Moteris sakė nežinojusi, kaip elgtis, susidūrus su netikėtai stipriais šalutiniais poveikiais: gerti vaistų nuo skausmo ar ne. Tad paprašė specialistų patarimo.

Šluoja paracetamolį

Vaistininkai pastebi, kad kai kurie žmonės jau žino, kas jų laukia po skiepo ir iš anksto tam pasiruošia. Anot „Eurovaistinės“ vaistininko Igno Popos, pastaruoju metu vis daugiau klientų į vaistinę užsuka vaistų, skirtų temperatūrai malšinti.

„Dalis pacientų atvyksta, ruošdamiesi COVID-19 vakcinacijai, ypač, jeigu jautė nepageidaujamus simptomus po pirmųjų vakcinos dozių.

Kadangi daugeliui tai nėra pirmoji vakcinos dozė, klientai ateina jau žinodami, kokio preparato ieško ir rečiau dėl to papildomai konsultuojasi.

Kai kurie jų šiuos preparatus įsigyja norėdami papildyti namų vaistinėlę, nes, prireikus ar pasikeitus pandemijos situacijai, nori būti pasiruošę ir turėti namuose reikiamų vaistų“, – teigė I. Popa.

Ignas Popa

Vaistininkas klientams, dar tik planuojantiems revakcinaciją, rekomendavo turėti namų vaistinėlėje įprastai vartojamų vaistų malšinti karščiavimui.

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas taip pat atkreipė dėmesį, kad pasiskiepiję gyventojai dažnai užsuka į vaistinę ir iš anksto įsigyja paracetamolio, norėdami būti pasiruošę galinčioms pasireikšti šalutinėms reakcijoms.

Be to, paracetamolis yra vienas tų vaistų, kuris turėtų būti kiekvieno namų ūkio vaistinėlėje.

„Kalbėdamas su į vaistinę užsukusiais pacientais, dažnai akcentuoju vieną svarbų dalyką – vakcinos gamintojų įvardytos šalutinės reakcijos yra galimos. Jos nėra labai dažnos. Todėl nereikia tikėtis, kad visos galimos šalutinės reakcijos pasireikš vienam žmogui – gali pasireikšti tik dalis arba nepasireikšti visai.

Turime žinoti tik tai, kad pasiskiepijus gali pasireikšti tam tikros reakcijos ir kaip tokiu atveju turėtume elgtis“, – kalbėjo R. Blynas.

Prieš skiepą geriau apsieiti be alkoholio

Visgi, kodėl kai kuriuos kamuoja šalutiniai poveikiai ir kaip elgtis prieš bei po skiepo?

Anot „Camelia“ vaistininko, jei į skiepijimo punktą žmogus atvyksta nepavalgęs, nervingas, pavargęs nuo darbų ir kasdienės įtampos, po vakcinacijos jį gali kamuoti bendras silpnumas.

Dėl tų pačių veiksnių žmogus gali nualpti laukiamajame, kuriame rekomenduojama praleisti 15 minučių po skiepo, bet tai dažniausiai susiję ne su šalutiniu vakcinos poveikiu, o su psichologija.

„Šalutinių reakcijų baimė sukelia ir kitą efektą, kai gyventojai, išgirdę aplinkinių pasakojimus apie galinčias pasireikšti šalutines reakcijas, įtiki, kad jų laukia tas pats, o, pasireiškus tam tikriems simptomams, psichologiniai faktoriai sustiprina jų intensyvumą“, – aiškino R. Blynas.

Rimvydas Blynas

Dėl minėtų priežasčių, vaistininkas patarė skiepytis atvykti gerai jaučiantis ir pailsėjus, pozityviai nusiteikus, atsikračius ramybės neduodančių baimių bei abejonių dėl vakcinos veiksmingumo ir šalutinių reakcijų tikimybės. Tai padaryti gali padėti informacija, suteikiama mokslinių šaltinių, kurie įrodo vakcinų veiksmingumą ir saugumą.

Be to, skiepytis rekomendavo atvykti bent dieną iki tol nevartojus alkoholio.

Šalutinių poveikių bijoti nereikia

R. Blynas sakė, kad šalutinių poveikių bijoti taip pat nereikia, nes jie yra natūralios organizmo gynybinės reakcijos išraiška, įrodanti, kad formuojasi imunitetas.

Po skiepo jis patarė likti namuose, susiplanuoti laisvesnę nuo darbų dieną, pailsėti, neužsiimti aktyvia fizine veikla, nepamiršti pavalgyti, keletui dienų atsisakyti alkoholio, jeigu įmanoma nesukelti papildomo streso organizmui. Reikėtų atsisakyt ir rūkymo. Šie veiksniai gali papildomai apkrauti organizmą, sustiprinti pasireikšiantį šalutinį poveikį ir lemti silpnesnio imuninio atsako susidarymą.

Bent parą po skiepo rekomenduojama vandeniu nešlapinti dūrio vietos ir nesimaudyti, kad į jos vietą nepatektų infekcija.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

I. Popa pritarė kolegai, kad kitą dieną po skiepo, jeigu tik yra galimybė, verta planuoti laisvesnę. Taip pavyktų pailsėti ir įveikti galimus nepageidaujamus simptomus, jeigu tokie kiltų.

Taip pat vaistininkas priminė, kad apie po vakcinacijos kilusius nepageidaujamus poveikius svarbu informuoti Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą.

Ką daryti, kai pasireiškia šalutiniai poveikiai?

Vaistininkas R. Blynas akcentavo, kad jokių specifinių vaistų prieš ir po skiepo vartoti nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai žmogus sukarščiuoja, pajaučia galvos, raumenų ar sąnarių skausmus bei kitus negalavimus, kuriuos galima sušvelninti simptominiam gydymui skirtais vaistiniais medikamentais.

Pasireiškiančios šalutinės reakcijos dažniausiai praeina po keleto dienų, todėl, jeigu savijauta net ir jaučiant tam tiktus simptomus yra gera, vaistų gerti nereikėtų. Vaistai turėtų būti vartojami tik tada, kai dėl pasireiškusių šalutinių reakcijų jaučiamės prastai.

„Camelia“ vaistinėje

„Jeigu kamuoja pykinimas ar vėmimas, galima įsigyti preparatų, padedančių spręsti virškinamojo trakto sutrikimus ir palaikyti normalią jo veiklą.

Jeigu atsiranda galvos, raumenų ar sąnarių skausmas, imame karčiuoti – kūno temperatūra pakyla iki 38 laipsnių ar aukščiau – galima rinktis analgetiką. Pats populiariausias, saugiausias, pigiausias ir greitai suveikiantis iš jų – paracetamolis. Atitinkamus medikamentus taip pat galima rinktis atsiradusiam bėrimui, kosuliui ar gerklės skausmui sumažinti“, – patarė R. Blynas.

Klausia, kurią vakciną rinktis

Jau kurį laiką pasiskiepyti nuo koronaviruso, o taip pat gripo ir erkinio encefalito, sudaryta galimybė ir vaistinėse.

R. Blynas sakė, kad „Camelia“ vaistinėse įrengtuose skiepų kabinetuose per paskutinę savaitę buvo paskiepyta daugiau pilnamečių gyventojų nei įprastai. Tai lėmė nuo lapkričio 17-osios įsigalioję Vyriausybės sprendimai dėl galimybės anksčiau pasiskiepyti imunitetą sustiprinančia doze, naujos saviizoliacijos pasiskiepijusiems tvarkos ir įvesto galimybių paso galiojimo termino.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

Vaistininkas pridūrė, kad pastebimas ne tik išaugęs norinčių sustiprinančiąja doze pasiskiepyti skaičius, bet ir padaugėjo tų, kurie skiepijasi pirmą kartą.

Į vaistinę užsukę pacientai teiraujasi ir to, kokią vakciną reikėtų rinktis. R. Blyno atsakymas visada būna tas pats – visos vakcinos, kuriomis skiepijami Lietuvos gyventojai, yra patvirtintos atsakingų institucijų. Tai reiškia, kad vakcinos yra ištirtos, o jų veiksmingumas ir saugumas grindžiamas moksliniais įrodymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės