„Žmogaus užspringimas, kai svetimkūnis užkemša kvėpavimo takus, gali sukelti dalinę arba visišką kvėpavimo takų obstrukciją. Laiku atpažinus ir suteikus pirmąją pagalbą, užspringusįjį galima išgelbėti. Svarbiausia, nepanikuoti ir imtis veiksmų“, – sako gydytojas Karolis Klimavičius ir su kolega, skubiosios medicinos pagalbos paramediku Tautvydu Bielevičiumi vaizdo pamokoje demonstruoja, kaip suteikti pirmąją pagalbą užspringus suaugusiajam, vaikui, kūdikiui bei pačiam sau, kai nėra aplinkinių.

Dalinis ir visiškas užspringimas

Anot gydytojo, svarbiausia, laiku pastebėti, kad šalia esantis žmogus springta. Esant daliniam užspringimui tai nesudėtinga, nes žmogus išlieka sąmoningas, kosėja, dar gali kalbėti. Dalinai užspringusį žmogų reiktų nuraminti ir skatinti kuo dažniau kosėti, nes tai yra geriausias būdas pašalinti svetimkūnį iš kvėpavimo takų. Jei pastebite, kad žmogus staiga nustojo kosėti, griebiasi už gerklės, jam nepavyksta įkvėpti, veidas pradeda mėlti, vadinasi, įvyko visiškas užspringimas. Tokioje situacijoje, pasak gydytojo, svarbiausia aplinkiniams nepulti į paniką ir imtis pirmosios pagalbos veiksmų.
Užspringimas

Užspringus suaugusiajam ir vaikui

Visiško užspringimo atveju žmogų reiktų šiek tiek palenkti į priekį ir delno pagrindu atlikti 5 smūgius į tarpumentę. Jei po šių veiksmų žmogus neatspringsta, tuomet atliekame 5 Heimlicho manevrus. Šiuos veiksmus reiktų atlikti pakaitomis tol, kol žmogus atsprings arba neteks sąmonės. Jeigu žmogus atkosėjo svetimkūnį, nuraminame jį ir kviečiame GMP numeriu 112. Jei žmogus netenka sąmonės, saugiai jį paguldome ant žemės, kviečiame GMP ir nedelsiant pradedame pradinį gaivinimą.

Užspringus vaikui atliekami lygiai tokie patys pirmosios pagalbos veiksmai, kaip ir suaugusiajam. Esant daliniam užspringimui – skatiname kosėti, o visiškam užspringimui – atliekame 5 smūgius į tarpumentę ir 5 Heimlicho manevrus. Tiesa, teikiant pagalbą vaikui, reiktų suaugusiajam atsiklaupti ant kelių, kad ūgiai būtų viename lygyje.

Jei žmogus labai stambus ir negalime jo apglėbti bei taikyti Heimlicho manevro, reiktų jį nugara atremti į sieną. Tuomet žmogui, kuris teikia pagalbą, rankas reikia sukryžiuoti taip, kaip atliekant pradinio gaivinimo veiksmus, delno pagrindą dėti apatinėje springstančiojo krūtinės ląstos dalyje ir atsistojus prieš jį atlikti 5 krūtinės ląstos paspaudimus. Taip pat nepamiršti ir 5 smūgių į tarpumentę.

Užspringimas

Užspringus kūdikiui

Esant daliniam kūdikio užspringimui skatiname jį kosėti ir stebime būklę. Jeigu kūdikis nustojo kvėpuoti ir pradeda mėlti, paguldome jį pilvu ant savo rankos dilbio ir prilaikant apatinį žandikaulį, atliekame 5 smūgius į tarpumentę. Tuomet apverčiame kūdikį ant kitos rankos ir galvą laikydami šiek tiek žemiau dviem dešinės rankos pirštais atliekame 5 krūtinės ląstos paspaudimus. Jei po šių veiksmų kūdikis neatspringo, kartojame veiksmus iš naujo. Jeigu kūdikis praranda sąmonę, nedelsiant skambiname 112 ir atliekame pradinio gaivinimo veiksmus.
Užspringimas

Kai užspringote ir esate vienas

Jeigu užspringus galite kosėti, tai patariama tą daryti kuo stipriau ir kiek palinkus į priekį. Jeigu turite galimybę, kuo greičiau surinkite numerį 112. Dispečerinė nustatys Jūsų buvimo vietą. Jeigu kosėjimas nepadeda ir darosi blogiau, atlikite Heimlicho manevrą sau patys. Vienos rankos kumštį nykščiu į priekį uždėkite ant epigastrio srities, tada kita ranka suimkite už savo kumščio ir staigiu judesiu visu kūnu trenkitės į šalia esantį stabilų objektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją