Klinikose dirba net 7500 darbuotojų: 2000 gydytojų, apie 1000 gydytojų rezidentų ir 3000 slaugytojų. Dar daugiau negu 1000 darbuotojų yra nemedicininis personalas. Dalis šių žmonių užtikrina, kad pacientai miegotų švariose lovose, vilkėtų švarias pižamas, o medikai dėvėtų tvarkingas darbo uniformas, kiti gi pasirūpina pacientų ir klinikos darbuotojų mityba, o po to – ir nurinktų indų švara. Be abejo, yra ir daugiau žmonių, kurie nepastebimai pacientams užtikrina sklandžią milžiniškų klinikų veiklą.

Ne visi žino, kad klinikose yra ne tik gydymo, mokslinių tyrimų padaliniai, laboratorijos, bet netgi tokia įstaiga, kaip lopšelis–darželis „Lašeliai“. Prieš kone trejus metus duris atvėręs lopšelis–darželis – pirmasis toks Lietuvoje, skirtas Kauno klinikų ir LSMU darbuotojų mažyliams. Taigi, kol jų tėveliai rūpinasi pacientų sveikata, vaikučiai ugdomi netoliese.

Skalbimo mašina pakraunama kas 4 minutes


Kauno klinikų miestelyje veikia ir didžiulė skalbykla, kurioje skalbiama pacientų patalynė, pižamos, medikų darbo drabužiai.

Kauno klinikų skalbykla

Skalbiniai čia atkeliauja iš visų klinikų padalinių, įskaitant Romainių ligoninę, Kulautuvos reabilitacijos ligoninę ar minėtąjį lopšelį-darželį. Jie atvežami arba antžeminiu transportu, arba po klinikomis esančiu didžiuliu tuneliu, apie kurį portalas „Delfi“ pasakojo jau anksčiau. Tekstą galite paskaityti čia.

„Per parą išskalbiame apie 4,5–5,7 tonos skalbinių. Skalbykloje dirba 36 žmonės. Pamaina trunka 8 val.“, – pasakojo skalbyklą portalui „Delfi“ aprodęs Aprūpinimo ir socialinių paslaugų tarnybos laikinai einantis skalbyklos vadovo pareigas Kęstutis Vaškevičius.

Kęstutis Vaškevičius

Atvežti į skalbyklą skalbiniai išrūšiuojami pagal spalvas ir temperatūrą, kurios reikia skalbimui, tada keliauja į milžinišką tunelinę skalbimo mašiną, turinčią 13 kamerų, dirbančių be paliovos – vienose skalbiniai mirkomi, kitose – skalaujami ir pan. Kol per visas kameras skalbiniai praeina, užtrunka apie 1 valandą.

Kauno klinikų skalbykla: tunelinė skalbimo mašina

Skalbimui reikalinga chemija (pastaruoju metu naudojama pažymėta „Ecolabel“ ženklu) dozuojama automatiškai. Kaip vyksta skalbimas ar skalavimas, galima stebėti nuotoliniu būdu išmaniaisiais prietaisais, kurie dienai baigiantis parodo duomenis, kiek iš viso išskalbta skalbinių, kiek jiems sunaudota chemijos ir vandens.

Kas 4 minutes vienoje tunelinės skalbimo mašinos pusėje įdedama apie 50 kg svorio skalbinių ir kas 4 minutes kitame gale iškrenta anksčiau įdėti jau išskalbti skalbiniai.

Skalbykloje šalia tunelinės stovi ir dar pora papildomų skalbimo mašinų, kuriose pakartotinai perskalbiami nešvaresni skalbiniai, pvz., su kraujo dėmėmis, atkeliavę į skalbyklą iš operacinių.

Išskalbti skalbiniai gręžiami grąžto principu ir supresuojami į savotišką skalbinių „tabletę“.

Medikų rūbus išpučia garais

Vėliau skalbiniai lyginami. Paklodės perleidžiamos pro lyginimo presą, skalbyklos personalui atidžiai sekant, kad viskas būtų tvarkinga.

Kauno klinikų skalbykla: patalynės lyginimas

Ypač įdomus medikų uniformų lyginimas: jomis aprengiami specialūs manekenai ir drabužiai išpučiami iš vidaus garais – taip sėkmingai išsilygina nelygumai. Stebint tokio prietaiso darbą ne vienam kyla mintis: kaip gera būtų tokį turėti namuose.

Kauno klinikų skalbykla: medikų uniformų lyginimas

Taip pat yra specialus apykaklių lyginimo įrenginys. Vėliau, jeigu reikia, tai, kas ne visai gerai išsilyginimo, tai pataiso čia pat dirbantis personalas paprasčiausiais lygintuvais.

Kauno klinikų skalbykla: medikų uniformų lyginimas

Maisto temperatūrą palaiko specialūs vežimėliai

Kauno klinikos turi ne tik savą skalbyklą, vaikų darželį, bet ir maisto gaminimo cechą. Visas maistas gaminamas vietoje, o ne perkamas iš išorinių tiekėjų, kaip daugumoje kitų gydymo įstaigų.

Portalas „Delfi“ jau minėjo, kad pacientams maistas išvežiojamas tuneliais specialiu elektriniu traukinuku, prie kurio kabinasi specialūs vežimėliai-konteineriai su padėklais. Kiekviename vežimėlyje telpa po 24–30 padėklų su maistu. Kasdien maistą vežioja po 5 tokius traukinukus.

Maisto išvežiojimas traukinukais Kauno klinikose

Maistui skirti vežioti vežimėliai-konteineriai, kuriuos Kauno klinikos naudoja jau penktus metus, yra ypatingi. Jie – dvipusiai: vienoje pusėje maistas šildomas, kitoje – priešingai šaldomas.

Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Kauno klinikų Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė Diana Sokolovienė, iš pradžių visas pagamintas maistas išporcijuojamas. Šį darbą vienu metu atlieka 28 maisto išdavėjai ir dar kokie 5 pagalbiniai darbuotojai.

Diana Sokolovienė

Padėklai su išporcijuotu maistu kraunami į vežimėlius: vienur dedami pusryčiai, kitur – pietūs, kitur – vakarienė.

Jeigu maistas turi būti šaltas, jis kraunamas į šaltąją pusę, kur yra palaikoma šaldytuvo temperatūra – maždaug 6 laipsniai.

Maisto porcijavimas Kauno klinikose

Maistas, kurį reikia pristatyti šiltą, keliauja į šildymo pusę. Čia temperatūra siekia 130 laipsnių, taigi išporcijuotas maistas dar ir papildomai pašyla.

Jeigu niekas neatidaro vežimėlio durų, reikiamos temperatūros maistas išlieka apie porą valandų.

Maisto porcijavimas Kauno klinikose

Meniu sudaro 3 savaitėms

Kauno klinikų maisto gamybos cecho darbo apimtys didžiulės. Kasdien čia pagaminama daugiau negu 1800 maisto porcijų, iš kurių klinikoms tenka maždaug 1600, likusios keliauja į filialus ir minėtąjį vaikų lopšelį-darželį.

„Turime virš 50 dietų, kurias dietistai sudaro pagal amžiaus kategorijas, pagal ligas, atsižvelgiant ar maistas turi būti vegetariškas ir pan.

Maisto porcija Kauno klinikose

Pas mus dirba 6 dietistai, kurie sudaro meniu pagal tam tikros dietos specifiką, kad atitiktų energetinė maisto vertė, baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis. Dietistai atsižvelgia į tai, kiek žmogus turi gauti maisto medžiagų per pusryčius, pietus ir vakarienę, ko negali gauti, ko reikėtų daugiau.

Šių metų naujovė Kauno klinikose yra ta, kad jau turime net 3 savaičių meniu. Tai yra, meniu sudaromas ne kas savaitę, kaip anksčiau ir tą patį patiekalą žmogus gauna ne kiekvieną pirmadienį, bet kas ketvirtą savaitę“, – džiaugėsi D. Sokolovienė.

Beveik visas maistas gaminamas vietoje, tik duona nekepama.

Nemažai maisto ruošiama didžiuliuose katiluose. Didžiausio talpa – 400 litrų. Čia verdama pagrindinė sriuba.

Katilai naudojami sriuboms, troškiniams, košėms virti, juose, anot D. Sokolovienės, net minkoma varškėčių tešla. Tokie didžiuliai katilai, kuriuose galima automatizuotai reguliuoti reikiamą vandens kiekį ir kitus parametrus, gerokai palengvino maisto ruošimą.

Maisto gaminimo katilai Kauno klinikose

Kuomet pacientai pavalgo, padėklai su nešvariais indais grįžta į tame pačiame maisto gaminimo ceche esančią plovyklą, kur stovi automatinė indų plovimo mašina ir dirba apie 10 žmonių.

Indų plovimas Kauno klinikose

Padėklai dedami ant konvejerio, ant jų esantys įrankiai pritraukiami specialiais magnetais – taigi žmonėms nė nereikia prie jų liestis, o padėklai nuslenka į jiems skirtas vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)