Tačiau šių metų gegužės 1 d. nutrūkus ekstremaliai situacijai dėl COVID-19, nustojo galioti Operacijų vadovo įsakymai, leidžiantys naudoti pacientų koronavirusinės ligos mėginius sekoskaitos tyrimams bei apmokėti už jų atlikimą ir sekoskaitos tyrimai sustojo.

Sekoskaita – tai vieni sudėtingiausių genetinių tyrimų, neatsiejami nuo sudėtingo laboratorinio paruošimo, didelio duomenų kiekio bei metodų įvairovės. NVSPL pradėjus koordinuoti sekoskaitos tyrimus, jų atlikta per 40 tūkstančių, buvo išvystytas logistikos tinklas, leidžiantis operatyviai surinkti ir paskirstyti mėginius laboratorijoms visoje Lietuvoje. „Pirmą kartą visos šalies mastu organizuoti tokio masto sekoskaitos tyrimai. Ir tai mums pavyko padaryti su nepalyginamai mažesniais finansiniais bei žmogiškaisiais ištekliais nei kitose Europos sąjungos šalyse. Esame dėkingi sekoskaitos laboratorijoms už bendradarbiavimą tai pasiekiant. Šiuo metu esame pasiruošę dar geriau ir nesustojame šio proceso tobulinime“, – sako įstaigos vadovas Danas Bakša.

Danas Bakša

Dėl nenutrūkstamo ir nuoseklaus dar praėjusiais metais prasidėjusio darbo sekoskaitos srityje NVSPL įdiegė naują didelio našumo sekoskaitos įrangą bei automatizuotas mėginių paruošimo sistemas didelio masto sekoskaitos tyrimų atlikimui.

„NVSPL turi našiausią Lietuvoje įrangą, kuri leistų atnaujinti sekoskaitos tyrimus, jeigu tokia būtų politinė valia ir būtų priimti atitinkami sprendimai“, – sako D. Bakša.

 Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

„NVSPL sekoskaitos tyrimus mato kaip vienus reikšmingiausių aptinkant naujas pavojingas atmainas bei kontroliuojant epidemiologinę situaciją. Laboratorija įgyvendina infrastruktūros plėtros projektą, kurio metu ne tik įsigyjama sekoskaitos įranga, bet ir tobulinamas kiekvienas viso šių sudėtingų tyrimų etapas, nuo mėginio paruošimo iki duomenų analizės bei automatizuoto rezultatų pateikimo. Numatomas ir glaudus tarptautinis bendradarbiavimas su užsienio sekoskaitos laboratorijomis“, – paaiškina NVSPL medicinos genetikas Lukas Žemaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją