Dirvožemyje veisiasi daug naudingų ir milžiniški kiekiai žemdirbio augalams nenaudingų mikroorganizmų. Didžiulė klaida – nuėmus derlių šerti ir dauginti žaladarius – pavasarinį pelėsį, fuzariozę, javaklupę, stiebalūžę, verticiliozę, fomozę kurie kankins augalų šaknis, stiebą, lapus ar net užlips ant viršūnėlės.

Po derliaus nuėmimo naudinga įterpti būsimų pasėlių šaknų saugotojus, ražienų naikintojus, kuriems nereikia papildomo maisto. Atrinkti galingi mikroorganizmai sėkmingai nukonkuruoja nenaudingus žemdirbiui ir augalų šaknims žaladarius. Kaip ir visi kultūriniai padarai, naudingi mikroorganizmai nėra ilgaamžiai, nežiūrint į tai, juos įterpdamas kelerius metus, stipriai sumažinau žaladarių kiekius. Taip atkrito pirmasis ir antrasis fungicidų naudojimas o vienintelis trečiasis atitolsta iki varpos išlindimo. Pastoviai saugodami nuo ligų ir sočiai maitindami šaknis, mikroorganizmai sutaupo šūsnį pinigų.

Kuldamas javus, stengiuosi pjauti tik viršūnėles, taip paspartinu kūlimą. Palieku milžiniškas ražienas diskiniam skutikui su purkštuvu, kurie per tris kartus iki sėjos sutvarko plantacijas. Labai paspartėja darbai, tuo pačiu įterpiu ir įvairius būsimos sėjos augalų šaknims naudingus mikroorganizmus. Taip sutaupau dar kelis pinigų pundukus.

Pagal dirvožemio tyrimus, ūkyje turiu neįkandamo augalams fosforo 80 metų, kalio – keturiems šimtams metų. Įterpdamas mikroorganizmus, kurie patirpdo juos, jau ketverius metus sėkmingai apsieinu be fosforo-kalio trąšų. Laisvas fosforas ir kalis nemažėja. Tad dar viena pinigų terba sutaupyta.

Šiais metais papildomai auginu didelį kiekį skirtingų veislių azotą fiksuojančių bakterijų. Mėginsiu apsieiti su 250 kg/ha salietros kviečiuose, o akėjant gegužę, įterpsiu visus išvardytus naudingus dalykus. Kiek pavyks sutaupyti, papasakosiu žiemą. Esu gigantiškiausias Europoje dirvožemio mikroorganizmų naudotojas. Nuolat seku mokslo tyrimus pasaulyje. Naudingiausius išbandau mokslinėse ir savoje laboratorijoje, ūkyje. Man tai svarbu, nors pastovus progresavimas reikalauja išlaidų.

Ūkis kol kas ne ekologinis. Naudoju herbicidus, augimo reguliatorius, kritiniais atvejais – insekticidus ar fungicidus, turiu 12 metų mikroorganizmų naudojimo patirties.

Jei turite dirvožemio tyrimų rezultatus ir galite išpurkšti įterpiant, padėsiu. Kreipkitės dėl:

• Šarminio dirvožemio
• Rūgštaus dirvožemio
• Fosforo atpalaidavimo
• Kalio atpalaidavimo
• Azoto fiksacijos, (pirmi metai) daug skirtingų veislių
• Ligotų liekanų ir ražienų ardymo ir naikinimo
• Šaknų ligų
• Amarų
• Šliužų
• Laisvo fosforo ir kalio gerinimo lagūnose, plutos naikinimo ir kt.

Pagarbiai Edmundas Giknius, Kėdainių r., Padotnuvio k., tel. 8 650 85 089.