Kaip magnetinės audros veikia sveikatą ir kaip nuo jų reikėtų saugotis, „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ pasakojo šeimos gydytoja Rasa Isevičienė.

„Magnetinės audros, kurias patiria Žemė, atsiranda esant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias spinduliuoja Saulė atitinkamais pliūpsniais. Manoma, kad 50–70 proc. žmonių šiokius tokius magnetinių audrų padarinius jaučia“, – kalbėjo gydytoja, pridūrusi, kad magnetinių bangų poveikis moksliniais tyrimais neįrodytas, tai – daugiau subjektyvi nuomonė. Vis dėlto manoma, kad magnetinės bangos žmogaus organizmą turėtų veikti.

Paklausta, ar pastebi daugiau sunegalavusių žmonių tomis dienomis, kai prasideda magneinės audros, gydytoja R. Isevičienė prisipažino: „Mes ne visuomet ir sekame magnetinių bangų svyravimą – pastaruoju metu jų buvo nemažai, tai sunku vertinti, dėl ko žmonės tam tikrais etapais jaučiasi prasčiau, bet galima daryti prielaidą, kad tarsi veikia magnetinės audros, ypatingai širdies ir kraujagyslių sistemą arba galvos skausmus, migrenas“.

Rasa Isevičienė

Gydytoja pastebėjo, kad paprastai lėtinių ligų turintys žmonės labiau stebi savo būklę, dažniau kreipiasi į gydytojus.

„Tie, kurie lėtinių ligų neturi, jeigu netikėtai ir ištinka vienas–kitas galvos skausmas, paprastai pas gydytojus ir nelekia. Taigi, mes tokių pastebėjimų apie sveikus žmones magnetinių audrų metu neturime.

O, kalbant apie sergančius lėtinėmis ligomis, jiems rekomenduojama kreipti dėmesį į numatomas magnetines audras ir šiek tiek atsakingiau žiūrėti į savo sveikatą, turėti vaistų, ypatingai turintiems aukštą kraujospūdį, juos reguliariai vartoti, gerti daugiau skysčių, daugiau judėti, jeigu įmanoma, padidinti fizinį krūvį – dažniau išeiti pasivaikščioti, likus keletui dienų iki numanomų magnetinių audrų riboti nesveiką, labai riebų maistą, daugiau valgyti vaisių ir daržovių, jeigu neišeina mesti rūkyti, tai bent jau pamažinti galbūt kažkiek rūkymą, pamažinti kofeino, pareguliuoti bent truputį miego trūkumą, kad būtume labiau išsimiegoję, pailsėję, patirtume mažiau streso. Jeigu jau mūsų sveikatą veikia išorinis veiksnys, kurio negalime pakeisti, tai bent jau reikėtų sumažini tuos rizikos veiksnius, kuriuos galime patys paveikti“, – siūlė gydytoja R. Isevičienė.

Anot medikės, daugiausiai poveikio magnetinės audros daro kraujagyslėms: „Tie, kam būdingi galvos skausmai, pradeda skųstis jais, kas turi ritmo sutrikimus, tai stebime ir ritmo sutrikimų, gali būti kraujospūdžio padidėjimų“.

Tai, kad Saulės magnetinės audros daro poveikį sveikatai, pastebi vaistininkai. UAB „Norfos vaistinė“ vaistininkė – vedėja Giedrė Stankevičiūtė portalui „Delfi“ pasakojo, kad daugiau nei 50 proc. žmonių jaučia Saulės (magnetines) audras.

Giedrė Stankevičiūtė

„Tą tikrai pastebime ir vaistinėje, padidėjus nusiskundimams padidintu kraujospūdžiu, širdies sutrikimais, nerimu, sutrikusiu miegu.

Magnetinės audros itin veikia kardiologinius ligonius, besiskundžiančius migrena, nėščias moteris. Bloga savijauta skundžiamasi jau pora dienų prieš magnetinę audrą. Dėl jų suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, insulto ir infarkto rizika“, – įspėjo G. Stankevičiūtė.

Siaučiant magnetinėms audroms, „Delfi“ pašnekovė rekomendavo vengti didesnio fizinio krūvio, stresinių situacijų, sergantiems kardiologinėmis ligomis nepamišti aspirino ar kitų paskirtų preparatų kraujo skystinimui.

Jaučiantiems nervinę įtampą tuo metu tikrai pravers raminančios žolinės arbatos: melisos, valerijonų ar jų mišiniai, augalinės kilmės nervinę įtampą mažinančios tabletės. Vakare vaistininkė patarė išgerti magnio preparatų. Taip pat ji akcentavo, kad be galo svarbu užtikrinti pakankamą skysčių, vandens suvartojimą. Plačiau apie tai ir apie neigiamą saulės poveikį galite paskaityti čia.

Pasidomėjus, ar pilnatis irgi veikia, gydytoja R. Isevičienė atsakė: „Turime pastebėjimą, tokį juoką, kad tam tikri pacientai ateina per pilnatį, bet medicina turėtų remtis moksliniais įrodymais tai, kol mes jų tokių tikslių neturime, viskas, ką kalbėtume apie pilnatį, būtų prielaida“.

Visą „Žinių radijo“ laidą „Ryto espresso“ galite perklausyti čia: