Priskiriamas tai pačiai grupei, kaip radiacija

„Tam pritaria ir Pasaulio sveikatos organizacija – alkoholis yra priskiriamas prie pirmos grupės vėžį sukeliančių medžiagų. Jis priskiriamas toms pačioms grupėms, kaip radiacija, tabakas ir asbestas. Visi žinome šių medžiagų žalą ir jų vengiame. Kartais žmonės net prieš rentgeno nuotrauką klausia, ar tikrai jos reikia ir ar ji nesukels pasekmių. Tačiau apie alkoholį tokios nuomonės nėra“, – sakė gydytoja.

Nors, pasak pašnekovės, šis naujas atradimas tų žmonių, kurie nesirūpino arba mažai rūpinosi sveikata, tikriausiai nepaveiks, bet paskatins susimąstyti tuos, kurie stengiasi gyventi sveikai.

Tyrime pastebėta, kad didžiausia rizika kyla susirgti krūties vėžiu moterims, taip pat tiek moterims, tiek vyrams virškinamojo trakto onkologinėmis ligomis – tai yra burnos, stemplės, ryklės ir balso stygų vėžiu.

Krūtų patikra

Alkoholio vartojimas skirstomas į žalingą vartojimą bei priklausomybę. Žalingu vartojimu laikoma tada, kai per savaitę žmogus išgeria 20–30 standartinių alkoholio vienetų.

„Šis tyrimas parodė, kad kuo žmogus mažiau vartoja alkoholio, tuo mažesnė rizika susirgti vėžiniais susirgimais. Ir atitinkamai, kuo daugiau – tuo didesnė rizika susirgti vėžiu. Tai gana naujas atradimas“, – sakė G. Laubner-Sakalauskienė.

Žmogaus organizmas, kaip teigė pašnekovė, nesupranta, ar tai vynas, ar alus, ar širdies lašai – visa tai yra alkoholis su ta pačia chemine formule.

„Ir kepenys nei skonio, nei kvapo, nei etiketės nepažįsta, ir nežino, ką žmogus suvartojo. Bet koks alkoholis yra alkoholis. Taip pat, kaip nesvarbu, iš kur atsirado smalkės – ar iš židinio, ar iš dujinio katilo“, – pasakojo G. Laubner-Sakalauskienė.

Gabija Laubner

Pasak gydytojos toksikologės, žmonėms, kurie jau turėjo priklausomybę alkoholiui, net ir saldainis su labai mažu alkoholio kiekiu yra žalingas, todėl jie šio gėrimo išvis negali vartoti. G. Laubner-Sakalauskienė turėjusiems priklausomybę nepataria gerti ir nealkoholinio alaus ar kitų panašių gėrimų, nes kyla didelė rizika, kad taip priklausomybė vėl atsinaujins.

Komplikacijos, kurias sukelia alkoholis, pasak gydytojos, sukelia didelę dalį apsilankymų pas gydytojus toksikologus, mat apsinuodyti alkoholiu yra gana lengva.

Visą LNK Žinių pokalbį galite žiūrėti čia:

Viena didžiausių klaidų – alkoholio vartojimas su energiniais gėrimais

Kiek anksčiau „Delfi“ G. Laubner-Sakalauskienė yra pasakojusi, kad viena didžiausių klaidų, kurią gali padaryti žmogus, ir kuri turi liūdnas pasekmes, tai psichoaktyvių medžiagų maišymas su alkoholiu. Tokia kombinacija labai stipriai išbalansuoja žmogaus psichinę ir fizinę būklę. Alkoholis organizmą slopina, o štai psichoaktyvios medžiagos, tokios kaip amfetaminas, ekstazi, stimuliuoja.

Taip pat yra ir su energiniais gėrimais. Tokiu atveju žmogus nejaučia, kiek alkoholio jis suvartojo. Tik tada, kai pasibaigia psichoaktyviosios medžiagos veikimas, pasijaučia ir tikrasis suvartoto alkoholio kiekis, kuris sukelia labai sunkų apsinuodijimą.

„Kita pacientų grupė yra tie, kurie dėl socialinės izoliacijos švenčia vieni, jaučiasi vieniši ir dėl to gali prieš save kelti ranką“, – sakė gydytoja.

Dar viena pacientų grupė, kuri dažnai į kreipiasi į medikus švenčių metu, yra tie žmonės, kurie sumaišo alkoholį su riebiu maistu.

Gydytoja perspėja: jei maišomas gazuotas alkoholis su riebiu maistu, jau kitą dieną po švenčių gali pasireikšti labai sunkūs kasos uždegimai, pankreatitas.

„Karbonizuotas gėrimas, toks kaip alus, ir riebi mėsa, arba toks „moteriškas“ variantas – šampanas ir riebus pyragėlis, gali labai stipriai pakenkti kasai“, – perspėjo medikė.

Alkoholis

Tokiu atveju prasideda pykinimas, vėmimas, gausus viduriavimas, pradeda skaudėti pilvą, skausmas plinta į nugarą, bendra savijauta būna itin bloga. Uždegimas gali kilti ne tik kasoje, bet ir visoje pilvo srityje. G. Laubner pataria, jog prasidėjus tokiems simptomams, ypač, jei jie tęsiasi kelias dienas, kuo greičiau kreiptis į medikus, kad pagalba būtų suteikta laiku.

Svarbu žinoti, kada greitąją pagalbą reikia kviesti nedelsiant ir kaip apsisaugoti nuo didelių nelaimių.

„Sąmonės netekimas jau yra ta situacija, kai reikia kuo greičiau kviesti pagalbą. Žinoma, tai gali padaryti esantys šalia. Patarti nevartoti psichoaktyvių medžiagų yra tas pats, kaip paaugliams patarti neužsiimti lytiniais santykiais, geriau parekomenduoti, kaip apsisaugoti. Jei yra draugų kompanija, pasirinkti vieną žmogų, kuris galėtų prižiūrėti visus, nes dažnai šios medžiagos sukelia haliucinacijas, matomi vaizdai, girdimi garsai, kurių nėra. Jei perdozuojama ir susižalojama, tikrai nedelsti ir kreiptis“, – patarė gydytoja.