Aprašu skelbiama, kad Pacientas, norintis pradėti gydymą hormoniniais vaistais Lietuvoje, turės kreiptis į šeimos gydytoją arba į pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikiantį gydytoją psichiatrą dėl siuntimo išrašymo į gydytojų specialistų konsiliumą.

Diagnozavimo ir gydymo paslaugos (kaip ir esant kitiems TLK-10 ligų klasifikatoriuje esantiems sutrikimams ar ligoms) bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Portalas „Delfi“ paklausė SAM ir Valstybinės ligonių kasos (VLK), kaip bus diagnozuojamas lyties tapatumo sutrikimas, kokios konkrečiai gydymo paslaugos bus kompensuojamos PSDF lėšomis, pagaliau kokių paslaugų gali tikėtis žmonės, kuriems nustatytas toks sutrikimas Lietuvoje ir ką daryti tiems, kurie, pakeitę lytį, norės susigrąžinti įgimtą. Štai kokius atsakymus institucijos pateikė raštu:

– Skelbiama, kad translyčių asmenų „diagnozavimo ir gydymo paslaugos bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis“. Gal galite patikslinti, kas būtent būtų kompensuojama iš PSDF? Ar kompensuotų ir lyties keitimo operaciją?

– Norime atkreipti dėmesį, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintame apraše yra nustatyta transseksualumo diagnostikos ir gydymo hormoniniais vaistais tvarka. Lyties keitimo operacinis gydymas, pacientui diagnozavus lyties tapatumo sutrikimą, šiuo metu nėra numatytas, todėl ir tokių paslaugų teikimo tvarka teisės aktuose nėra aptariama.

Dėl lyties tapatumo sutrikimo gydymą vaistais norintis pradėti privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudęs pacientas, pirmiausia turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Šeimos gydytojas rekomenduos, į kuriuos specialistus toliau reikėtų kreiptis (psichiatrą, psichologą, endokrinologą, akušerį ginekologą, urologą ar kt.) ir išrašys siuntimą. Primename, jog kreipiantis į gydytoją psichiatrą, teikiantį pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, siuntimas nereikalingas.

Svarbu paminėti, kad turint siuntimą ir kreipiantis į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo, gydytojų specialistų suteiktos paslaugos yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Sutartis su TLK turinčių visos Lietuvos gydymo įstaigų sąrašą galima rasti čia.

Translytiškumas

– Ar šios paslaugos būtų teikiamos ir kompensuojamos tik pilnamečiams asmenims? Jei ir jaunesniems, tai nuo kokio amžiaus ir kokiomis sąlygomis?

– Šiuo metu transseksualumo diagnostikos ir gydymo vaistais paslaugų teikimas yra reglamentuotas tik pilnamečiams asmenims, kuriems įtariamas ar jau yra diagnozuotas lyties tapatumo sutrikimas.

– Kokios yra translyčių gydymo galimybės Lietuvoje? Ar į kompensuojamųjų medikamentų sąrašą įtraukti jiems reikalingi hormoniniai preparatai ir kiti medikamentai?

– Kaip jau minėta, šiuo metu lyties tapatumo sutrikimui diagnozuoti ir gydyti, teikiamos ir PSDF lėšomis apmokamos visos reikiamų gydytojų specialistų konsultacijos, jei reikalinga – skiriamas gydymas hormoniniais vaistais. Tai sprendžia gydytojų konsiliumas. Svarbu pabrėžti, jog gydymas hormoniniais vaistais, kad paciento kūnas atitiktų kitos, nei paciento esama biologinė lytis, lyties požymius, gali būti skiriamas, jei šis noras yra nekintamas ir trunka ne mažiau kaip 2 metus.

Atkreiptinas dėmesys, kad Aprašas nenumato gydymo vaistais išlaidų kompensuoti iš PSDF lėšų, už visus medikamentus pacientai turės susimokėti patys. Aprašas taip pat nenumato ir galimybės PSDF lėšomis kompensuoti chirurgines lyties keitimo operacijas.

– Ar Lietuvoje apskritai gali būti atliekamos lyties keitimo operacijos? Jeigu taip, ar bus kompensuojamos operacijos atliekamos visose gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su Ligonių kasomis?

– Lyties keitimo chirurginiu būdu (pavyzdžiui, krūtų didinimo implantais) aprašas nenumato.

– Ar žinoma, kokiam procentui ar skaičiui žmonių Lietuvoje būtų aktuali ši paslauga? Ar yra laukiančių eilėje?

– Tikslių duomenų neturime.

– Kas būtų, jeigu žmogui klaidingai būtų identifikuotas sutrikimas ir jis gautų galimai žalingą gydymą? Tai yra, po atliktų procedūrų suprastų, kad vis tik nori likti savo biologinės lyties?

– Patvirtintas Aprašas nenumato negrįžtamų transeksualumo gydymo procedūrų, chirurginio gydymo pakeičiant išorinius lytinius požymius irgi nenumato.

Taip pat Apraše numatyti ir kiti saugikliai tvirtinant diagnozę ir pradedant gydymą: kitų ligų ar sutrikimų (įskaitant ir psichikos ir elgesio sutrikimus) diferencinė diagnostika, psichologinis įvertinimas, bei paciento būklės pokyčių dėl paciento nepasitenkinimo esama biologine lytimi stebėjimas.

Apraše įtvirtinta, kad gydymas hormoniniais vaistais, kad paciento kūnas atitiktų kitos, nei esama biologinė lytis, lyties požymius, gali būti pradėtas tik tuomet, kai toks nekintamas noras trunka ne mažiau kaip 2 metus.

Be to, Apraše įtvirtinta, kad po diagnozės patvirtinimo, jei pacientas pageidauja tolimesnio gydymo, kompleksinio gydymo ir stebėsenos planą sudaro gydytojų Konsiliumas, kuris sudaromas iš ne mažiau kaip keturių gydytojų, iš kurių bent vienas yra gydytojas psichiatras, bent vienas – gydytojas endokrinologas ir bent vienas – gydytojas akušeris ginekologas ir (ar) gydytojas urologas (priklausomai nuo paciento lyties). Gydytojų Konsiliumas gydymą hormoniniais vaistais, kad paciento kūnas atitiktų kitos, nei paciento esama biologinė lytis, lyties požymius, gali skirti tik jei šis noras yra nekintamas ir trunka ne mažiau kaip 2 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją