Nichole Ward iš Kalifornijos savo feisbuko paskyroje paskelbė nuotrauką su mėgintuvėliu, kuriame matyti bakterijų ir grybelių kolonijos. Ji tvirtina, kad šie mikroorganizmai buvo paimti iš rankų džiovintuvo. Dabar ši nuotrauka jau pasklido internete, rašo globalnews.ca.

„Štai kas išaugo mėgintuvėlyje vos po kelių dienų, – rašė N. Ward. – NIEKADA nedžiovinkite rankų po šiais prietaisais. Ant jūsų rankų liks kelios galima patogeniškų grybelių ir bakterijų padermės, o jūs manysite, kad išeinate švariomis rankomis“.

N. Ward savo įrašą paskelbė sausio pabaigoje ir nuo to karto juo buvo pasidalyta daugiau kaip 500 tūkst. kartų. Jis taip pat įplieskė karštas diskusijas.

„Šandien kaip tik naudojausi rankų džiovintuvu. Ant jo rašo, kad tai yra pats higieniškiausias rankų džiovinimo būdas. Dabar galvoju, kokį orą jis pučia į veidą? Tai yra tas pats užterštas tualeto oras“, – žmonės komentavo N. Ward įrašą.

Bakterijos ir grybeliai iš rankų džiovintuvo

N. Ward teigia, kad mėgintuvėlį pakišo po rankų džiovintuvu „Dyson Airblade“. Ši bendrovė „ABC Action News“ atsiuntė pranešimą spaudai, kuriame pasisakė apie šio eksperimento rezultatus.

„Mes labai nustebome, išvydę tokius rezultatus. Kokia buvo naudojama metodologija, neaišku, – rašė „Dyson“. – Visi „Dyson AirbladeTM“ rankų džiovintuvai turi HEPA filtrus, kurie sulaiko bakterijoms prilygstančias daleles iš aplinkos oro, kol jis išeina iš aparato. Universiteto tyrimai yra įrodę, kad rankų džiovintuvai „Dyson AirbladeTM“ yra higieniški. Jais pasitiki ligoninės, maisto įstaigos ir įmonės visame pasaulyje“.

Nors ši nuotrauka gali atrodyti bauginančiai, Kanados mikrobiologas ir Guelfo universiteto mokslininkas Jasonas Tetro tvirtina, kad žmonės neturėtų pasiduoti baimei.

„Panašu, kad per trijų minučių trukmės eksperimentą ji pagavo maždaug penkias ar šešias bakterijas ar grybelių sporas. Didesnė tikimybė, kad šios bakterijos pateko iš aplinkos aplink ją, o ne paties rankų džiovintuvo, – sakė jis. – Bakterijos atrodo įspūdingai, nes 48 valandas augo labai palankioje terpėje. To pakanka, kad išaugtų gana didelės kolonijos“.

J. Tetro pažymi, kad bakterijų ir grybelių sporų yra ant visų paviršių, todėl nereikėtų stebėtis ir šio eksperimento rezultatais.

„Dauguma jų tokiomis koncentracijomis, kokios buvo aptiktos tualete, yra nepavojingos, – teigė jis. – Atminkite, kad svarbu ne išaugusios kolonijos dydis, o rastas kiekis“.

J. Tetro sakė, kad bakterijos ir grybeliai galėtų padaryti žalos tik tuomet, jei lėkštelė būtų visiškai apaugusi kolonijomis, bet šiuo atveju taip nėra: išbujojo tik kelios bakterijos.

Mokslininkas priduria, kad rankų higienos atžvilgiu nėra jokio skirtumo, kuo naudositės: popieriniais rankšluosčiais ar orą pučiančiais džiovintuvais. Tačiau tyrimai yra parodę, kad popieriniai rankšluosčiai geriau už elektrinius rankų džiovintuvus apsaugo nuo tokių infekcijų kaip gripas.

„Jei nerimaujate dėl šių kelių kolonijų, tuomet nešiokitės rankų dezinfekantą alkoholio pagrindu, – sakė J. Tetro. – Naudokite jį su 62 proc. ar 70 proc. etanolio tirpalu. Sudrėkinkite rankas šia priemone, palaukite 15 minučių ir būsite saugūs“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)