Sveikata per lėkštę: mitybos normos ir reikalavimai

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintas „Tvarkos aprašas“ yra maitinimo organizavimo ligoninėse pagrindas. Jame apibrėžiami griežti maisto produktų kokybės reikalavimai, nustatomi cukrų, druskos, ir skaidulinių medžiagų leidžiami kiekiai, taip pat išvardijami draudžiami produktai. Šie reikalavimai grindžiami naujausiais mitybos mokslų atradimais ir atitinka Europos Komisijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

Helga Marija Kauzonė

Tvarkos apraše išdėstytos dietos – tai ne tik standartiniai valgiaraščiai. Jos gali būti pritaikomos individualiai, atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę ir poreikius. Pavyzdžiui, pacientams, sergantiems hipolaktazija, dieta gali būti modifikuota į mažesnio laktozės kiekio ar net be pieno produktų.

Biudžetas: skaičių žaidimas

Finansinis aspektas yra neatsiejamas maitinimo paslaugų organizavimo dalis.

Kiekviena dieta ligoninėje – tai savotiškas finansinis žaidimas, kuriame turime išlaikyti balansą tarp kokybės ir išlaidų. Nuo 1,45 Eur Skubios pagalbos pacientams iki 3,25 Eur akušerijos pacientėms – kiekvienas centas skaičiuojamas. Tačiau, mūsų tikslas – ne tik taupyti, bet ir kurti aukštos kokybės patiekalus, esant ribotam biudžetui.

Maisto produktų pirkimai ligoninėje tarsi šachmatų partija, kurioje kiekvienas judėjimas turi būti apgalvotas ir tikslingas.

Maitinimas ligoninėje

Metinis pacientų maitinimo išlaidų dydis, viršijantis 1 mln. Eur, rodo, kiek svarbu efektyviai planuoti ir paskirstyti lėšas, mažiausiomis sąnaudomis pagaminti geriausią patiekalą labai riboto biudžeto rėmuose.

Maisto produktų pirkimas vyksta organizuojant viešuosius konkursus, o kiekvieno pirkimo sėkmė priklauso nuo tinkamo maisto produktų poreikio nustatymo ir rinkos svyravimų prognozavimo. Pirkimų skaičius skirtingoms maisto produktų grupėms yra apie dešimt, t.y. perkami pieno produktai, vaisiai, mėsa, daržovės, bakalėja, grūdų produktai, duonos gaminiai ir kt. Planuojant maisto produktų poreikį ateinantiems metams reikalingas ne tik profesionalumas ir darbo organizavimas, bet ir ekonomines įžvalgos iš anksto prognozuojant galimas kainas bei įvertinant infliacijos svyravimus, o taip pat rizikas susijusiais su geopolitiniais procesais.

Maitinimas ligoninėje

Maitinti pacientą keturis kartus per dieną už mažiau nei tris eurus – tai tikras iššūkis, reikalaujantis inovatyvių sprendimų ir aukšto atsakomybės lygio.

Ligoninių sujungimo iššūkiai: kultūrinės ir dietinės sinergijos

LSMU Kauno ligoninė yra neseniai dviejų ligoninių sujungimo rezultatas. Ligoninės padaliniuose hospitalizuojama 50 000–60 000 pacientų per metus. Ligoninių sujungimo procesas sukėlė rimtų iššūkių maitinimo paslaugų organizavimui. Tai apėmė ne tik skirtingų maitinimo tvarkaraščių, vidinių organizacinių kultūrų ir dietų suvienodinimą, bet ir virtuvių (maisto gaminimo cechų) tinklų perkūrimą. Ligoninės objektai, kur yra stacionariai gydomi pacientai, išdėstyti Kauno miete ir Kauno rajone, iš viso 12 adresų. Optimizuojame virtuvių tinklą, sumažindami jų skaičių nuo aštuonių iki penkių (iki 2026 m.), ir tuo pačiu užtikrindami, kad kiekvienas patiekalas pasiektų pacientą karštas ir šviežias bei nustatytu laiku.

Ligoninių sujungimo procesas reikalavo ne tik logistinių sprendimų, bet ir naujos maisto apdorojimo bei gamybos įrangos integracijos. Naujosios termodėžės, transportavimo konteineriai ir specialiai pritaikytas naujas transportas užtikrino maisto kokybės išlaikymą jo transportavimo metu.

Maitinimas ligoninėje

Ligoninės virtuvėje kunkuliuoja ne tik puodai, bet ir kūrybingi sumanymai. Ligoninės maitinimo komanda – tai savotiškas orkestras, kuriame kiekvienas atlieka svarbų vaidmenį. Virėjai, dietistai, dietologai, technologai, pagalbiniai darbuotojai, administratoriai kartu su vairuotojais ir higienos specialistai dirba kartu, siekdami užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų ne tik maistingą ir individualiai pritaikytą maistą, bet gautų karštą ir skanų maistą nustatytu laiku.

Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje reikalauja ne tik kulinarijos, bet ir puikių logistikos bei administravimo įgūdžių. Tai reiškia, kad turi būti realiai suplanuoti maisto produktų poreikiai ir pirkimai, turi būti užtikrintas tiekimo grandinės sklandumas ir sutarčių kontrolę, be to – nuolat tobulinti patiekalų receptus ir ieškoti optimalių biudžeto panaudojimo būdų. Todėl, labai svarbu suburti kvalifikuotą personalą ir sudaryti motyvuojančias sąlygas darbui.

Norėčiau nuoširdžiai padėkoti Maitinimo skyriaus vadovei Ingai Valentienei už svarų indėlį į ligoninės maitinimo paslaugų tobulinimą. Ačiū!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją