Natūrali kosmetika, viena iš tų sričių, kuri apipinta vijokliais. Pripažinkime, skaityti kosmetikos sudėtis nėra paprasta ir eiliniam vartotojui sunkiai įkandamas riešutėlis. Apie natūralios kosmetikos gamybos kelionę, pasikalbėti pasikviečiau Leną Sokolovską, Lietuvoje gaminamos, natūralios kosmetikos „UOGA UOGA“ įmonės įkūrėją. Įsitaisykite patogiai, pokalbis išties įdomus – nuo idėjos iki mitų išsklaidymo.

– Kaip kilo mintis pradėti gaminti ekologišką kosmetiką?

– Ši istorija, neįtikėtina, bet jau vienuolikos metų senumo. Dabar vartotojams natūrali ir ekologiška kosmetika dažnai atrodo savaime suprantamas dalykas. Žmonės nuolat linksta prie švaresnės sudėties, žodžių „natūralu“, „ekologiška“ ir rinktis jau yra iš ko. Iš to atsiranda daug „green-washing‘o“, kai šiais žodžiais ir žalia spalva manipuliuojama, įpilant šiek tiek natūralių ekstraktų ar aliejų.

Anuomet pasirinkimo beveik nebuvo. Natūralios, ekologiškos kosmetikos buvo labai mažai ir ji buvo labai brangi, sunkiai įkandama, labai nišinė. Poreikis ją naudoti atsirado iš gyvenimo būdo, kelionių, domėjimosi, teko pamatyti labai užterštos gamtos. Draugė, su kuria įkūrėme įmonę, išsikraustė į kaimą, pati ėmė auginti daržoves ir labai aiškiai suvokė tą gamtos ratą. Ką tu pili į kriauklę – atsiduria ant tavo morkų, vėliau ir tavo pilve.

Natūrali kosmetika

– Koks buvo natūralios kosmetikos gamybos kelias?

– Gražus ir nuoseklus. Labai tikėjome tuo, ką darome, niekada nėjome į kompromisus dėl sudėties. Pirmieji sertifikavome savo kosmetiką pagal ekologiškumą ir natūralumą patvirtinantį COSMOS standartą. Jis yra labai griežtas ir reiklus nuo sudėtinių dalių iki gamybos procesų bei pakuočių. Klientai nuo pat pradžių mus sutiko draugiškai. Gal jautė, kad einame su geriausiais norais. Viską darėme su polėkiu, geros nuotaikos užtaisu. Visada kūrėme ne kaip pardavimui, o kaip sau.

– Lena, kai pradėjote savo įmonės veiklą, dar nebuvo užplūdusi tvarumo banga. Kaip be natūralios sudėties prisidedate prie tvaresnės produkto gamybos?

– Tokios tvarumo bangos, kokia yra dabar, nebuvo. Smagu, kad tvarumas tampa vis svarbesnis. Tiek vartotojui, tiek ir prekiniams ženklams. Vienas iš pavyzdžių – siuntos. Tai ypač išryškėjo pandemijos laikais, kai prasidėjo nenusakomi jų kiekiai. Mes savo siuntoms dar iki pandemijos nenaudojame jokio plastiko ir vis daugiau matome, kad pagaliau tai tampa pasauline tendencija ne tik tarp natūralistų, bet ir tarp visų atsakingų prekės ženklų. Pakuotėse taip pat siekiame kuo daugiau tvarumo – naudojame stiklą, aliuminį. Didžioji dalis naudojamo plastiko – 100 proc. perdirbtas. Jau baigiame įgyvendinti ir mineralinių pudrų refill’o sistema.

Natūrali kosmetika

Natūralios kosmetikos sertifikatas įpareigoja, kad visos gamybai naudojamos sudėtinės dalys būtų iš tiekėjų, galinčių patvirtinti ingredientų ekologiškumą. Naudojamos pakuotės privalo atitikti tam tikrus reikalavimus dėl jų saugumo, perdirbimo. Lipdukai – net tie turi savo reikalavimus, ką ir kaip galima naudoti. Trumpai tariant, viskas turi būti saugu ir patvirtinta dokumentais.

– O kaip skaityti kosmetikos etiketes ir atsirinkti, kad produktas mums yra tinkamas? Kokių ingredientų reikėtų vengti?

– Ar produktas tinkamas, reikėtų spręsti pagal savo odos tipą. Kalbant apie sudėties saugumą, jei siekiame naudoti natūralios kilmės ingredientus, tuomet verta ieškoti natūralumą ir ekologiškumą patvirtinančių sertifikatų. Jei jų nėra gali būti, kad nors kosmetikos gamintojas savo produktą vadina natūraliu, jis naudoja ir tas sudėtines dalis, kurios nėra leistinos natūralioje kosmetikoje.

Žmogui nėra paprasta atsiminti visus ingredientus ir jų pavadinimus, tuo labiau, kad natūralioje kosmetikoje taip pat yra daug inovacijų. Išrandami įvairūs aktyvūs, natūralios, augalinės kilmės ingredientai, kurių pavadinimai skamba sudėtingai, bet jie yra saugūs. Geriausia rinktis gamintoją, kuriuo pasitiki – kuris turi sertifikatus visai savo kosmetikai, o ne tik kelioms sudėtinėms dalims.

Bendras patarimas, kad kuo ilgesnė ir painesnė sudėtis ir daugiau ilgų žodžių su skaičiais ir be, tuo didesnė tikimybė, kad tai yra ingredientai, kuriuos verta patikrinti arba paieškoti produkto su trumpesne ir aiškesne sudėtimi.

Natūrali kosmetika

– Ar vis dar susiduriate su mitais apie natūralią kosmetiką?

– Mitų yra visokių. Sakyčiau, jie jau atgyvenę ir sutinkami gerokai rečiau. Seniau dažniau galėjai rasti svarstymų, kad ne tokia efektyvi kaip sintetinė, kad sudėtis primityvi, kad sukelia alergijas, kad kemša poras. Pagrindiniai atsakymai, tokioms dvejonėms būtų, kad:

  • Per pastaruosius penkerius metus, žaliasis mokslas padarė itin didelę pažangą. Poreikis rinkos yra didžiulis. Dabar kuriama labai daug aktyvių ingredientų ir natūralių alternatyvų.
  • Alergiškumas yra labai individualus dalykas. Deja, bet alergijas gali sukelti tiek natūrali, tiek sintetinė kosmetika. Kartais alergijos žmonėms išsivysto gyvenimo eigoje, tai šiuolaikinio pasaulio rykštė. Yra tik vienas kelias, bandyti ir ieškoti sau tinkamiausio produkto.
  • Na ir tradicinis, dėl porų kimšimo, tai kilo iš to, kad natūralios kosmetikos pagrindas yra natūralūs aliejai, tačiau jų yra labai daug, turinčių skirtingų savybių bei tinkančių skirtingiems odos tipams. Tad jei netiko vienas, nereiškia, kad netiks ir kitas natūralus produktas.

– Kosmetikos gamyba namuose. Ar galite pasidalinti veiksmingu receptu, kaip kosmetikos priemonių pasigaminti namuose?

– Namuose geriausia gamintis tą kosmetiką, kurią norime turėti šviežią ir sunaudoti iš karto. Tinkamiausias metas tam – vasara ir ruduo, kai turime šviežių uogų, vaisių ir vaistažolių.

Natūrali kosmetika

Vertinga žinoti, kad, pavyzdžiui, smulkiai maltos avižos gali būti nuostabus veido prausiklis, taip pat galima jas panaudoti voniai, jei oda sudirgusi. Sumaišę šaukštą smulkiai maltų avižų (tam pasitarnaus kavamalė), su šaukštu balto molio ir arbatiniu šaukšteliu nerafinuoto alyvuogių aliejaus gausite puikią valomąją kaukę veidui. Svarbu neleisti jai uždžiūti ant odos ir periodiškai sudrėkinti. Laikyti iki 10 min.

Kavos aparate ar puoduke likusių tirščius tiesiog privaloma panaudoti kūno šveitimui – lygiomis dalimis sumaišius su nerafinuotu kokosų aliejumi ir šaukštu medaus. Trinti odą reiktų nuoširdžiai, ypač kojas, tai puiki prevencinė priemonė limfai sujudinti.

Toma Šokelė

Labai rekomenduotina pasigaminti ir žaliosios arba juodosios arbatos ledukų veidui, puikiai veikia ir ledukai su agurkų sultimis – skaistina, gaivina odą, apskritai, šalčio terapija veidui dabar išgyvena renesansą.

Savo ruožtu galiu pasidalinti šiais anksčiau darytais vaizdo įrašais, kuriuose yra balzamas augintiniams ir natūralios WC valymo bombos. Su dukra esame gaminusios ir vonios bombas. Būtų puiki mintis pasigaminti šiam savaitgaliui, su paslėptu žaisliuku staigmena.

– Lena, ir pabaigai, kokios pasaulinės tendencijos natūralios kosmetikos srityje, kur keliaujame?

– Kosmetikos pasaulyje atsiranda serumų su aktyviais natūralios kilmės ingredientais. Šiuos naudoti reikėtų sąmoningai, supratus, ko odai reikia. Į rinką atkeliavo fermentuotos kilmės aktyvūs ingredientai. Natūralūs dezodorantai vis labiau užkariauja rinką. Vis stipresnes pozicijas užsitikrina mineralinė dekoratyvinė kosmetika ir su ja kuriamas „make up – no make up“ įvaizdis. Taip pat stiprėja ir veganiškos kosmetikos pozicijos.


#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją