Viešasis sektorius yra didžiausias Lietuvos darbdavys, todėl ypatingai svarbu užtikrinti, kad būtent šiame sektoriuje nebūtų apmokėjimo netolygumų ir pagrindo diskriminacijai dėl lyties. Nors situacija gerėja, pasiekti užsibrėžtų tikslų ir darbo užmokesčio lygybės kol kas dar nepavyko. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkis viešajame sektoriuje 2021 m. mūsų šalyje siekė 9,7 proc.

Remiantis 2022 m. publikuota Pasauline lyčių skirtumų ataskaita (ang. Global Gender Gap Report), prognozuojama, kad vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkiui pasaulyje panaikinti prireiks 132 metų.

Priemonės teisingesniam darbo užmokesčiui užtikrinti

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Ministerija) užsakymu parengtos Darbo apmokėjimo sistemos kūrimo (toliau – DAS) metodinės rekomendacijos. Pagrindinis sistemos tikslas – užtikrinti lygių galimybių principus viešajame ir privačiame sektoriuose. Darbo užmokestis turi atitikti darbuotojo kompetenciją, kvalifikaciją, realų indėlį į įmonės ar įstaigos veiklą.

Rekomendacijose nurodyta, kad tokias sistemas pasitvirtinusios įstaigos gali sumažinti subjektyvių vertinimų įtaką, taip pat ir visų rūšių diskriminaciją, įskaitant lyties pagrindu.

Rasa Motuzienė, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – VSDFV) Personalo valdymo skyriaus patarėja sako, kad įstaiga DAS atnaujino 2022 metais. Sistema taikoma dirbantiems pagal darbo sutartis, kaip priedas prie kolektyvinės sutarties.

 VSDFV atstovė Rasa Motuzienė

Šiuo metu, pasak R. Motuzienės, kartu su darbuotojų profesine sąjunga, taip pat rengiama darbo užmokesčio politika, kuri bus taikoma tiek darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartį, tiek valstybės tarnautojams.

„Tai nuspręsta daryti siekiant užtikrinti vidinį teisingumą, skaidrumą ir aiškumą. Kartu DAS didina mūsų įstaigos konkurencingumą darbo rinkoje bei padeda efektyviai nustatyti darbo užmokestį pagal galiojančius teisės aktus", – pasakoja VSDFV atstovė.

2022 m. spalio mėn. duomenimis, 98 vadovaujančias pozicijas VSDFV užima moterys, 25 – vyrai. Iš viso įstaigoje dirba 232 vyrai ir 2 956 moterys.

Aiškiai įvardyti kriterijai mažina nebylios diskriminacijos dėl lyties tikimybę

Ministerijos užsakymu parengtose DAS kūrimo rekomendacijose nurodyta, kad tipiškiausia valstybinių įstaigų ir organizacijų problema – įvairių rodiklių trūkumas nustatant papildomus apmokėjimus, premijas ar kintamąją atlyginimo dalį. Dėl tokių kriterijų trūkumo apmokėjimas paprastai priklauso nuo vadovo diskretiškumo.

Taigi vienais atvejais didesnis darbo užmokestis gali būti skiriamas pagrįstai, bet gali būti atvejų, kai išlieka galimybė skirti didesnį ar mažesnį užmokestį remiantis subjektyviais ir galimai diskriminacijos nulemtais vertinimais.

Formalios tvarkos leidžia išvengti diskriminacijos, nes jomis galima nurodyti aiškius, su jokiais diskriminacijos požymiais nesusijusius reikalavimus ir kriterijus. Jei įmonėje ar įstaigoje tokios tvarkos nenumatytos, atsiranda terpė galimai diskriminacijai, taip pat nebyliai diskriminacijai dėl lyties, kuris neretai išryškėja patikrinus galutinius darbuotojų apmokėjimų sumų pasiskirstymus pagal pareigybes, darbo užmokesčio dydžio grupes, užmokesčio medianas ir kitus kriterijus.

R. Motuzienė pasakoja, kad VSDFV darbuotojų atlyginimai nustatomi vadovaujantis skirtingais kriterijais: atsakomybės ir problemų sprendimo lygiu, žiniomis, būtinomis pareigybės aprašyme nustatytoms funkcijoms vykdyti, teisės aktų išmanymu. Atsižvelgiama į veiklos sudėtingumą, darbo funkcijų įvairovę, darbo krūvį, intensyvumą. Jeigu asmuo užima vadovo pareigas, svarbi ir profesinio bei vadovaujamojo darbo patirtis.

Pasak įstaigos atstovės, papildomi apmokėjimai, premijos ir kintamoji atlyginimo dalis nustatomi vertinant užduočių įvykdymo kokybę ir konkrečius rodiklius.

„Jei rodikliai yra viršyti – vertinama, kokia apimtimi viršyti, kokio sudėtingumo ir intensyvumo buvo atliktos užduotys. Taip pat atsižvelgiama į darbuotojo iniciatyvumą, užduočių įvykdymą anksčiau sutarto laiko. Matuojama ir nauda padalinio arba visos įstaigos veiklai. Svarbus visapusis informacijos valdymas atliekant užduotis, efektyvus darbo laiko paskirstymas, racionaliausio būdo ar metodo pasirinkimas užduočiai atlikti, darbuotojo dalyvavimas darbo grupėse, komisijose ar kitose veiklose", – DAS apibrėžtus rodiklius vardija R. Motuzienė.

Svarbus personalo skyriaus vaidmuo

Už atlygio ir motyvacinių sistemų, iniciatyvų kūrimą ir tobulinimą, jų derinimą bei bendradarbiavimą su darbuotojų atstovu – profesine sąjunga, VSDFV yra atsakingas Personalo valdymo skyrius.

Tokia praktika viešajame sektoriuje neretai dar nėra įprasta. Paprastai, vertinant darbuotoją, personalo skyrius ir darbuotojų atstovas nedalyvauja, o tai didina subjektyvių vertinimų ir diskriminacijos tikimybę, netgi kai viešojo sektoriaus darbuotojų pareiginės algos formaliai įtvirtintos teisės aktais.

Informacija yra parengta bendradarbiaujant su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir yra finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis.