Tyrimų laukai – prie naujo biuro

Nuo šių metų „Agrokoncerno grupės“ įmonės turi dar daugiau ploto augalų veislių savybių patikrinimui – tam paskirta net 5 ha ploto Babtuose, greta šiemet pradėsiančio veikti naujo bendrovių biurų pastato. Iki šiol tyrimai buvo atliekami Aleksandro Stulginskio universiteto, taip pat Lietuvos žemdirbystės instituto laukuose bei „Agrokoncerno grupės“ įmonių ūkiuose. Planuojama, kad skirtingų augalų veislių tyrimai bus atliekami daugiau kaip 2 tūkstančiuose laukelių.

Jau dabar prie Babtuose besikuriančio biurų pastato yra pasėtos 26 skirtingos veislės rapsų, taip pat žieminių kviečių, pavasarį bus sėjami ankštiniai augalai bei vasariniai javai. Augalai kiekviename laukelyje tikrinami skirtingomis sąlygomis – bus tiriama augalų apsaugos produktų poveikis bei skirtingų tręšimo technologijų įtaka pasėliams. Taip šiuose laukeliuose gimsta patys geriausi kompleksiniai sprendimai ūkininkams, apimantys tiek augalų veislių pasirinkimą, tiek augalų apsaugos priemonių naudojimą bei augalų pamaitinimą tam tinkamomis trąšomis reikalingu laiku.

„Džiaugiamės turėdami galimybę nuodugniai patikrinti įvairių veislių javų ir rapsų savybes. Tai ypač svarbu norint pasiekti kuo geresnių rezultatų ūkininkaujant. Siekdami kuo didesnio efektyvumo savo ūkiuose, taip pat norėdami sukaupti kuo daugiau informacijos savo konsultantams, atliekame bandymus ir renkamės geriausią variantą“, - pasakoja „Agrokoncerno“ Augalų apsaugos produktų grupės vadovas Arnas Radzevičius.

Kad būtų pigiau ir saugiau

Augalų savybių tyrimai atliekami ieškant pačių geriausių sprendimų, kurie galėtų sutaupyti laiko ir lėšų ūkininkams. Nuodugniai išbandžius augalų savybes įvairiomis sąlygomis (naudojant skirtingus augalų apsaugos priemonių bei trąšų kiekius, esant skirtingam drėgnumui, oro temperatūrai ir kt.), „Agrokoncerno grupės“ įmonių darbuotojai gali atsakingai rekomenduoti pačius geriausius sprendimus su konkrečiomis veislėmis, augalų apsaugos priemonėmis bei trąšomis.

„Norint gauti didžiausią naudą, reikia tinkamai įvertinti, kokią augalų veislę rinktis konkrečiai dirvai, kada ją sėti, kokiomis priemonėmis naudojantis pasiekiami geresni rezultatai“, - tvirtina Arnas Radzevičius.

Vienas iš svarbiausių tyrimų metu keliamų tikslų – augalų apsaugos priemonių ir trąšų sunaudoti tik tiek, kiek būtinai reikia, nes šios sąnaudos turi didelę reikšmę ūkininkų patiriamiems kaštams, o taip pat – aplinkos tausojimui. Todėl daugiau vietos tyrimų laukeliams reiškia tikslesnius bandymų rezultatus ir efektyvesnį ūkininkavimą.

Pirmieji pradėjo patikrą

„Agrokoncerno grupės“ įmonės – vienos pirmųjų, pradėjusių Lietuvoje žieminių kviečių veislių savybių tyrimus. Jų metu buvo tikrinamas žiemkentiškumas – nuo augalų nukasamas sniegas, taip patikrinant, kuri veislė atspariausia šalčiui ir ekstremalioms sąlygoms. Kiekviena žieminių kviečių veislė bandoma bent dvejus metus, taip atsirenkamos mūsų sąlygose tinkamiausios veislės. Šiuos bandymus seka kitų augalų rūšių bandymai sudarant įvairias sąlygas – skirtingai tręšiant, skirtingai apdorojant augalų apsaugos priemonėmis.

Patogu, kad tyrimų laukai įkurdinami biuro pastatų kaimynystėje – juos ne tik darbuotojams bus patogu stebėti, bet ir besidomintys biuro svečiai galės išvysti rezultatus. Su A.Stulginskio universitetu bei Lietuvos žemdirbystės institutu bendradarbiavimas taip pat nenutrūksta, tad „Agrokoncerno grupės“ darbuotojai džiaugiasi, kad javų ir rapsų savybių kontrolė smarkiai pagerės.

Kainuoja, bet atsiperka

Tokie nuodugnūs savybių tyrimai reikalingi todėl, kad Lietuvos javų ir rapsų veislių sėklų rinka yra perpildyta, joje daug mūsų klimato zonoje netinkamų auginti veislių, augalų apsaugos priemonės ir trąšos skirtingomis klimato sąlygomis taip pat veikia skirtingai.

„Tokiais tyrimai nestabiliame žemės ūkio versle siekiama kuo daugiau užtikrintumo – svarbu ūkininkams pateikti patikrintus sprendimus, pasiūlyti mūsų sąlygomis tinkamas veisles, joms tinkamas augalų apsaugos priemones bei trąšas“, - sako A.Radzevičius.

Tokių darbo metodų „Agrokoncerno grupės“ įmonės ėmėsi prieš keletą metų. Dabar produktai, kurie patenka į prekybą, yra nuodugniai patikrinti, išbandytos įvairios jų savybės. Nors tokia atranka reikalauja nemažai išteklių, tačiau specialistai džiaugiasi, kad tai tikrai atsiperka – tiek savo įmonių, tiek konsultuojamų ūkininkų laukuose.

Užsakymo nr.: PT_79313697