Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Mikrobiologinių tyrimų skyriaus vedėja daktarė Rūta Jankauskienė pasakojo, kad nematomi „įnamiai“ – įvairiausios bakterijos, virusai, mielės, pelėsiai, dumbliai, parazitiniai pirmuonys, mikroskopiniai parazitiniai helmintai, aplinkos erkutės ir jų produkuojami toksinai bei metabolitai – žmonių būstuose gyvena nuo gilios senovės.

Dauguma jų yra nekenksmingi ir taikiai sugyvena su žmogumi. Kai kuriuos mes netgi sugebėjome paversti draugais ir naudotis jų teigiamomis savybėmis, gamindami įvairius produktus. Pavyzdžiui, tam tikri mikroorganizmai pieną paverčia sūriais, jogurtu, pasukomis, kiti padeda įrūgti agurkams, kopūstams ir kitoms daržovėms.

„Dėl mikroskopinio dydžio, gebėjimo prisitaikyti prie įvairių gyvenimo sąlygų ir didelio biologinio aktyvumo mikroorganizmai išplito gamtoje, žmonių, gyvūnų organizmuose, augaluose, vandenyje, dirvoje, ore, maiste. Nemaža dalis tokių „įnamių“ aptinkama ir mūsų būstuose bei mūsų gyvenamojoje aplinkoje. Vieni iš tokių mikroorganizmų yra mikromicetai, arba – mikroskopiniai grybai, kitaip dar vadinami pelėsiais. Juos yra matę absoliučiai visi, tačiau ne visi žino apie jų daromą žalą“, – teigė R. Jankauskienė.

Gali sukelti ne vieną ligą

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją