Tęsiantys dieninius mokslus yra draudžiami valstybės

Jei baigusieji bendrojo lavinimo mokyklas pradės studijuoti, o vieną ar kitą studijų kursą baigusieji toliau tęs nuolatines (dienines) studijas ar vyks į Europos Sąjungos (ES) šalis pagal mainų programas, tokie asmenys iki studijų pabaigos ir toliau bus draudžiami valstybės lėšomis. Jiems patiems mokėti PSD įmokų nereikės – tai už juos padarys valstybė.

Duomenis apie nuolatinių (dieninių) studijų studentus ligonių kasos gauna iš Studentų registro. Jaunuoliai PSD yra drausti, kol turi studento statusą. Nutraukusiems studijas prievolė mokėti PSD atsiranda jau kitą mėnesį po studijų nutraukimo mėnesio pabaigos. Kitaip tariant, sveikatos draudimo įmokas valstybė moka tik už studijų laikotarpį. Mokslo nutraukimo mėnuo yra paskutinis mėnuo, kai studentas yra apdraustas valstybės lėšomis kaip studijuojantis.

Sveikatos draudimas iki vasaros pabaigos negalioja studentams, kurie studijas baigė ir diplomus įgijo žiemos laikotarpiu arba dėl kokių nors priežasčių mokslus nutraukė. Jiems PSD nustoja galioti studijų baigimo mėnesio paskutinę dieną.

Pilnamečiai, kurie ketina mokytis pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas arba rinktis ištęstines ar neakivaizdines aukštųjų mokyklų studijas, nebus draudžiami valstybės lėšomis. Tokiems jaunuoliams nepavykus įsidarbinti, reikėtų pradėti savarankiškai mokėti PSD įmokas arba registruotis Užimtumo tarnyboje. Valstybės lėšomis draudžiami gyventojai, kurie aktyviai ieško darbo, registruojasi Užimtumo tarnyboje ir įgyja bedarbio statusą.

Aktualu studijuojantiems užsienyje

Kita situacija, jei jaunuoliai nusprendė studijuoti ES šalių ar Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Šveicarijos aukštosiose mokyklose pagal nuolatinės formos studijų programas. Tokie studentai nelaikomi pakeitusiais gyvenamąją vietą ir jiems nėra prievolės deklaruoti gyvenamosios vietos pasikeitimo. Tačiau šie jaunuoliai ligonių kasoms turi pateikti patvirtintos formos prašymą ir mokymo įstaigos išduotą pažymą, patvirtinančią, kad studijuojama ES. Tai galima padaryti užpildžius elektroninę prašymo formą Valstybinės ligonių kasos elektroninių paslaugų platformoje, pasinaudojus E. pristatymu, atsiuntus paštu, atvykus į bet kurios teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyrių ar pateikus per įgaliotą asmenį. Prašymo formą galima rasti čia. Teritorinių ligonių kasų kontaktus rasite čia.

Pažymoje turi būti nurodyta studijų vieta, studijų forma, studijų pradžios ir pabaigos datos. ES šalių studentų PSD galioja vienus mokslo metus, todėl, tęsiant studijas, pažymą reikia pateikti kasmet. Kvietimai studijuoti nėra laikomi studento statusą patvirtinančiu dokumentu ir PSD galiojimo valstybės lėšomis neužtikrina.

Ką jaunuoliai turi žinoti apie sveikatos paslaugas?

Studijuojančių neakivaizdžiai valstybė nedraudžia

Pasak Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėjos Lauros Nakrošienės, nuo rugsėjo visi jaunuoliai, kurie nebeketina tęsti mokslų, turėtų savarankiškai pradėti rūpintis savo PSD. Tie, kurie dirbs pagal darbo sutartis ar panašiu principu, didelio rūpesčio neturės, nes PSD įmokos kas mėnesį bus nuskaitomos darbdavio su kitais mokesčiais. Tačiau tie, kurie ketina dirbti pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą, turi žinoti, kad PSD įmokas reikės mokėti patiems.

Savarankiškai mokėti PSD reikės ir jaunuoliams, nusprendusiems tiek nedirbti, tiek kol kas nestudijuoti. PSD įmokos yra įstatymu nustatyta mokestinė prievolė, kurią reikia vykdyti ir keliaujant ar vykstant atostogauti į užsienį. Šios įmokos mokamos „Sodrai“.

Daugiau informacijos apie PSD įmokų mokėjimą galima rasti „Sodros“ interneto svetainėje čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją