Galioja ne tik Europos Sąjungoje

320 tūkstančių – tokį rekordinį skaičių ESDK pernai gyventojams išdavė ligonių kasos. Tai yra net 100 tūkst. kortelių daugiau nei užpernai. Kad ESDK turėti pravartu, rodo praeitais metais už svetur ESDK turėtojams suteiktą būtinąją medicinos pagalbą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sumokėta įspūdinga suma – daugiau nei 15 mln. eurų.

Ligonių kasų duomenimis, beveik 700 tūkst. įvairaus amžiaus šalies gyventojų šiuo metu turi galiojančias ESDK. Vadinasi, daugelis žmonių jau žino, kad ESDK nemokamai išduodama visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms, o jos turėtojai, lankydamiesi Europoje, gali gauti būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas ar jų dalį apmoka ligonių kasos. Tačiau, kaip pastebi Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Justina Izotovė, ne tik kortelės neturintys, bet ir ją turintys žmonės ne visada žino ar prisimena ESDK naudojimo sąlygas.

„Būtinoji medicinos pagalba iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo yra apmokama kortelės turėtojams laikinai esant, pavyzdžiui, keliaujant, studijuojant, būnant komandiruotėje, Europos Sąjungos šalyse, Europos ekonominei erdvei priklausančiuose Lichtenšteine, Islandijoje ir Norvegijoje, taip pat Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Vykstant į tokias šalis kaip Makedonija, Juodkalnija, Serbija, Turkija ar Egiptas, sveikatos draudimu reikia pasirūpinti patiems – ligonių kasos gydymo jose neapmoka,“ – primena specialistė.

Apmokama būtinoji pagalba

Ligonių kasų apmokamai būtinajai medicinos pagalbai yra priskiriama pirmoji ir skubi medicinos pagalba. Ji teikiama iki tol, kol žmogui tampa saugu tęsti kelionę arba parvykti į Lietuvą. Kokios konkrečios medicinos pagalbos ir kiek jos reikia, sprendžia ESDK turėtoją gydantis vietos gydytojas.

J. Izotovė atkreipia dėmesį, kad kompensuojamosios paslaugos dėl lėtinės ligos ESDK turėtojui gali būti teikiamos tik šiai ligai paūmėjus ar kai pacientui būtina nuolatinė priežiūra – dializės, deguonies terapija ar pan. Šiomis paslaugomis užsienyje svarbu pasirūpinti prieš kelionę.

Planinės sveikatos priežiūros ESDK negarantuoja. Iš PSDF neapmokamos ir gydymo įstaigoje taikomos paciento priemokos, papildomos paslaugos, transportavimo išlaidos.

Būtinosios medicinos pagalbos išlaidas kitose Europos šalyse ligonių kasos apmoka, jeigu ESDK turėtojas kreipiasi į gydymo įstaigą (viešąją arba privačią), priklausančią lankomos šalies nacionalinei sveikatos sistemai. Tad atvykus į gydymo įstaigą reikėtų tuo pasidomėti, paklausti, ar ji priima ESDK.

Visiems ESDK turėtojams taip pat svarbu prisiminti, kad turima kortele naudotis nebegalima, net kai jos terminas dar nesibaigęs, jeigu privalomasis sveikatos draudimas nutrūksta.

Europos sveikatos draudimo kortelė

Atsiskaitoma skirtingai

Iš PSDF apmokama būtinoji medicinos pagalba keliautojams teikiama tokiomis sąlygomis, kokiomis ji teikiama vietos gyventojams.

„Dalyje šalių, kuriose galioja Europos sveikatos draudimo kortelė, pacientai mokėti neturi – šalių ligonių kasos ar jas atitinkančios institucijos už gydymą tarpusavyje atsiskaito pačios. Tačiau kai kur pirmiausia pacientai savo lėšomis turi susimokėti už suteiktas medicinos paslaugas arba padengti bent dalį jų išlaidų. Pavyzdžiui, Prancūzijoje, Belgijoje. Gavus paslaugą, dėl išlaidų padengimo kai kuriais atvejais reikia kreiptis į lankomos šalies kompetentingą instituciją, kai kuriais atvejais – į ligonių kasą Lietuvoje. Todėl svarbu išsaugoti mokėjimo dokumentus bei medicinos dokumentų kopijas ir konkrečioje šalyje taikoma tvarka pasidomėti prieš kelionę“, – perspėja J. Izotovė.

Užsakoma internetu arba ligonių kasoje

ESDK yra nemokama. Ją galima užsisakyti sau ir savo nepilnamečiams vaikams (nuo 16 m. vaikai gali užsisakyti patys). Kortelę patogu užsisakyti internetu, naudojantis Valstybinės ligonių kasos informacine sistema ar atvykus į ligonių kasą. Pasirašyto prašymo išduoti ESDK originalą ligonių kasai taip pat galima atsiųsti paštu arba pasirašytą kvalifikuotu elektroniniu parašu – e. pristatymo sistema ar elektroniniu paštu.

Užsakant ESDK, atvykus į teritorinę ligonių kasą, kortelė išduodama iš karto – per kelias minutes. Internetu ar paštu užsakytą kortelę taip pat greitai galima atsiimti savo teritorinėje ligonių kasoje.

Visais atvejais – užsakant ar atsiimant ESDK – reikalingas asmens tapatybės dokumentas. Jeigu kortelė skirta kitam žmogui (nepilnamečiui, kitam asmeniui pagal įgaliojimą) turi būti pateikti ir atitinkamai globą ar atstovavimą patvirtinantys dokumentai ar jų oficialios kopijos, įgaliojimas.​​

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją