Viena iš Lietuvos šimtamečių yra vilnietė Ona Skunčikienė. Guvi ir nuolat besišypsanti ilgaamžė ką tik atšventė 100 metų jubiliejų. Ta proga LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ žurnalistai ne tik pasveikino jubiliatę su ypatinga sukaktimi, bet ir domėjosi, kokia yra jos ilgaamžiškumo paslaptis.

„Visą laiką dirbau“, – paklausta, kaip pavyko taip ilgai nugyventi, šyptelėjo O. Skunčikienė.

Šimtametė vis dar mėgsta megzti. Prisipažino ir dabar mezganti šlepetes.

„Nesėdžiu ne darbo. Vis tiek dirbu“, – patiko vilnietė.

Ji taip pat sakė mėgstanti žiūrėti žinių laidas, nuolat seka naujienas iš Ukrainos.

Paklausta, ką paprastai valgo, kad taip ilgai nugyveno, šyptelėjo: „Bulves, blynus, pieną – viską. O cukraus anksčiau nebuvo“.

O. Skunčikienė ne vienintelė savo giminėje sulaukė 100 metų.

„Mano močiutė nugyveno 102 metus. Turbūt ir aš [ilgaamžiškumą] paveldėjimu gavau“, – svarstė ilgaamžė, turinti šešis proanūkius, du anūkus ir dvi dukras.

„Registrų centro“ atstovas žiniasklaidai Mindaugas Samkus LNK laidai sakė, kad iš viso mūsų šalyje šiuo metu gyvena beveik 350 žmonių, sulaukusių 100 ir daugiau metų.

Mindaugas Samkus

„Palyginti su tuo, kas buvo metų pradžioje, šimtamečių ir netgi vyresnių nei 100 metų žmonių padaugėjo maždaug dešimčia asmenų“, – sakė M. Samkus.

Dauguma Lietuvoje gyvenančių šimtamečių yra moterys – jų yra apie 300. Vyrų, sulaukusių 100 ir daugiau metų, yra apie 50.

Vyriausia šiuo metu Lietuvoje gyvenanti moteris yra 109 metų kaunietė. Vyriausias Lietuvoje gyvenantis vyras taip pat yra iš Kauno. Jam šiuo metu yra 103 metai.

„Apskritai gana sudėtinga pasakyti, koks buvo vyriausias amžiumi Lietuvoje gyvenęs žmogus, kadangi kalbame apie senus įrašus, kurių duomenys gali nebūti tikslūs. Tačiau mūsų duomenys, išanalizavus įrašus, rodo, kad vyriausia amžiumi buvo Palangoje gyvenusi moteris. Ji mirė, sulaukusi 125 metų“, – sakė M. Samkus.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ reportažą galite pamatyti čia: