Visų pirma, norint nutraukti santuoką bendru sutarimu reikalingas abiejų sutuoktinių sutikimas. Žinoma šį straipsnį skaitantys žmonės pamanys, o ką daryti, jeigu vienas iš sutuoktinių skirtis nesutinka? Visos situacijos skirtingos, tačiau ne retu atveju kito sutuoktinio nesutikimas yra laikinas ir vienam iš sutuoktinių jau pradėjus santuokos nutraukimo procesą, eigoje savo poziciją pakeičia. Šioje vietoje, būtina suprasti, kad advokatas šiame procese ne tik rengia ir rašo dokumentus dėl santuokos nutraukimo, bet ir konsultuoja, pataria, paaiškina abiem sutuoktiniam santuokos nutraukimo sąlygas, pasekmes, nurodo visus pliusus ir minusus santuoką nutraukiant taikiai, arba priešingu atveju kreipiantis į teismą su ieškiniu. Todėl dažnu atveju pradžioje, net ir nesant abiejų sutuoktinių sutarimo (esant ginčui) tarp sutuoktinių dėl santuokos nutraukimo sąlygų, padedant ir konsultuojant advokatui, pasiekiamas sutarimas santuoką nutraukti bendru sutarimu.

Taigi, norint nutraukti santuoką bendru sutarimu, abu sutuoktiniai turi sutarti dėl privalomų santuokos nutraukimo sąlygų. Kokios jos?

Sutuoktiniai privalo susitarti dėl nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos su vienu iš tėvų nustatymo ir išlaikymo dydžio mokėjimo. Šiuo atveju, būtina įvertinti vyraujančias tendencijas ir teismų praktiką, nes įstatymas nenumato minimalaus ar maksimalaus išlaikymo dydžio. Orientacinis išlaikymo dydis dažnu atveju nustatomas vadovaujantis minimalios mėnesinės algos (MMA) taisykle. Tai yra minimalus mėnesinis nepilnamečio vaiko išlaikymo dydis turėtų sudaryti apie pusę minimalios mėnesinės algos. Tačiau taip pat svarbu atsižvelgti į sutuoktinių darbo užmokestį, kitus išlaikytinius, jeigu tokių yra, turimas paskolas ir kitas svarbias aplinkybes. Taip pat pagal aktualiausią Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką būtina atsižvelgti į gaunamas nuolatines nepilnamečio vaiko išmokas. Vertėtų paminėti ir tai, kad atskirais atvejais, jeigu yra poreikis, sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių susitariama ir dėl konkrečios nepilnamečio vaiko bendravimo tvarkos nustatymo.

Kita privaloma aptarti santuokos nutraukimo sąlyga yra sutuoktinių turimo turto padalinimas, kuris yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė. Sutuoktiniai turi susitarti, koks kam turtas lieka po santuokos nutraukimo ir dažnu atveju susitaria dėl turtinės kompensacijos išmokėjimo, jeigu vienam iš sutuoktinių tenka didesnė kilnojamojo ar nekilnojamojo turto vertė. Būtina pažymėti, kad sutuoktiniai nutraukdami santuoką bendru sutarimu dalinasi tik tokį turtą, kuris yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė. Sutuoktiniai nesidalina turto įgyto iki santuokos arba po santuokos sudarymo dovanoto arba paveldėto turto, kadangi toks turtas yra laikomas to sutuoktinio asmenine nuosavybe. Taip pat, tarp sutuoktinių nedalintinas turtas, jeigu iki santuokos sutuoktiniai sudarė ikivedybinę sutartį, kurioje nustatytas turto teisinis režimas.

Jeigu sutuoktiniai turi skolų ir paskolų, dėl jų mokėjimo tvarkos taip pat būtina susitarti. Nutraukiant santuoką, prievolė kreditoriui gali būti paliekama arba solidaria, arba asmenine sutuoktinio prievole. Esminė aplinkybė dėl šios santuokos nutraukimo sąlygos yra ta, jog kiekvienu atveju kreditorius turi sutikti su prievolės padalinimo būdu, kadangi visais atvejais kreditorius yra informuojamas apie santuokos nutraukimą.

Sutuoktiniai turi susitarti ir dėl sutuoktinės pavardės po santuokos nutraukimo. Galimi du variantai, arba po santuokos nutraukimo sutuoktinė turės iki santuokos sudarymo turėtą pavardę, arba pasiliks tokią pavardę, kokią gavo santuoką sudarius. Bet kokiu atveju, sutuoktinei net ir pasilikus vyro pavardę, ji visada turės teisę po santuokos nutraukimo kreiptis į metrikacijos įstaigą su prašymu, kad pavardė būtų pakeista į tokią, kokią turėjo iki sudarant santuoką.

Taigi, aptarus ir susitarus dėl šių esminių santuokos nutraukimo sąlygų, jos nugula į procesinius dokumentus, kuriuos parengia advokatas ir pateikia teismui. Santuokos nutraukimo dokumentus turi pasirašyti abu sutuoktiniai. Gali būti pasirašoma standartine (rašytine) forma arba kvalifikuotu elektroniniu parašu. Svarbu pažymėti, kad teismui visi dokumentai teikiami elektronine forma (skenuoti). Tai yra ypač patogu, jei sutuoktinis ar sutuoktiniai gyvena užsienyje, kadangi tokiu atveju nebūtina, jog sutuoktiniai grįžti į Lietuvą.

Verta paminėti, kokie visgi privalumai susitarti ir nesiginčyti, nes nutraukiant santuoką bendru sutarimu pliusų tikrai nemažai. Santuoka bendru sutarimu nutraukiama maždaug per mėnesį laiko (ginčo teisena sutuoktiniai teisme gali užtrukti 1-3 metus ir ilgiau). Dažniausiai teismas tokias bylas nagrinėja rašytinio proceso tvarka, tai reiškia sutuoktiniams dalyvauti teismo posėdžiuose nereikia (ginčo teisena organizuojami žodiniai teismo posėdžiai ir ne retu atveju sutuoktinių asmeninsi dalyvavimas pripažįstamas būtinu). Kas svarbu ir aktualu, - dokumentų dėl santuokos nutraukimo bendru sutarimu pateikimas teismui yra nemokamas, tai yra nėra jokių mokesčių valstybei (ginčo teisena mokamas ~3 proc. žyminis mokestis nuo dalintino turto vertės). Taigi, galima pagrįstai tvirtinti, kad santuokos nutraukimo procesas bendru sutuoktinių sutarimu yra vienas greičiausių, paprasčiausių ir pigiausių procesų.

Ilgametė darbo patirtis ir advokatės praktika parodė, kad didžiausias privalumas nutraukiant santuoką bendru sutarimu, tai klientų sutaupyti nervai ir stresas. Visuomet skatinu sutuoktinius kalbėtis ir surasti bendrą kompromisą, nes susitarus lieka mažiau nusivylimų ir nepateisintų lūkesčių. Kadangi, net ir nutraukus santuoką, dažnu atveju ir toliau reikės bendrai rūpintis nepilnamečiais vaikais, kartu derinti jų poreikius, ne retu atveju mokėti paskolas ir pan. Todėl susiklosčius situacijai, kai žmonės ryžtasi nutraukti santuoką, optimaliausiais sprendimas yra mėginti nutraukti santuoką taikiai, toliau išlaikant kiek įmanomai draugiškus santykius.

Advokatė Agnija Frejerė

Adresas A. Goštauto g. 8-214 kab., Vilnius LT-01108
Tel. +370 609 323 48
El. p. agnija@frejerlaw.lt, info@frejerlaw.lt
Tinklapis https://www.advokatefrejere.lt/