Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ buvo kalbama apie rūkymo ir naujai atsiradusio garinimo („vaipinimo“) keliamą žalą organizmui, apie skirtingus nikotino turinčius produktus, jų poveikį, taip pat buvo aptartos ir šalyje taikomos prevencinės priemonės, skirtos užkirsti kelią rūkymo priklausomybės keliamoms problemoms, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Rūkymas – viena iš sudėtingiausiai įveikiamų ir labiausiai paplitusių priklausomybių pasaulyje. Kai kuriose išsivysčiusiose šalyse rūko apie 30 procentų gyventojų, o besivystančiose šalyse tai neretai viršija ir 50 procentų.

Lietuvoje rūko beveik pusė vyrų ir 10–15 procentų moterų. Neseniai minėta Pasaulinė diena be tabako priminė, kad sumažinti ir kontroliuoti rūkančiųjų skaičių įvairiose pasaulio valstybėse vis dar yra sudėtinga ir siekiant šio tikslo einama skirtingais keliais.

Pasak laidoje kalbėjusios Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) laikinosios direktorės Gražinos Belian, būti šalimi be tabako gali būti pasiekiama, tačiau darbo ir veiklos būtų tiek pačiam departamentui, teisėsaugos institucijoms, gydymo įstaigoms bei mokslininkams, o ne maža dalis tektų ir švietimui.

Gražina Belian

Jos teigimu, dabar tradicines cigaretes pakeičia nauji produktai, dėl kurių daromo poveikio sveikatai specialistai vis dar neturi vieningos nuomonės.

„Norint šalyje sumažinti rūkančiųjų žmonių skaičių, reikėtų daugiau dėmesio skirti įgyvendinat įvairias prevencines priemones. Kai kurios šalys, pavyzdžiui Skandinavijos valstybės, yra pasitvirtinusios strategijas, kuriose nurodo, kad iki tam tikrų metų nori sumažinti būtent rūkančiųjų skaičių 5–3 procentais. Visgi, pastaruoju metu rūkymas įgauna naujas formas. Mums reikia kalbėti ne tik apie tradicinius tabako gaminius, bet ir apie nikotiną turinčius produktus. Įprastines tradicines cigaretes pakeičia naujoviški kaitinamieji tabako gaminiai arba elektroninės cigaretės“, – apie naujus rūkomuosius gaminius kalbėjo G. Belian.

Anot specialistės, skirtingi rūkomieji gaminiai yra populiariausi tarp tam tikro amžiaus vartotojų.

„Šalyje buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, kad elektroninės cigaretės yra populiariausios tarp 15–19 metų amžiaus vaikų ir paauglių. Net 38 procentai priklausančių šiai amžiaus kategorijai yra jas bandę. Kalbant apie kitą amžiaus grupę – 20–29 metų jaunuolius, tarp jų labiau yra paplitę tradiciniai tabako gaminiai. Mažai žmonių žino, kad elektroninės cigaretės garuose yra įvairių medžiagų, įskaitant kancerogenines, mutogenines ir kietuosius metalus. Kalbant apie 30–40 metų amžiaus žmonių grupę, tai jie gali susidurti ir su rimtomis sveikatos ligomis“, – dalinosi specialistė.

NTAKD vadovė paminėjo, kad be elektroninių cigarečių, sparčiai populiarėja ir kaitinamieji tabako gaminiai, kai specialus prietaisas kaitina tabaką, o ne jį degina, tačiau tai visgi yra tabako gaminiai.

Šiandien daugelis pasaulio vyriausybių, įskaitant JAV, Jungtinę Karalystę, Italiją ir Graikiją, papildė sveikatos politikas bei įstatymus, kad šalia prevencijos ir draudimų taikytų ir į rūkančiuosius nukreiptas prevencines priemones.

Pasak G. Belian, siekiant sumažinti rūkančiųjų kiekį Lietuvoje, reikia imtis griežtesnių priemonių.

„Pavyzdžiui, Australijoje nuo 2021 m. naudojama koncepcija, pagal kurią elektronines cigaretes žmogus gali nusipirkti tik vaistinėse ir tik su gydytojo išrašytu receptu, kuriame yra nurodytas produkto dozavimas. Šis metodas efektyviai padeda žmonėms mesti rūkyti. Lietuvoje taip pat yra taikomos įvairios prevencinės priemonės, galinčios padėti mesti rūkyti, tačiau jos iki šiol buvo neefektyvios“, – įžvalgomis dalinosi pašnekovė.

Specialistė laidoje pabrėžė, kad jau nuo 2024 metų Lietuvoje yra planuojama ne tik įsteigti mobiliąją liniją, skirtą metantiems rūkyti, bet ir sukurti mobiliąją aplikaciją.

Taip pat yra numatyta modernizuoti internetinį puslapį „Nerūkysiu.lt“, kuris vėliau bus dar labiau plėtojamas.

„Kol kas turinčius rūkymo priklausomybę ir norinčius jo atsikratyti, skatinu kreiptis pagalbos į šeimos gydytoją arba, geriausia, į Respublikinį priklausomybės ligų centrą“, – rekomendavo specialistė.

Pasak laidoje kalbėjusio Respublikinio priklausomybių ligų centro Panevėžio filialo psichiatro Jauniaus Urbučio, yra nuomonių, kad kaitinamieji tabako gaminiai išskiria mažiau toksinių medžiagų.

Jaunius Urbutis

„Kai kalbame apie kaitinamąjį tabako produktą, pastebėjau, kad Lietuvoje veikia keletas skirtingų kompanijų. Nors nenoriu kalbėti apie konkrečias kompanijas, tačiau tikrai yra tiek pačių kompanijų atliekami moksliniai tyrimai, tiek atsiranda ir nepriklausomų tyrimų. Nepaisant to, šioje srityje procesas yra daugiau standartizuotas ir be vietos improvizacijoms. Vertinant turimus duomenis, dalyje šalių kaitinamojo tabako produktai yra vertinami kaip turintys mažesnę žalą. Bet tai vis tiek yra žala“, – pasidalino specialistas.

Anot J. Urbučio, šiandieniame pasaulyje labai išpopuliarėjo elektroninės cigaretes, ypatingai tarp jaunų žmonių.

„Yra tekę lyginti kaitinamąjį tabaką su elektroninėmis cigaretėmis. Buvo pastebėta problema su garinamomis cigaretėmis. Pastebėjau, kad pastarųjų modifikavimo galimybės, ypatingai tarp jaunimo, yra beribės. Yra galimybė į tą skystį įpilti bet kokią medžiagą. Elektroninės cigaretės paduoda labai didelę įtampą, dėl kurios sklinda metalo atomai, o žmogus juos traukia į savo plaučius. Kas su tokiais plaučiais bus po 5 ar 10 metų – neaišku“, – svarstė gydytojas J. Urbutis.

Psichiatras priminė, kad Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose veikia priklausomybių ligų filialai, kuriuose yra teikiama kvalifikuota pagalba norintiems mesti rūkyti.

„Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose veikia priklausomybių ligų filialai, kuriuose yra teikiama pagalba norintiems mesti rūkyti. Šiai priklausomybei yra taikomi įvairūs gydymo būdai, kurie skiriami individualiai. Kartais pasitaiko atvejų, kai gydymas yra tik dalinai sėkmingas, kai rūkantysis sumažina surūkomų cigarečių kiekį – o tai irgi yra labai gerai, tai gaunasi savotiškas žalos mažinimas, kai rūkant organizmas gauna mažiau žalingų medžiagų“, – pasakojo J. Urbutis.

Laidoje kalbėjęs Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas, klinikinės toksikologijos gydytojas, biomedicinos mokslų daktaras Robertas Badaras teigė, kad natūraliai išgauto nikotino ir sintezuoto nikotino poveikis organizmui yra skirtingas, nes natūralus nikotinas susidaro tabako augalo lapuose.

Robertas Badaras

Elektroninės cigaretės – tai įrankis, kuris įgalina vartoti praktiškai visas psichotropines medžiagas be apribojimų su labai nedidele tikimybe, kad bus aptikti. Šie produktai yra ypatingai pavojingi, nes pilamą skystį galima papildyti įvairiomis ir sveikatą žalojančiomis sudėtinėmis dalimis. Būtent dauguma žmonių tai ir daro“, – aiškino toksikologas.

Anot toksikologijos gydytojo, mokslinių tyrimų dėka gauta informacija turi neabejotinos naudos.

„Palyginamųjų studijų, kuris iš jų geriau, kuris blogiau, nėra. Tačiau viena iš kaitinamojo tabako formų, bei dar vienas tabako gaminys – kramtomasis tabakas turi JAV Maisto ir vaistų agentūros (FDA) modifikuotos rizikos vertinimą, o FDA – mokslo pasaulyje gerbiama įstaiga. Mokslo darbų skaičius nuolat didėja, ypač kalbant apie naujus produktus. Šiuo metu mokslo pasaulis yra labai aktyvus, o mokslininkai nuolat atlieka daug tyrimų. Galima teigti, kad vidutiniškai per mėnesį išeina bent po vieną gerą mokslinį straipsnį. Mes, kaip dalis šio pasaulio, taip pat dalyvaujame tyrimuose, o kai kurie mūsų mokslininkai dirba tarptautinėse mokslinėse grupėse“, – pasakojo specialistas.

Visgi edukuoti ir mokyti žmonių nepradėti arba mesti rūkyti tikrai neužtenka.

„Jeigu būtų galima pasiekti norimų rezultatų vadovaujantis edukacija, tai visi būtų liekni, sportiški, teisingi ir pareigingi. Tačiau tikrai labai liūdna, kad net mokyklinio amžiaus vaikai vartoja elektronines cigaretes ir kitus tabako gaminius. Kadangi pats turiu anūkų ir esu jaunas senelis, man dėl to labai neramu“, – įžvalgomis dalinosi toksikologas.

Kita vertus, pasak R. Badaro, tik pats žmogus yra atsakingas už savo sveikatą.

„Ar sveikata yra vertybė – čia kiekvieno pasirinkimas. Tie, kurie vertina savo sveikatą kaip vertybę, tikrai neturėtų rūkyti“, – kalbėjo R. Badaras.

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laida – sekmadieniais 12 val. tik per TV8!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją