Laisvės renginiai

Įžanga į didžiąsias metų šventes Latvijoje prasideda jau lapkritį, kai latviai švenčia nepriklausomybės dieną. Lapkričio 18-ąją buvo paskelbta Latvijos nepriklausomybė, todėl kasmet kaimyninė šalis nušvinta ryškiausiomis spalvomis ir nuskamba įvairiausiais garsais. Šią dieną viešasis transportas Rygoje yra nemokamas, kad kiekvienas galėtų nuvykti į renginius ir pasimėgauti paruošta programa. Šokio spektakliai, koncertai, modernaus meno pasirodymai, paradai, fejerverkai ir meno instaliacijos visame mieste – nepriklausomybę švęsti kartu su kaimynais tikrai apsimoka.

Kaimyninė Latvija – kitaip

Miestą nušviečiantis menas

Kas metus Rygą nušviečia kvapą gniaužiančios šviesų instaliacijos ir kviečia į šviesų festivalį „Šviečianti Ryga“. Visame mieste dešimtys objektų jau dvyliktą kartą virs įspūdingomis šviesų projekcijomis. Kiekviena instaliacija turi savo temą bei koncepciją, jas kuria ne tik latvių artistai, bet ir užsienio menininkai. Šviesų projekcijomis ant sienų yra pasakojamos istorijos, įtraukiančios žiūrovus ir nepaliekančios abejingų. Šiais metais „Šviečianti Ryga“ vyks lapkričio viduryje – lapkričio 15-18 dienomis.

Kaimyninė Latvija – kitaip

Operos ir baleto scenos

Meno ir klasiko mėgėjus kviečia nacionalinis Latvijos operos ir baleto teatras, kur lapkričio 29 dieną bus pristatytas baletos spektaklis „Trys draugai“. Tikra literatūros klasika Ėrichas Marija Remarkas atgimsta baleto amplua. Visiems gerai žinomas rašytojo kūrinys „Trys draugai“ gvildena egzistencinius klausimus, kuriuos režisierius, choreografas Sergejs Zemļanskis scenoje perteikia per šokį ir kviečia žiūrovus patirti giliausias emocijas bei išgyvenimus. Šis baleto spektaklis tėra vienas iš daugelio, kuriuos siūlo kaimyninė Latvija. Tokios operos kaip „Faustas“, „Skrajojantis Olandas“, „Madam Baterflai“ ar baletas „Miegančioji gražuolė“ kviečia žiūrovus į rudens pasirodymus, kurie nepaliks neabejingų.

Kaimyninė Latvija – kitaip

Kąsnelis Latvijos

Kaimyninėje šalyje ypač populiarios restoranų savaitės, pritraukiančios ne tik vietinius gyventojus, bet ir aplinkinius. Lapkričio 11-18 dienomis restoranų savaitę yra paruošusi Sigulda, kurioje dalyvaus įvairūs miesto restoranai, kviesiantys paragauti trijų patiekalų degustacijos, kurios kaina svyruoja nuo 20 iki 25 eurų. Tikriems maisto gurmanams ši savaitė gali atnešti naujų spalvų, potyrių bei įspūdžių, todėl staliukus rezervuokite jau šiandien ir mėgaukitės dar neatrastais skoniais.

Kaimyninė Latvija – kitaip

Kviečiami modernistai

Dailės ir muzikos sintezė instaliacijoje „77 milijonai paveikslų“. Žymusis britų multimedijos menininkas Brianas Eno sukūrė „gyvą“ meno instaliaciją, paliksiančią nešdildomą įspūdį. Skaitmeniniai dailės paveikslai keičiasi ir mainosi tarpusavyje pagal sukurtą muzikos algoritmą, o instaliacijos visuomet yra skirtingos ir kaskart nustebina. „77 milijonai paveikslų“ vyksta Rygos meno erdvėje, esančioje pačiame miesto centre.

Daugiau apie renginius Latvijoje galite sužinoti apsilankę tinklalapyje čia – pažinkite kaimyninę šalį ir ką galima joje nuveikti. Savo akimirkomis Latvijoje dalinkitės Instagram ir žymėkite @EnjoyLatvia paskyrą, o kelionės maršrutą lengvai susidėliokite čia.



Užsakymo nr.: PT_82676305