Leptospirozė – viena pavojingiausių ligų


Graužikai yra užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojai bei platintojai. Dažniausios jų platinamos ligos yra leptospirozė, jersiniozė, listeriozė, pseudotuberkuliozė, trichineliozė, erkinis encefalitas, Laimo liga.

Užsikrėsti šiomis ligomis žmogus gali tiesiogiai liesdamas graužikus, kontaktuodamas su jų seilėmis, šlapimu, išmatomis, įkandus ar įdrėskus (taip užsikrečiama, pavyzdžiui, jersinioze, leptospiroze, pseudotuberkulioze). Kai kuriomis ligomis užsikrečiama netiesiogiai nuo graužikų, o per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (tai erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė ir kt.).

Viena iš pavojingiausių graužikų platinamų infekcinių ligų yra leptospirozė. Dažniausiai ją platina įvairių rūšių pelės ir žiurkės. Lietuvoje registruojami pavieniai leptospirozės atvejai. Žmonės dažniausiai ja užsikrečia besimaudydami, gerdami ar naudodami buities reikmėms atvirų vandens telkinių vandenį, tiesioginio sąlyčio su infekuotais graužikais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu. Beje, specialistai atkreipia dėmesį, kad šią ligą gali platinti ir naminiai gyvūnai – karvės, kiaulės, avys, šunys, katės, arkliai. Sveikas žmogus nuo sergančio žmogaus leptospiroze neužsikrečia.

Leptospirozė prasideda staiga: iki 39–40 laipsnių pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti. 5–10 proc. susirgusiųjų išsivysto sunki ligos forma, inkstų ar kepenų nepakankamumas.

Patarimai, kaip nuo graužikų apsaugoti savo sveikatą ir turtą:

– po žiemos apsilankę negyvenamoje sodyboje ar sodo namelyje, visus paviršius kruopščiai nušluostykite su šiltu muiluotu vandeniu, patalpas išvėdinkite;
– laikykite sandariai uždarytus visus maisto gaminimo reikmenis;
– daržoves ir vaisius kruopščiai plaukite tekančiu vandeniu;
– nevartokite maistui graužikų apgraužtų ar užterštų maisto produktų (vaisių, daržovių, duonos ir kt.);
– negerkite vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ramių užutėkių pakrantes mėgsta vandens žiurkės ir ondatros, kurios dažnai serga leptospiroze ir savo išmatomis bei šlapimu gali užteršti vandenį;
– užtaisykite pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas;
– tinkamai prižiūrėkite patalpas ir aplinką: nekaupkite maisto atliekų, šiukšlių, reguliariai pjaukite žolę (neleiskite jai užaugti aukštesnei nei 10 cm);
– pašalinkite ant pastatų užsiraizgiusius vijoklinius augalus;
– laikykitės higienos taisyklių, dažnai plaukite rankas su muilu ar dezinfekuokite jas dezinfekantais.

Ką daryti, jeigu užsiveisė graužikų


Kad apsaugotume savo namus ir aplinką bei užkirstume kelią užkrečiamosioms ligoms plisti, užsiveisusius graužikus būtina laiku naikinti. Jie naikinami autorizuotais biocidiniais produktais. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti biocidinių produktų, gali būti naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės. Visų šių priemonių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse.

Jeigu lengvai išnaikinti nepavyksta, į pagalbą reikėtų kviesti kenkėjų kontrolės įmonių specialistus, turinčius licenciją šiai veiklai. Jie parinks tinkamas chemines medžiagas atsižvelgdami į patalpų pobūdį ir graužikų gausumą ir juos išnaikins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją