Kokios kompensacijos priklauso, slaugant artimąjį?

VšĮ „Socialinė globa“ direktorė pranešime žiniasklaidai dalinasi itin naudinga informacija, kuri kai kuriems gali būti naujiena, o kitiems – priminimas.

Tam, kad galėtumėte pasinaudoti valstybės teikiama parama, turite žinoti, jog ji egzistuoja, o ją nustato savivaldybės paskirti socialiniai darbuotojai.

Socialinių paslaugų spektras labai platus: asmens konsultavimas, transporto organizavimas, maisto produktų nupirkimas, pagalba buityje, laikino atokvėpio paslauga tam, kuris prižiūri senolį (taip, tai labai svarbu) ir daug kitų.

Pagalbos valandų skaičius ir pobūdis priklauso nuo to, kiek senjoras gali savimi pasirūpinti, kokiomis ligomis serga, kuo skundžiasi ir pan. Kartais pilnai užtenka vos poros valandų per dieną, kad žmogui būtų suteikta reikiama pagalba, o būna, jog prireikia ir visos darbo dienos ar net paros. Ypač, jeigu žmogus turi stiprią negalią, serga psichikos ligomis ar pan. Būtent todėl tokio žmogaus artimieji vis dažniau domisi globos klausimais, sąlygomis, finansavimo galimybėmis.

Itin svarbu, jog žmogus gali gauti kompensaciją už dienos socialinę globą net visą dieną kol artimieji dirba.

Kur kreiptis?

Jeigu turite artimąjį, kuriam reikalinga slauga, visų pirma, turite gauti šeimos gydytojo išrašytą pažymą 027 formos. Su ta pažyma reikėtų kreiptis į savo seniūniją (ten, kur deklaruota senjoro ar neįgaliojo gyvenamoji vieta). Svarbu paminėti, jog visų dokumentų pildymas gali atrodyti labai painus, o ir trunka jis iki 40 dienų, todėl reikėtų neatidėlioti ir kreiptis kuo anksčiau. Artimieji numatykite ir „ užbėkite situacijai už akių “. Na, o jeigu visi „popierizmai“ Jus gąsdina, tiesiog kreipkitės profesionalios konsultacijos į įmonę, kuri teikia socialinę globą ir padės Jums tai padaryti.

Šį dalyką puikiai išmananti Oksana Apanavičienė neslepia, jog susitvarkyti reikiamus dokumentus tikrai užtrunka laiko, tačiau išties verta. Dėl savo ir savo brangaus žmogaus gėrovės. Sutvarkius visus formalumus, kokybišką globą galima gauti už priimtiną kainą paslaugų gavėjui. Viskas priklauso nuo šeimos situacijos, senjoro ar neįgaliojo sveikatos būklės ir t.t.

Globos namai ar profesionali slauga namuose?

Į šį klausimą nėra vieno teisingo atsakymo, viskas priklauso nuo šeimos poreikių, norų, galimybių ir, žinoma, nuo paties senjoro norų. Dažnas atvejis, jog garbingo amžiaus žmogus labai nori paskutinius gyvenimo metus praleisti savo jaukiuose, mylimuose namuose. O kiti senjorai visiškai neprieštarauja pakeisti gyvenamąją vietą ir dienas leisti senjorų globos namuose, kur atranda savo bendraminčių, užmezga pažintis ir įsitraukia į įvairias veiklas.

Jeigu pasiryžote slaugyti artimą patys, prisiminkite, jog tam, kad galėtumėme pasirūpinti kitais, visų pirma, turime pasirūpinti savimi. Tik kupini jėgų ir sveikatos, galėsime suteikti reikiamą pagalbą savo artimajam. Keli svarbūs dalykai:

  • Laikas sau. Pasimėgaukite kava, pasivaikščiokite parke ar tiesiog užsiimkite mėgstama veikla, kol Jūsų artimuoju bus pasirūpinta kokybiškai ir su meile.
  • Jokios aukos. Jokiu būdu negalite aukoti savo sveikatos, fizinių ir psichinių jėgų slaugant ligonį, nes jos vieną dieną tiesiog išseks. Jūsų laukia dar ilgas gyvenimas, kupinas staigmenų, džiaugsmo, nuotykių, todėl saugokite save ir savo sveikatą.
  • Neklausykite kitų patarimų ir, juo labiau, kritikos. Atsiras žmonių, kurie visada kritikuos bet kokį Jūsų sprendimą. Blogai yra tik tada, kai žmogus, kuriam reikalinga priežiūra, lieka visai vienas, be pagalbos ir žmogaus šalia. Visi kiti pagalbos ir priežiūros šaltiniai yra geri, o jų pasirinkimas priklauso nuo šeimos sprendimo. Ir niekas kitas neturi teisės šio sprendimo kritikuoti, o jeigu tai daro – palinkėkite jiems sveikatos.
  • Drąsiai domėkitės, kokią pagalbą galite gauti, koks finansavimas konkrečiu atveju priklauso, nelikite vieni su savo mintimis ir rūpesčiais. Būkite stiprūs, sveiki ir rūpinkitės savimi, kad galėtumėte pasirūpinti ir brangiausiais žmonėmis. O geriausia – pasidalinkite savo rūpesčiais ir sunkiu darbu su profesionaliais individualios priežiūros darbuotojais, kitais specialistais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją