Prioritetiniai medikamentai

Pasak „Affidea“ įmonių grupės medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytojos Elenos Šukės, siekiant atnaujinti ar naujai sukomplektuoti namų vaistinėlės turinį, visu pirma dėmesį reikia atkreipti į medikamentus, kurie skirti gydyti lėtinėms ligoms. Ji pažymi, kad šių preparatų kiekio turėtų užtekti daugiau nei vienam mėnesiui.

„Namų vaistinėlės komplektacija pradedama nuo kasdien vartojamų vaistų, skirtų širdies ir kraujagyslių ligų, sąnarių ligų, cukrinio diabeto gydymui. Siekiant jaustis ramiau, pastarųjų kiekiais rekomenduoju pasirūpinti, jog jų užtektų mažiausiai trims mėnesiams“, – sako ji ir priduria, kad pasirūpinti tinkamu reikiamų preparatų kiekiu gali padėti šeimos gydytojas, kuris išrašydamas elektroninį receptą užtikrina vaistų kiekį trims ar daugiau mėnesių.

Elena Šukė

E. Šukė primena ir apie ne kasdien vartojamus, tačiau taip pat svarbią rolę namų vaistinėlėje užimančius vaistus, kuriuos galima įsigyti be recepto.

„Svarbu nepamiršti pasirūpinti, jog vaistinėlėje niekad nepritrūktų skausmą, temperatūrą ir uždegimus organizme malšinančių preparatų, kaip ibuprofenas, diklofenakas ir paracetamolis. Taip pat ir vaistų nuo peršalimo – nosies purškalų ar sistemiškai veikiančių tablečių nuo peršalimo ligų, pastilių nuo gerklės skausmo bei sirupų nuo kosulio. Reikėtų pasirūpinti ir virškinimo sistemai skirtais vaistais – nuo viduriavimo, virškinimą gerinančių ir vaistų nuo padidėjusio rūgštingumo. Namų vaistinėlėje taip pat turėkite ir šalies gyventojams paskirtas kalio jodido tabletes, kurios buvo išdalintos kaip gyvenantiems netoli Astravo elektrinės, jog prireikus galėtumėte pasiimti kartu“, – vardija gydytoja.

Medikė papildo, jog šeimoje esant vaikams, būtina pasirūpinti ir vaistais jiems. Tai gali būti sirupai nuo temperatūros ar žvakutės, jei vaikas dar kūdikis.

Pasak E. Šukės, šalia pastarųjų medikamentų reikėtų nepamiršti ir kitų medicininių prekių, tokių kaip termometras, kraujospūdžio aparatas, tvarsliavos, įvairaus dydžio pleistrai ir specialūs pleistrai, skirti kojų nuospaudoms. Taip pat vatos, spiritinių servetėlių ir vaikų nosies siurbėjų.

Šeimos gydytoja pažymi, jog dabartinėje situacijoje šalies gyventojai aktyviai siekia apsirūpinti antibiotikais, tačiau, anot jos, to daryti nerekomenduojama, kadangi šie preparatai turi būti vartojami tik gydytojui skyrus. Esant karinei situacijai antibiotikų turės kiekviena karo lauko ligoninė ar pabėgėlius priimanti institucija.

Tinkama vaistinėlės priežiūra – būtina

E. Šukė gyventojus įspėja, jog sukomplektavus namų vaistinėlę privalu ją laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, jai skiriant reguliaria priežiūra.

„Svarbu nepamiršti kartą per metus ar net kas pusmetį vaistinėlę peržiūrėti – išimti jau pasibaigusio galiojimo vaistus, pakeisti juos naujais. Pasikeitus sveikatos būklei ir prireikus anksčiau nevartotų vaistų, jais papildyti vaistinėlę. Tvarsliava, beje, irgi sensta, tad ją reikėtų bent kas keletą metų pakeisti nauja. Senas bintas nebėra toks patvarus ir gali lengvai trūkinėti“, – dėsto šeimos gydytoja.

Medikė akcentuoja ir specialų pasibaigusio galiojimo vaistų utilizavimo procesą. Mat šiuos išmesti į šiukšlių dėže nevalia.

„Dauguma gyventojų yra įpratę, kad pasibaigusio galiojimo vaistus reikia mesti į mums įprastą šiukšlių dėžę. Tačiau nedaugelis žino, kad tokiu būdu mes tik leidžiame farmacinėms medžiagoms patekti į bendrus sąvartynus. Šie juose susigeria į žemę ir keliauja į gruntinius vandenis, kurie galų gale grįžta pas mus geriamojo vandens pavidalu ar su tame grunte augintomis daržovėmis, vaisiais, ar grūdais“, – aiškina ji.

E. Šukė informuoja, kad pasibaigusio galiojimo vaistus, neišimant jų iš pakuočių, reikia atnešti į vaistinę. Vaistinės atstovai nemokamai pasirūpins teisingu vaistų sunaikinimu ir gamtai nebus padaryta didžiulė žala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją