Nuodingi garai

Gyvsidabris – vienas pavojingiausių žmogaus sveikatai sunkiųjų metalų. Sudužus gyvsidabrio termometrui aplinkoje pasklinda žmogaus sveikatai kenksmingi gyvsidabrio garai. Jie į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, odą ir gleivines.

Gyvsidabrio garai pavojingi tuo, kad žmogaus uoslė jų nejaučia, nes jie neturi kvapo. Todėl sudaužius tokį termometrą apsinuodyti labai lengva. Pirmieji apsinuodijimo gyvsidabriu požymiai – silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis, metalo skonis burnoje, kartais būna pilvo skausmai ir kraujingas viduriavimas. Kilus įtarimui, kad apsinuodyta gyvsidabriu, rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Kaip elgtis sudaužius gyvsidabrio termometrą?

Pasklidusius gyvsidabrio rutuliukus reikia sustumti lazdele ant popieriaus lapo ar į voką, galima surinkti lipnia juosta, klijais pateptu popieriumi. Surinktą gyvsidabrį suberti į stiklinį indą su vandeniu (vandenyje šis sunkusis metalas negaruoja) ir sandariai uždaryti dangteliu. Indą su gyvsidabriu būtina pristatyti į didžiųjų atliekų priėmimo aikštelės arba į kitą pavojingų atliekų surinkimo vietą.

Termometrai priimami nemokamai.

Jeigu matote, kad patiems surinkti sudužusio termometro gyvsidabrio vis dėl to nepavyks (gyvsidabris išsiliejo ant kiliminės dangos, daiktų ar grindų su plyšiais), rekomenduojama kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai saugiai surinks išsiliejusį gyvsidabrį ir atliks demerkurizaciją, t. y. gyvsidabrio pašalinimą iš aplinkos. NVSC, gavęs informaciją iš Bendrojo pagalbos centro, susisieks su Jumis dėl laboratorinių tyrimų gyvsidabrio koncentracijai patalpų ore nustatyti atlikimo. Patalpų oro tyrimus NVSC užsakymu atliks Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją