Maždaug 1 iš 6 žmonių, kuriems pasireiškia COVID-19 sunkiai suserga, jiems tampa sunku kvėpuoti. Vyresnio amžiaus žmonėms ar sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip padidėjęs kraujospūdis, širdies problemos ar diabetas, didesnė tikimybė susirgti sunkia koronaviruso infekcijos forma. Žmonės, kuriems pasireiškia karščiavimas, kosulys ar yra sunku kvėpuoti, turėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Koronavirusas tarp žmonių gali plisti oro lašeliniu būdu, asmeniui kosėjant ar iškvepiant orą. Štai kodėl svarbu laikytis socialinės distancijos (1 metro atsutmo) vienam nuo kito. Lašeliai nusėda ant įvairių paviršių. COVID-19 galima užsikrėsti per užkrėstus paviršius, virusas nuo rankų per gleivines patenka į organizmą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tebevykdo tyrimus dėl COVID-19 paplitimo, oficialiame tinklalapyje nuolat dalijasi atnaujintomis išvadomis. Dažniausiai užduodami klausimai:

Ar virusas, sukeliantis COVID-19 gali būti perduodamas per orą?

Iki šiol atlikti tyrimai rodo, kad virusas, sukeliantis COVID-19, daugiausia plinta kontaktiniu būdu, bendraujant su sergančiu viruso nešiotoju, o ne per orą.

Ar COVID-19 galima užsikrėsti nuo žmogaus, kuris nejaučia jokių simptomų?
Daugelis žmonių, sergančių COVID-19 patiria tik lengvus simptomus. Tai ypač pasakytina apie ankstyvąsias ligos stadijas. Todėl COVID-19 galima užsikrėsti nuo tų, kuriuos, pavyzdžiui, tiesiog kankina sausas kosulys, bet jie nesijaučia blogai.
Rizika užsikrėsti COVID-19 per užkrėsto asmens išmatas yra nedidelė. Nors pradiniai tyrimai rodo, kad kai kuriais atvejais virusas gali būti išmatose, plitimas šiuo keliu nėra pagrindinis protrūkio požymis. Kadangi tokia rizika yra, tai dar viena priežastis reguliariai plauti rankas, ne tik išėjus iš tualeto, bet ir einant į jį.

Apsaugos priemonės visiems

Galite sumažinti tikimybę užsikrėsti ar sustabdyti COVID-19 plitimą, imdamiesi kelių paprastų atsargumo priemonių:
Reguliariai ir kruopščiai valykite rankas dezinfekciniu skysčiu arba nusiplaukite jas muilu (geriausia skystu). Kodėl? Tai žudo bakterijas, kurios gali būti ant jūsų rankų;

Laikykitės mažiausiai vieno metro socialinio atstumo tarp savęs ir to, kas kosėja ar čiaudėja;

Venkite liesti veidą, akis, nosį ir burną;

Įsitikinkite, kad jus supantys žmonės laikosi kosėjimo ir čiaudėjimo higienos;

Likite namuose, jei negaluojate.

Pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui, po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju, norint pasikonsultuoti, kilus klausimų – galima teirautis karštąja koronaviruso linija tel. 1808 – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai.

Apsaugos priemonės asmenims, kurie neseniai lankėsi (per 14 dienų) vietose, kur plinta COVID-19

Net esant lengviesiems simptomams, tokiems kaip galvos skausmas, neaukšta temperatūra (37,3 laipsniai) ar nedidelė sloga reikalinga saviizoliacija. Dėvėkite kaukę, kad neužkrėstumėte kitų žmonių.

Iš anksto perspėję sveikatos priežiūros paslaugų teikėją būsite operatyviai nukreipti į reikiamą gydymo įstaigą. Tai taip pat padės išvengti galimo COVID-19 ir kitų virusų plitimo.

Visi keliautojai, per pastarąsias dvi savaites buvę bet kurioje užsienio valstybėje, turi registruotis, užpildydami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą. Taip pat tokie asmenys privalo izoliuotis keturiolikai dienų, sekti savo sveikatos būklę. Per šias keturiolika dienų būtina vengti socialinių kontaktų. Naujausiu nutarimu visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose.Už taisyklių nesilaikymą gresia atsakomybė. Jei per dvi savaites ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Kam gresia sunki liga?

Nors naujojo koronaviruso poveikis žmonėms vis dar tiriamas, jau dabar aišku, jog jis pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, asmenims, turintiems lėtinių ligų. Pastarieji serga sunkesne ligos forma.

Ar reikalinga dėvėti apsaugos kaukę?

PSO rekomenduoja kaukę dėvėti tuo atveju, jei juntami COVID-19 simptomai, arba jei tenka prižiūrėti asmenį, kuris yra infekuotas koronavirusu. Vienkartinę veido kaukę galima naudoti tik vieną kartą. Jei nesergate ar prižiūrite ką nors sergantį, tuomet kaukę galima išplauti . Kaukių trūksta visame pasaulyje, todėl PSO ragina žmones kaukes naudoti protingai. Kosėti ir čiaudėti privalome prisidengti nosį ir burną servetėle, jei jos neturime - sulenkta alkūne.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Daiva Razmuvienė teigia, kad žmonės, eidami į viešąją erdvę, privalo dėvėti apsaugines veido kaukes – medicinines arba, jei tokių neturi, pasisiūtas namuose.

Kiek laiko trunka COVID-19 inkubacinis periodas?

Tikslus inkubacinis laikas nėra nustatytas, kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai. Tačiau yra laikoma, kad jei per dvi savaites (14 dienų) nuo galimo užsikrėtimo momento ligos simptomai nepasireiškė, vadinasi asmuo yra sveikas.

Ar galima užsikrėsti nuo savo augintinio?

Dabartiniai tyrimai sieja COVID-19 su tam tikrais šikšnosparnių tipais, tačiau neatmetama galimybė, kad infekcijos šaltinis galėjo būti ir kiti gyvūnai. Nėra įrodymų, kad tokie naminiai gyvūnai kaip šunys ar katės gali tapti naujojo koronaviruso šaltiniu, tačiau kontaktuojant su gyvūnais rekomenduojama laikytis bendrų higienos principų.

Kiek laiko virusas išsilaiko ant paviršių?

Naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 ore gali išlikti gyvybingas iki kelių valandų, o ant kai kurių paviršių – iki trijų parų. Tai priklauso nuo skirtingų sąlygų (pvz., koks paviršiaus tipas, aplinkos temperatūra, drėgmė).

Jei manote, kad paviršius gali būti užkrėstas, nuvalykite jį paprasta dezinfekavimo priemone, kad sunaikintumėte virusą bei apsaugotumėte save ir kitus.

Ar saugu parsisiųsti prekes iš vietovės, kur buvo pranešta apie koronaviruso epidemiją?

Užsikrėtimo tikimybė nuo komercinių siuntų – maža, per laiką jos bus paveiktos skirtingų sąlygų bei temperatūros.Viruso aktyvumo periodas gan trumpas. Siuntų gabenimas iš paveiktų teritorijų nėra draudžiamas, šiuo metu nėra įrodymų, kad virusas gali būti perduodamas per ilgą nuotolį siunčiamas siuntas. Visgi, rekomenduojame išpakavus siuntinį kruopščiai nusiplauti rankas, o išorinę pakuotę išmesti.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad karantinas šalyje paskelbtas siekiant maksimaliai sumažinti viruso, ypač pavojingo vyresnio mažiaus žmonėms, plitimą. Žmonės raginami kiek įmanoma vengti susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)