Natūralu, kad kiekvienam, savarankiškai mokančiam PSD įmokas, gali pasitaikyti bent kartą užsimiršti ir laiku nesumokėti šios įmokos, bet nuo tokių vienkartinių situacijų gelbėja Sveikatos draudimo įstatymo numatytas papildomas mėnuo. Dar kartą atkreipiame dėmesį, kas tai.

Papildomas mėnuo – tai laikotarpis, kai, nustojus galioti gyventojo PSD, jis dar vieną mėnesį turi teisę naudotis nemokamomis medicinos paslaugomis. Šis mėnuo – ne dovana, o galimybė nemokamai gydytis su sąlyga, kad žmogus PSD įmoką galėtų sumokėti iki papildomo mėnesio pabaigos. Ir tai yra būtina sąlyga, kad PSD nenutrūktų.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Laura Nakrošienė pastebi, kad per papildomą mėnesį suteikta teisė gauti gydymo paslaugas nėra lygu dovanai ar akcijai „Vieną perki, antras – nemokamai“. Deja, praktika, anot patarėjos, rodo, jog kai kas papildomą mėnesį supranta panašiai.

Privalomasis sveikatos draudimas

„Gyventojai kartais galvoja, kad Lietuvoje vieną papildomą mėnesį visi automatiškai gauna dovanų iš valstybės. Ir kad tik tada, kai šis dovanotas mėnuo baigiasi, reikia pačiam pradėti rūpintis savo PSD. Arba neretai po gydymosi sveikatos priežiūros įstaigoje per papildomą mėnesį džiaugiamasi, kad nebuvo mokėtas PSD, bet už paslaugas irgi nereikėjo mokėti. Galvojama, „kam man prievolė susimokėti už tai, kas jau praėjo ir niekam nekliuvo“. Čia ir yra didžiausios klaidos, nes PSD privalo būti nenutrūkstamas, t. y. nė vieno mėnesio įmoka negali būti praleista, kad žmogus gautų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamą sveikatos priežiūrą“, – sako L. Nakrošienė.

Papildomas mėnuo gyventojams yra ir svarbus, ir naudingas, nes duodama papildomai laiko susitvarkyti savo PSD tada, kai atsiranda įvairių aplinkybių. Šis mėnuo aktualus ne tik tada, kai PSD įmokos mokamos savarankiškai, bet ir keičiantis darbo santykiams – nutraukus darbo sutartį, keičiant darbovietę, taip pat pilnamečiams baigiant mokslus ar nutraukus juos ir kitais atvejais.

Pavyzdžiui, rugpjūčio 10 d. gyventojas nutraukė darbo santykius. Iki rugpjūčio 31-osios jis bus laikomas apdraustuoju ir galės gauti visas teisės aktais numatytas medicinos paslaugas, apmokamas iš PSDF. Šiomis paslaugomis nemokamai žmogus galės naudotis ir visą rugsėjį, bet iki šio – papildomo mėnesio – pabaigos PSD įmoka turės būti sumokėta. Kitaip „Sodra“ išieškos praleistą įmoką.

Pasitaiko atvejų, kai PSD įmokų gyventojas nemoka keletą mėnesių ar net metų. Neretai manoma, kad po pertraukos draustumas PSD vėl įsigalios iškart, kai tik bus sumokėta nustatyto dydžio einamojo mėnesio įmoka. Bet tai netiesa. Tais atvejais, kai PSD įmokos nesumokamos ilgiau, PSD įsigalioja nuo tos dienos, kai yra sumokėtas įsiskolinimas, bet ne daugiau kaip už 5 metus, ir įmoka už einamąjį mėnesį.

Pasitikrinti savo draudimo statusą galima ligonių kasų interneto svetainėje čia.

Sužinoti, kiek draudimas galioja, susipažinti su kita svarbia informacija apie PSD, taip pat kokios medicinos paslaugos gyventojui suteiktos, kiek jos kainavo, galima prisijungus prie savo paskyros Elektroninių valdžios vartų portale.

Daugiau informacijos apie PSD laikotarpių galiojimą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją