Kolegijose įgytos žinios iš karto pritaikomos praktikoje

2022–2023 m. Lietuvos kolegijose studijavo beveik 31 000 studentų, universitetuose – daugiau kaip 71 000 (beveik 42 000 iš jų mokėsi bakalauro studijų programose). Vieniems būsimiems studentams apsispręsti trukdo vis dar gajus stereotipas, kad universitetai suteikia kokybiškesnį išsilavinimą, kiti jau girdi argumentus, kad kolegijoje įgytas žinias lengviau pritaikyti praktiškai, o karjeros kelias prasideda greičiau ir sklandžiau – būtent apie tai pasakoja Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (VTDK) Automobilių techninio eksploatavimo studijas baigęs Vladas Žukauskas.

Galimybė gauti stipendiją ir mokytis iš geriausių

„Vienas didžiausių VTDK privalumų – čia įkurtas „Toyota techninio mokymo centras“, kuriame man kaip studentui teko garbė dalyvauti užsienio „Toyota“ atstovų rengiamuose techniniuose mokymuose, skirtuose Lietuvos oficialių „Toyota“ atstovybių darbuotojams. Po kiekvienų mokymų išlaikius egzaminą gaudavau sertifikatą. Atsižvelgiant į mokymosi rezultatus kolegijoje, net pavyko gauti skatinamąją „Toyota“ stipendiją, – pasakoja V. Žukauskas. – Negaliu nepaminėti fakto, kad kolegijoje dirbau su studentiškos formulės (Formula Student) projektu, kurio metu su studentais suprojektavome ir pagaminome pirmąją Lietuvoje studentišką formulę su vidaus degimo varikliu. Pabaigę projektą, su studentais du kartus dalyvavome tarptautinėse studentiškų formulių varžybose.“

V. Žukauskas pabrėžia, kad tokie projektai vyksta viso pasaulio universitetuose ir kolegijose, juose dalyvaudami studentai įgauna neįkainojamos patirties tiek projektavimo, tiek ir techninėje srityje ir priduria, kad „kolegijoje nuolat vyksta panašūs projektai, pavyzdžiui, šiuo metu studentai jau yra suprojektavę ir pagaminę elektrinį kartingą.“

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos, Automobilių techninio eksploatavimo absolventas, Vladas Žukauskas

Įgytos žinios padėjo sukurti nuosavą verslą

Jau studijų metu praktiškai pritaikomos žinios – ne vienintelis kolegijų privalumas. Tiek kolegijose, tiek universitetuose žinias įsisavinti ir pritaikyti padeda profesionalūs dėstytojai, kurie įkvepia siekti savo svajonių. VTDK veikianti „Erasmus+“ programa suteikia galimybę išvykti mokytis užsienyje ne tik studentams, bet ir dėstytojams, taip jie visada eina koja kojon su naujausiomis mokslo žiniomis, gali nuolat kelti savo kvalifikaciją.

„Draugiški, inovatyvūs ir kompetentingi kolegijos dėstytojai ir vadovybė sukuria labai gerą mokymosi atmosferą. Kolegijoje yra visa mokymuisi reikalinga medžiaga bei daug šiai dienai naujausios ir aktualiausios įrangos“, – apie savo studijas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje kalba V. Žukauskas.

V. Žukauskas teigia, kad studijuoti jo pasirinktoje kolegijoje buvopats geriausias sprendimas, leidęs sklandžiai pradėti bei vystyti savo karjerą. Baigęs studijas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje V. Žukauskas įkūrė nuosavas automobilių dirbtuves. „Gausus žinių bagažas elektronikos, mechanikos, ekonomikos, finansų ir kitose srityse stipriai pagelbėjo šiam procesui. Džiaugiuosi, kad galiu būti darbdavys ne tik sau pačiam, bet ir kitiems“, – sako jis.