reineris-Latyševas. – Bet svarbiausia tai, kad kelių nusėdimas kelia pavojų visiems eismo dalyviams, nes transporto priemonė, netinkamu greičiu važiuodama per netikėtą duobę arba iškilimą, gali tapti nevaldoma.“

Be to, tikina R. Reineris-Latyševas, didelės transporto priemonės, pavyzdžiui, autobusai, važiuojantys per duobę arba iškilimą, gali būti taip supurtomi, kad kyla pavojus keleiviams. „Suomijoje buvo toks atvejis, kai kelio dangai labai smarkiai nusėdus, užpakalinėje autobuso sėdynėje sėdintys žmonės tiesiogine prasme pradėjo skraidyti, galva trenkdamiesi į autobuso lubas“, – prisimena R. Reineris-Latyševas. Bendrovė „Uretek“ nusėdimą išlygino per vieną naktį, be to, atliekant darbus, vienu metu buvo uždaroma tik viena važiuojamosios dalies juosta.

Visame pasaulyje veikiantys bendrovės „Uretek“ filialai turi ir geležinkelio bėgių stabilizavimo patirties. Be to, traukinių eismas nestabdomas, tik atliekant darbus sumažinamas traukinių greitis.

Nešvaistykite pinigų!

„Iš tiesų nereikia laukti, nuolat atidėliojant problemos sprendimą rytdienai. Net ir nedidelis nuolydis juntamas kasdieniame įmonės darbe. Štai, sakysim, sandėliuose nuolaidžios grindys padidina krautuvų energijos ir laiko sąnaudas. Be to, kai grindys nuolaidžios, prekė gali nukristi nuo krautuvo ir sudužti, o tai kelia pavojų darbuotojų sveikatai. Technika irgi greičiau genda, nes krautuvai skirti važinėti lygiu paviršiumi, – sako R. Reineris-Latyševas. – Aišku, kad atidėliojant šios problemos sprendimą gaištamas žmonių laikas ir švaistomi įmonės pinigai.“

„Bet kokie plyšiai rodo, kad konstrukcijoje atsirado poslinkių, todėl būtina nedelsiant kreiptis į specialistą, – pabrėžia R. Reineris-Latyševas. – Ir kuo ilgiau delsiama, tuo didesnių nuostolių galima tikėtis.“

Tipinė klaida – ant nusėdusių grindų užlieti papildomą skiedinio sluoksnį: apkrova padidėja, o nusėdimas tik dar labiau paspartėja

AB „Haapsalu Uksetehase“ techninis direktorius Arvo Kaer: „Dirbame greitai ir sąžiningai!“

2007 m. Chapsalos durų gamykla pastatė naują durų cechą su priestatu. Buvo pats bumo, susijusio su nekilnojamuoju turtu ir statyba, įkarštis. Į Chapsalą atvažiavo priestato statybininkai iš Lenkijos. Vasara buvo labiau saulėta ir sausesnė, negu įprasta. Darbai vyko greitai, išskyrus kelias prastovas, susijusias su vietos verslininko ir lenkų nesutarimais dėl atlyginimo. Rudens pabaigoje naujas cechas kartu su priestatu buvo baigtas. 2008 m. pavasarį, sumontavus įrangą ir inžinerines sistemas, pradėta gamyba. Tuo metu buvo „apgyvendintas“ ir priestatas – jame pradėjo dirbti durų pardavimo ir techniniai darbuotojai.

Iš pradžių atrodė, kad viskas gerai, tačiau po poros metų išryškėjo priestato pirmojo aukšto grindų nusėdimas. Iš pradžių tik dviejuose kabinetuose, tačiau po kiek laiko tai atsitiko jau visose pirmojo aukšto patalpose, esančiose prie išorinių sienų. Pavasarį nusprendėme, kad pradėsime tvarkyti grindis visose patalpose iš eilės, o tai reiškė, kad iš pradžių patalpas reikia ištuštinti, po to nuimti paklotą laminatą, iš naujo uždėti pagrindo plokštę iš OSB ant gelžbetoninės atraminės plokštės ir tik tada pakloti naują laminatą. Kadangi statybos darbai kelia daug triukšmo ir dulkių, nusprendėme tai atlikti per kolektyvines vasaros atostogas. Jau buvo sudarytas preliminarus susitarimas su statybos įmone, bet gegužės pabaigoje mūsų dėmesį patraukė reklama, kurioje buvo žadama geopolimero injekcijomis atkurti nusėdusių konstrukcijų horizontalumą. Norėdamas gauti smulkesnės informacijos, susisiekiau su bendrove „Uretek Baltic“. Atvyko specialistai susipažinti su padėtimi, ir po to gavome kainos pasiūlymą. Atvirai sakant, ji nebuvo pati mažiausia, tačiau apsvarstę visus už ir prieš, taip pat pabendravę su tais, pas kuriuos jau buvo atlikti analogiški darbai, nusprendėme, kad grindų horizontalumas bus atstatomas šiuo metodu.

Prieš pradedant darbą patalpų vaizdo apžiūros metu paaiškėjo, kad paviršius po gelžbetonio plokšte daug kur nusėdęs – lenkai jo kaip reikiant nesutankino, o pasibaigus statyboms oras buvo sausas, tai irgi nebuvo naudinga.

Pro cokolyje ir grindyse išgręžtas skyles, panaudojant specialius strypus, tuštumos po gelžbetonine plokšte buvo 150 barų slėgiu užpildytos dviejų komponentų geopolimeru. Užpildant tuštumas, pamažu kilo ir visa grindų konstrukcija. Procesas buvo nuolat kontroliuojamas lazeriniu nivelyru, kurio duomenimis, didžiausias pakėlimas (taigi ir nusėdimas) buvo 44 mm. Visas (beveik nekeliantis dulkių) procesas truko mažiau negu 5 valandas.

Trumpa santrauka:

Darbai buvo atlikti greitai ir sąžiningai, o 90 m2 grindų vėl tapo horizontalios. Tikėsimės, kad šis efektas išsilaikys ilgai, nes, kaip informuoja bendrovė „Uretek Baltic“, tokia technologija buvo kuriama daugiau kaip 40 metų.

  • Greitas ir tikslus problemos sprendimas
  • Parduotuvėje „Prisma“ per 4 naktis pakelta ir stabilizuota 500 kv. m grindų
  • Tamperėje per vieną naktį išlyginta nusėdusi eismo juosta

Užsakymo nr.: PT_72888738