Tyrimo, kuriame dalyvavo 100 000 suaugusių prancūzų, autoriai mano, kad saldžių gėrimų vartojimas didina tikimybę susirgti kai kuriomis vėžio rūšimis, informuoja cnn.com.

Kiek anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad saldūs gėrimai didina priešlaikinės mirties riziką.

„Tyrimo rezultatai atskleidė statistiškai reikšmingą sąsają tarp cukrumi saldintų gėrimų ir krūties bei visų vėžio rūšių rizikos“, – teigė su tyrimu nesusijęs britų „Quadram“ biomokslų instituto mitybos srities tyrėjas Ianas Johnsonas.

„Stebėtina, tačiau pastebėta didesnė vėžio rizika ne tik saldintų gėrimų mėgėjams, bet tiems, kurie geria grynas vaisių sultis. Tai – įspėjamasis ženklas, kad reikalingi išsamesni tyrimai“, – sakė I. Johnsonas „Mokslo medijų centrui“ Britanijoje.

Trečiadienį medicinos žurnale BMJ išspausdinto tyrimo vadovė Mathilde Touvier pabrėžė – būtų vertingi duomenys, kurie rodytų, kad sumažinus saldintų gėrimų vartojimą pajuntama nauda sveikatai.

M. Touvier yra Mitybos epidemiologijos tyrėjų komandos Nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų institute Paryžiuje direktorė.

M. Touvier su kolegomis padarė išvadą, kad esminis riziką didinantis veiksnys – gėrimuose esantis cukrus.

„Gausus saldintų gėrimų vartojimas – svorio didėjimo ir nutukimo rizikos veiksnys, – teigė ji. – O nutukimas savaime yra vėžio rizikos veiksnys.“

Tikėtina, kad vėžio riziką didina ir priedai, pvz., dažiklis 4-mefilimidazolis, kurio dedama į rusvos spalvos gėrimus.

M. Touvier pataria žmonėms paisyti sveikatos apsaugos specialistų rekomendacijų, kuriose patariama riboti saldintų gėrimų ir negerti daugiau nei vieną stiklinę per dieną.

Reaguodama į tyrimą, Amerikos gėrimų asociacija pabrėžė, kad saldinti gėrimai nėra pavojingi sveikatai.

Coca cola

„Labai svarbu, kad žmonės žinotų – visus gėrimus, tiek su cukrumi, tiek be jo, yra saugu gerti, jei tik subalansuotai maitinamasi“, – pranešime teigė asociacijos atstovė spaudai Danielle Smotkin. – Didžiausios Amerikos gėrimus gaminančios kompanijos drauge dirba ir stengiasi prisidėti prie vartotojų pastangų mažinti cukraus, kurį jie suvartoja su mūsų gėrimais, kiekį, siūlydamos daugiau (gėrimų) variantų – mažiau saldžių ar be cukraus, mažesnių pakuočių, taip pat aiškiai nurodydamos (ant pakuotės) kalorijų kiekį.

Tyrimo duomenimis, dietiniai gazuoti gėrimai nedidina vėžio rizikos

Prancūzų tyrimo metu nebuvo įžvelgta sąsajų tarp dietinių gazuotų gėrimų ir vėžio rizikos. Tyrėjai įspėjo – šią išvadą derėtų vertinti atsargiai, kadangi tyrimo dalyviai dietinių gazuotų gėrimų vartojo gana mažai.

Kitas šiais metais atliktas tyrimas atskleidė, kad per dieną išgeriant du ar daugiau gėrimų su dirbtiniais saldikliais, didėja insulto dėl krešulių rizika, taip pat širdies smūgio rizika, o vyresnėms nei 50 m. moterims – ankstyvos mirties grėsmė.

Britanijos nacionalinės sveikatos apsaugos priežiūros tarnybos dietologė Catherine Collins pabrėžė – vertėtų atsiminti vieną iš prancūzų tyrimo išvadų – kad neįžvelgta sąsajos tarp dietinių gėrimų ir vėžio rizikos.

„Šiuolaikinėje kultūroje pernelyg ilgai klesti mitybos mitas, kad saldikliai pavojingi sveikatai. Visi šiuo metu naudojami saldikliai pirmiausia ištiriami, aiškinamasi, ar jie nepavojingi, ir tik tada leidžiami vartoti žmonėms“, – sakė C. Collins, kuri nėra susijusi su prancūzų atliktu tyrimu.

Reikalingi išsamesni tyrimai

Tyrėjų komanda taip pat išanalizavo tyrimo Prancūzijoje „NutriNet-Sante“ duomenis. Tyrime dalyvavo 101 257 sveikatos nusiskundimų neturintys suaugę prancūzai – 79 proc. moterų ir 21 proc. vyrų.
Tiriamieji, kurių amžiaus vidurkis – 42 m., užpildė mažiausiai du klausimynus apie 3 300 vartojamų maisto produktų ir gėrimų ir buvo stebimi devynerius metus.

Buvo suskaičiuotą, kokį kiekį cukrumi saldintų gėrimų, 100 proc. natūralių sulčių, gėrimų su dirbtiniais saldikliais ar dietinių gėrimų jie išgeria, o pirmus pranešimus apie susirgimą vėžiu patvirtino medicininiai įrašai ir sveikatos draudimo duomenų bazės.

Vidutiniškai vyrai vartojo daugiau saldintų gėrimų nei moterys – 90,3 ml kasdien, lyginant su 74,6 ml. Tyrėjai atsižvelgė į kitus vėžio rizikos veiksnius – amžių, lytį, išsilavinimą, artimųjų susirgimus vėžiu, rūkymą ir fizinį aktyvumą.

Praėjus kiek laiko po tyrimo buvo diagnozuoti 2 193 pirmi vėžio atvejai (susirgusių amžiaus vidurkis – 59 m.). Iš jų 693 buvo krūties vėžys, 291 – prostatos vėžys, 166 – storosios žarnos vėžio atvejai.
Tiesa, šis tyrimas buvo apžvalginio pobūdžio, jis neanalizavo priežasčių ir poveikio.

Pasak tyrėjų, jie susidūrė su svariu apribojimu, nes neįmanoma nustatyti, ar vėžio riziką didina gėrimo rūšis, ar kiti nežinomi sveikatai įtakos turintys veiksniai.

„Nors šis tyrimas nepateikia galutinio atsakymo apie cukraus ir vėžio (sąsają), jis suteikia galimybę susidaryti bendresnio pobūdžio vaizdą apie tai, kaip svarbu mažinti cukraus vartojimą“, – teigė sveikos mitybos kursą skaitanti Teesside universitete Britanijoje dėstytoja Amelia Lake.

„Akivaizdu, kad reikalingi išsamesni tiriamieji darbai, o stebėti mityba – sudėtinga užduotis, šiaip ar taip, visi įrodymai apie per didelį cukraus vartojimą ir įvairius sveikatos sutrikimus pateikia aiškią žinią – be galo svarbu mažinti cukraus kiekį racione“, – pabrėžė A. Lake Mokslo medijų centrui. Ši specialistė nebuvo susijusi su tyrimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)