Profesore, Jūsų profesinė patirtis yra neįtikėtinai plati – esate MRU profesorė, kadenciją baigusi Konstitucinio Teismo teisėja, buvote Prezidento Valdo Adamkaus patarėja teisės klausimais, dirbote ir sveikatos teisės srityje, rengėte sveikatos teisės srities įstatymus.

Šiandien Jus kalbiname kaip Pasaulinės medicinos teisės asociacijos (WAML) Valdybos narę, šiųmetinio Pasaulinės medicinos asociacijos Kongreso organizatorę Vilniuje.

Kokia Kongreso reikšmė Lietuvai, visuomenei ir didžiausiam socialinių mokslų universitetui Lietuvoje – MRU, MRU Teisės mokyklai?

Pasaulio medicinos teisės asociaciją (WAML), šiemet kartu su Mykolo Romerio Universitetu rengianti kongresą Vilniuje, yra ilgametė prestižinė teisininkų ir medikų asociaciją, kurios misija yra skatinti medicinos teisės (sveikatos teisės) kaip integruotos teisės ir medicinos srities pažinimą, sudaryti galimybes įvairių pasaulio valstybių mokslininkams ir praktikams susitikti ir diskutuoti aktualiais šios srities klausimais, dalintis patirtimi, skatinti naujų projektų inciatyvas. Tam pasitarnaus Vilniaus kongreso metu jo dalyvių skaitomi pranešimai, inicijuojamos diskusijos inovatyviose šios teisės srityse.

Mokslinis šios teisės srities pažinimas yra būtinas siekiant įgyvendinti Konstitucijos diktuojamus iššūkius sveikatos priežiūros sistemai ir užtikrinti paciento teises, kurios tampa ypač svarbios esant dideliems sveikatos priežiūros sektoriaus sukrėtimams, kuriuos sukėlė COVID-19 pandemija. Šios problemos, kaip ir dirbtinio intelekto vaidmuo medicinoje, bus plačiai analizuojamos kongrese. Tikimės, kad šiais metais Vilniuje organizuojamas Pasaulio medicinos teisės asociacijos (WAML) kongresas suteiks unikalią galimybę ne tik praturtinti žinias, bet ir praplėsti šios srities mokslinių tyrimų Lietuvoje perspektyvas.

Gal galėtumėte paminėti keletą mokslinių krypčių, tematikų, kurios koreliuojasi ir su MRU vykdomomis studijomis.

MRU įvairiose socialinių mokslų studijų programose integruoja sveikatos teisės klausimus, nes tai yra itin svarbi mūsų visų gyvenimo sritis. Sveikatos teisės klausimai yra aktualūs daugeliui studijų, mokslinių tyrimų sričių, kurios yra plėtojamos MRU Teisės mokyklos mokslo ir studijų programose: ar tai būtų Teisės studijų programa ir joje studijuojamos konstitucinė, civilinė, baudžiamoji, tarptautinė ar kitos teisės sritys, susijusios su žmogaus teisių apsauga, ar tai būtų kita teisės studijų programa, kaip antai, Teisė ir tarptautiniai santykiai. Vis dėlto galėtume išskirti vieną pagrindinių teisės studijų programų –tai Sveikatos teisės (LL.M.) programos studijas, kurių pagrindinis tikslas yra gilintis, analizuoti šios teisės srities klausimus, betarpiškai susijusius su medicinos mokslo pasiekimais, praktika. MRU plėtojama sveikatos teisės kryptis lėmė ir tai, kad universitetas tapo Pasaulinės medicinos asociacijos (WAML) rengiamo 27 pasaulinio kongreso partneris.