Į klausimus apie Sosnovskio barščius ir pagalbą sau jais nusideginus, atsakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Domantė Viliūnaitė ir „Eurovaistinės“ vaistininkė Rasa Dikčiuvienė.

Kaip pasakojo R. Dikčiuvienė, vaistinėse kasmet sulaukiama pacientų, nukentėjusių nuo Sosnovskio barščio.

„Ir visgi, tai ne vienintelis augalas, kuris gali nudeginti žmogaus odą. Yra tekę sulaukti pacientų, kurie panašiai odą nusidegino nuo rūtos. Būtent šiuo sezonu, kai jos žydi – birželio – rugpjūčio mėnesiais – pabandžius nuskinti gėlę, galima nudegti odą. Tuomet, kaip ir nuo Sosnovskio barščio, atsiranda vandeningos pūslelės, o vėliau gali išryškėti ir pigmentinės dėmės“, – sakė R. Dikčiuvienė.

Pasak R. Dikčiuvienės, kone visose Sosnovskio barščio dalyse kaupiasi stiprus alergenas – furanokumarinas. Vos prisilietus prie augalo, šis alergenas gali sukelti skausmingus 1–3 laipsnio odos nudegimus, kuriuos lydi vandeningos pūslelės. Pūslelės pradeda trūkinėti, dėl ko atsiranda žaizdos, kurios ne tik lėtai gyja, bet ir gali turėti ilgalaikių pasekmių, tokių kaip tamsios pigmentinės dėmės žaizdos sugijimo vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)