Kaip aiškina NKC direktorius Daumantas Gutauskas, kraujo donorystę kartoti rekomenduojama bent du kartus metuose. O sugrįžti kraujo donorų prašoma kadangi iš kraujo donoro kraujo atskirtus kraujo komponentus panaudoti galima tik atlikus tyrimus sekančios donoro donacijos metu.

„Iš vieno donoro padovanoto kraujo maišelio yra išskiriami trys skirtingi kraujo komponentai: eritrocitai, trombocitai ir plazma, kurie turi skirtingą galiojimo laikotarpį. Eritrocitai į ligonines patenka per pirmąsias dvi ar tris savaites. Kai tuo tarpu kraujo plazmą išduoti į ligoninę galima tik po sekančių donoro tyrimų.

Tad, jei donoras pakartotinai neatvyksta, donoro auka praranda pilnavertiškumą, o mes (NKC), net ir norėdami, negalime panaudoti visų donoro dovanoto kraujo komponentų“, – teigia D. Gutauskas.

NKC direktorius priduria, kad kraujo davimas – tai labai nedaug laiko reikalaujantis procesas. Tad ir į reguliarią donorystę, pasak jo, galima pažvelgti kaip į lengvai įgyvendinamą, kilnių darbų įprotį.

„Šiais laikais gyvename labai intensyvų gyvenimą. Visgi tikiu, kad net ir tokiomis aplinkybėmis kraujo donorystei laiko galime atrasti kiekvienas iš mūsų. Ir tą daryti kiek įmanoma dažniau, nes viena donacija užtrunka vos iki dešimties minučių, o eritrocitų skaičius kraujyje atsistato per 60 dienų. Tai reiškia, kad kraują aukoti galima netgi kas 2 mėnesius“, – sako D. Gutauskas, pabrėždamas, kad kraujo davimas moterims per metus negali viršyti 4 kartų, vyrams – 6 kartų.

NKC duomenimis, neatlygintinų kraujo donorų skaičius reguliariai auga nuo pat 2020-ųjų. Praėjusiais metais Lietuvos kraujo donorai neatlygintinai kraujo aukojo 68 tūkst. kartų, surinkta 30 tūkst. litrų kraujo.

Tai buvo didžiausias kraujo donorų neatlygintinai dovanotas kraujo kiekis nuo 2020 metų – 6 proc. daugiau, lyginant su 2021-aisiais, kai Lietuvoje buvo atlikta maždaug 64 tūkst. donacijų ir surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo, bei daugiau nei 2020-aisiais, kai kraujo donorai neatlygintai kraujo davė 62 tūkst. kartų.

Tikimasi, kad šiemet situacija bus dar geresnė, ką rodo ir NKC skaičiavimai. 2022 m. iki rugsėjo 30 d. buvo atlikta 49 978 donacijų, kai šiemet tuo pačiu laikotarpiu – 53 831 donacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją