Nuo kovo 1 d. kviečiama teikti paraiškas paramai gauti

Teikti paraiškas pagal priemonę „Žvejybos ir akvakultūros produktų perdirbimas (Supaprastinta parama)“ įmonės, užsiimančios arba planuojančios užsiimti žvejybos ir (arba) akvakultūros produktų perdirbimu, galės nuo kovo 1 d. iki balandžio 28 d. Šiuo priemonės teikti paraiškas etapu pareiškėjų projektams planuojama skirti 400 tūkst. eurų. Šiuo paramos vykdymo laikotarpiu joms bus skirta 400 tūkst. eurų suma, kurią sudaro lėšos iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo (300 tūkst. eurų) ir Lietuvos Respublikos biudžeto (100 tūkst. eurų).

Priemone „Žvejybos ir akvakultūros produktų perdirbimas (Supaprastinta parama)“ siekiama skatinti investicijas į perdirbimo sektorių ir prisidėti prie Bendrosios žuvininkystės politikos tikslų įgyvendinimo – žuvų išteklių valdymo, kuriuo tikimasi užtikrinti pelningą sektoriaus veiklą. Priemonė atspindi antrąjį Europos Sąjungos (ES) prioritetą. Jo tikslas – aplinkosaugos požiūriu tvarios, efektyviai išteklius naudojančios, inovatyvios, konkurencingos ir žiniomis grindžiamos akvakultūros skatinimas.

Supaprastinta tvarka skiriamą paramą gali gauti labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, užsiimančios arba planuojančios užsiimti žuvininkystės ir (arba) akvakultūros produktų perdirbimu. Didžiausia suma, kuria bus remiamas vienas projektas – 50 tūkst. eurų. Projektui įgyvendinti teikiamos paramos intensyvumas gali būti iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų , o likusia lėšų dalimi pareiškėjas turės pasirūpinti pats.

Pasinaudodami parama, žuvies ir akvakultūros produktų perdirbėjai ar ketinantys užsiimti šia veikla galės statyti gamybinius ir kitus būtinus statinius, rekonstruoti ar suremontuoti jau esamus, įrengti technologines inžinerines sistemas, įsigyti naują techniką ir įrangą, skirtą projekto reikmėms, programinę įrangą, skirtą įmonės gamybos valdymui, planavimui, įmonės veiklos procesų valdymui ir organizavimui, įsigyti projekto reikmėms skirtas transporto priemones.

.... laikotarpiu 9 įmonės jau pasinaudojo galimybe įgyvendinti numatytas veiklas paramos lėšomis. Jų projektams įgyvendinti skirta daugiau nei 446 tūkst. eurų.

Pasinaudoję parama jaučiasi stipresniais rinkos žaidėjais

Supaprastinta tvarka skiriama parama pasinaudojusi įmonė „Baisogalos Bioenergija“ klientams siūlo „Žuvėja“ prekės ženklu pažymėtą produkciją – ne tik šviežią, bet ir rūkytą žuvį. Bendrovės vadovo Tado Misevičiaus teigimu, atsiradus poreikiui pateikti „Žuvėja“ gaminamą produkciją ant ledo, suskubta ieškoti sprendimų, kaip įsigyti reikiamą įrangą.

„Kreipėmės pagalbos pagal šią Veiksmų programos priemonę, norėdami pasinaudoti paramos galimybėmis. Dėka paramos, šiandien gaminame ir tiekiame kokybišką ir šviežią atvėsintą žuvį“ – džiaugėsi T. Misevičius, įvardydamas, kokios įrangos pavyko įsigyti, – „Paramą sudaro dvi dalys: viena dalis leido tapti lankstesniems ir universalesniems – įsigijome papildomą įrangą, leidžiančią pateikti „Žuvėja“ gaminamą produkciją, laikomą ant ledo; kita dalis suteikia galimybę tapti efektyvesniems, stebint rinkos pokyčius ir situaciją, greičiau reaguoti ir priimti reikiamus sprendimus. Būtent pasinaudoję antra paramos dalimi mes įsigysime modernesnį ir efektyvesnį vakuumavimo įrenginį, kuris leis dvigubai greičiau paruošti „Žuvėja“ gaminamą produkciją, bei mūsų auginamos žuvies skrodimo įrenginį, kuriuo pagreitinsime žuvies išdorojimo procesą.“

Įmonė žada nesustoti ir toliau plėsti savo vykdomą veiklą. Pasinaudojus ir kitomis teikiamos paramos priemonėmis ketinama įrengti saulės baterijas bei dvigubai išplėsti auginamų šiltavandenių šamų ūkį.

„Ateityje nežadame sustoti, norisi aprėpti kuo didesnę rinką ir pasiekti dar daugiau vartotojų. Raginame ir kitas įmones pasinaudoti paramos galimybėmis, nebijoti rizikuoti ir nesustoti, siekiant užsibrėžtų tikslų“, – skatino T. Misevičius.

Patys perdirbdami išaugintą žuvį išvengė praradimų

Gauta parama pasitarnavo ir Telšių r. sav. Įsikūrusiai įmonei „Almantika“, gaminančiai produktus iš pačių išauginamo afrikinio šamo ir Baltijos jūroje sugaunamo grundalo. Pasinaudojusi gautomis paramos lėšomis įmonė įsigijo įrenginių žuviai sūdyti, skrosti, rūkyti bei vytinti, prieskoniuoti ir fasuoti, taip pat šaldymo įrangą ir smūginį šaldiklį.

Įmonės vadovo Romualdo Burbos teigimu, galimybė patiems perdirbti auginamą žuvį leido išvengti praradimų: „Daugiausia savo išauginamą produkciją perdirbėjams parduodame gyvą, vėliau jie gamina žuvies produktus, tačiau kartais lieka perteklius ar kas nors nepaima sutarto kiekio. Dabar visa tai galime perdirbti patys ir pasiūlyti vietinei rinkai – rūkome, gaminame filė, parduodame šaldytą žuvį“, – vardijo įmonės vadovas.

R. Burba džiaugėsi, kad per du įmonės gyvavimo metus pavyko pasiekti gerų rezultatų, prie to prisidėjo ir gautos paramos poveikis, todėl ragino verslus pasinaudoti paramos teikiamomis galimybėmis plėsti savo veiklą.

Siūlo nepraleisti šanso ir kitiems

Panašios nuomonės laikosi ir paramą gavusios bendrovės „Mano šamas“ vadovas Edgaras Šimkus. Afrikinį šamą auginančiai įmonei skirta parama leido įsigyti visą žuvies ruošimui ir produktų gamybai reikalingą įrangą – nuo skrodimo linijos iki žuvies kulinarijos ir fasavimo įrenginių. Taip pat bendrovė įsigijo automobilį su šaldymo įranga produktams vežioti.

„Paramą vertinu tik teigiamai. Be jos viskas būtų užtrukę ilgiau, įgyvendinti tikslus būtų sunkiau. Dabar turime visas galimybes užaugintą žuvį realizuoti patys“, – komentavo E. Šimkus.