„Smurto artimoje aplinkoje ir visuomenėje šaknys yra gilios, tačiau į saugumą bei sveikesnį, palankesnį psichologinį klimatą namuose galime nueiti tik pradėdami dar atviriau kalbėti apie skaudulius, užsiimdami švietimu ir prisidėdami prie socialinių problemų sprendimo. Prieš kelerius metus pradėję įgyvendinti šį įsipareigojimą siekėme tapti vienu iš balsų visuomenėje, kuris kalba apie šią problemą ir kviečia partnerius, atsakingas institucijas vienytis ir kartu ieškoti sprendimų. Pradėję naujus finansinius metus atnaujiname savo įsipareigojimus ir skirsime 1 milijoną eurų vien šiai temai“, teigia IKEA rinkos vadovė Lietuvoje Jolita Juodzevičienė.

Pasak jos, siekis prisidėti sprendžiant visuomenės iššūkius yra strateginė bendrovės kryptis, padedanti pasiekti bendrovės viziją – prisidėti kuriant kasdienį gražesnį gyvenimą daugeliui žmonių.

Suplanuotas biudžetas bus paskirstytas trimis kryptimis: visuomenės švietimo programoms, pagalbai ir švietimui įmonės darbuotojams bei gyvenamųjų sąlygų gerinimui krizių centruose, kurie teikia socialines ir laikino apgyvendinimo paslaugas nukentėjusiems nuo smurto.

Darbas kuriant pokyčius krizių centruose

Kaip vieną ryškiausių ir didžiausią pokytį jau dabar atnešančių veiklų, reikalavusių visapusiško įsitraukimo, IKEA vadovė įvardina tiesiogines kolegų pastangas gerinant apgyvendinimo sąlygas laikinuosiuose namuose. Bendrovės iniciatyva skirtingais etapais per trejus metus atnaujintos maždaug 500 m2 ploto patalpų viename didžiausių Lietuvoje Šeimos krizių centre Kaune.

„Smurtą artimoje aplinkoje patyrusios šeimos turi galimybių saugiai prisiglausti šeimos krizių centruose, kuriuose dirba profesionalūs darbuotojai. Tačiau vien atjautos nepakanka – norint atsitiesti po traumuojančių patirčių, labai svarbi ir laikinų namų aplinka. Tai suprasdami, drauge su komanda per trejus metus atnaujinome beveik visas Kauno Šeimos krizių centro patalpas – gyvenamuosius kambarius, šeimų laisvalaikio, virtuvės bei kitas erdves, kuriose apsigyvenusios šeimos gali jaustis kaip namie: jaukiai, šiltai, saugiai. Atnaujinus gyvenamuosius kambarius krizių centre labiausiai nustebino vaikų reakcijos – daugeliui jų tokia gyvenimo kokybė iki tol buvo nepatirta ir nematyta“, – pasakoja J. Juodzevičienė.

Per ateinančius penkerius metus, IKEA atnaujinimus įgyvendins ir kituose krizių centruose šalyje. Taip pat jau sausį startuos nauja visuomenės švietimo kampanija tiek visuomenei, tiek IKEA darbuotojams. „Pastebėk smurtą“ socialinė iniciatyva vyksta ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje bei Estijoje.