Nors artimojo mirtis visada skaudi ir beprasmė, tačiau išreikštas pritarimas organų donorystei net sunkiausioje gyvenimo situacijoje padeda atrasti prasmę ir išgelbėti iki 7 gyvybių.

„Aš turiu donoro kortelę. Kai jau manęs nebus, noriu suteikti viltį gyventi kitiems“, – sako V. Valiukevičius.

Inksto ir kasos-inksto komplekso transplantacija recipientams reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – galimybę regėti. O širdies, kepenų ar plaučių laukiantiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Pasak Nacionalinio Transplantacijos biuro vadovės Audronės Būziuvienės, nors Lietuvoje turime daugiau kaip 46 tūkstančius žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei ir užpildžiusių prašymą Donoro kortelei, tam turi pritarti ir mūsų artimieji.

„Todėl labai svarbu, kad artimieji žinotų apie jūsų apsisprendimą dėl organų ir audinių donorystės – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris galbūt kažkam išgelbės gyvybę ar pagerins gyvenimo kokybę“, – pažymi NTB vadovė.

Artimųjų jaučiamas netekties skausmas ir liūdesys apsunkina sprendimo, ar pritarti organų donorystei, priėmimą, tačiau net sunkiausią akimirką turime suprasti, kad ištartu taip paliekame savanaudiškumą nuošalyje ir dovanojame gyvenimus kitiems.

„Žinia apie artimo žmogaus mirtį sukrečia. Vienu metu artimieji gedi ir priima sprendimą – savo mirusio artimojo gyvenimą pratęsti – dovanoti audinius, ląsteles ir organus transplantacijai – sunkiai sergančių žmonių gyvybei gelbėti“, – sako „The Roop“ vokalistas.

Žinomi žmonės taria taip

Donoro korteles jau turi tokie žinomi žmonės kaip Arūnas Valinskas, Beata Nicholson, Edmundas Jakilaitis, Gabrielius Liaudanskas – Svaras, Stanislavas Stavickis – Stano, Vaidotas Žala, Merūnas Vitulskis, Andrius Mamontovas, Arūnas Valinskas, Rūta Michelkevičiūtė, Gabrielė Martirosian, Skirmantas Malinauskas, Rytis Zemkauskas, Rita Miliūtė ir kiti.

Laukiančiųjų gretos išlieka stabilios

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos Lietuvoje laukia 308 žmonės: 84 – inksto, 27 širdies, 5 plaučių, 2 širdies-plaučių komplekso, 37 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – 7 vaikai. Šių žmonių likimas priklauso nuo visuomenės pritarimo organų donorystei ir artimųjų apsisprendimo padovanoti savo artimojo organus po jo mirties.

Per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 140 organų ir audinių transplantacijų, kurios dovanojo viltį gyventi, pasveikti ir sugrįžti į pilnavertį gyvenimą sunkiai sirgusiems žmonėms.

---

Nacionalinio transplantacijos biuro komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams: gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją